Maminka.czNeplodnost a IVF

Nejčastější dotazy okolo IVF. Kdy navštívit kliniku, když se vám nedaří otěhotnět?

Vanda Stöckbauerová 20.  2.  2023
Asistovaná reprodukce je stále běžnější, protože dle statistik se s neplodností v České republice potýká 20 % párů. Metoda IVF je pro ně mnohdy jedinou možností, jak se stát rodiči. Téma asistované reprodukce je zkrátka velmi aktuální, proto přinášíme odpovědi na otázky, které vás zajímají. Na dotazy odpovídal tým lékařů z Centra reprodukční medicíny ISCARE.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak jsou na tom čeští muži s kvalitou a „kondicí“ spermií?

Dá se říct, že čeští muži nijak nevybočují z celosvětových trendů. Kvalita spermií mužů, kteří přicházejí na vyšetření, se setrvale lehce zhoršuje. Je to nejvíce dáno tím, že i muži zakládají rodinu později ve vyšším věku. I pro kvalitu spermií je důležitý zdravý životní styl. Ideálně si pod tím lze představit dostatek pohybu, ale i spánku a regenerace, přiměřený příjem potravy. A samozřejmě nekouřit a nebrat drogy. Zdravý životní styl je ostatně i prevencí obezity, vysokého tlaku, cukrovky a dalších civilizačních onemocnění, která nepříznivě ovlivňují reprodukční schopnosti mužů.

VIDEO: O čem se mlčí: Neplodnost a umělé oplodnění

Co je to spermiogram a jak probíhá?

Spermiogram (vyšetření ejakulátu) je základní reprodukční vyšetření muže. Jedná se o rozbor spermatu, ideálně po tři- až pětidenní sexuální abstinenci. Sperma se nejčastěji získává masturbací přímo na klinice. Další možností je převoz vzorku z domova, ale je třeba ho zachytit do k tomu určeného kontejneru a dovézt do laboratoře do 40 minut za fyziologické teploty, což bývá mnohdy logisticky obtížné. Vyšetření spermiogramu je schopna provést každá klinika IVF. Muži by k tomuto vyšetření měli přistupovat, když se jim zhruba rok nedaří oplodnit partnerku, případně pokud mají nějaké podezření, že by kvalita jejich spermiogramu nemusela být optimální, například po prodělaných zánětech, operacích varlat a podobně.

Pokud se páru nedaří zplodit potomka, po jak dlouhé době by měl problém konzultovat s odborníky?

Záleží na věku především u partnerky. U mladších žen doporučujeme návštěvu odborníka po 1 roce pravidelného nechráněného pohlavního styku (ideálně 2x až 3x týdně), u žen nad 35 let je vhodné to řešit už po 6 měsících neúspěšné snahy. Pro návštěvu pracoviště reprodukční medicíny není nutné doporučení.

Jak je to s proplácením umělého oplodnění od zdravotní pojišťovny? Od jakého věku musí za zákrok zaplatit sama žena? 

Pojišťovna proplácí 4 cykly umělého oplodnění (pokud je v 1. a 2. cyklu zavedeno 1 čerstvé embryo, pokud 2 embrya, tak 3 cykly IVF) do 40. narozenin ženy. Po vyčerpání počtu cyklů a po 40. roce věku si musí pár hradit IVF sám. Doplatky pak bývají v řádu 60 000 až 100 000 Kč.

Do jak vysokého věku lze podstoupit umělé oplodnění? Jak je to s darovanými embryi? Může je darovat například známá nebo příbuzná?

Umělé oplodnění lze provést do 49 let. Rizika plynou spíše z těhotenství než z procesu umělého oplodnění. Starší těhotné ženy mají zvýšené riziko gestačního diabetu (cukrovka), hypertenze (vyšší krevní tlak) a císařského řezu. Z pohledu plodu je vyšší věk ženy spojen s častějším výskytem chromozomálních vad (neplatí v případě darovaných vajíček) a rizikem předčasného porodu. Česká legislativa umožňuje pouze dárcovství anonymní. Samotný proces začíná výběrem dárkyně na základě vzhledových charakteristik příjemkyně (barva vlasů a očí, výška, váha apod.). U dárkyně pak proběhne stimulace vaječníků s odběrem vajíček.

Darování vajíček je přísně anonymní. Jaká kritéria musí dárkyně splnit a jakou dostane finanční kompenzaci?

Stačí k otěhotnění jeden vaječník? A je možné otěhotnět po chemoterapii?

K otěhotnění stačí jeden vaječník a vejcovod, v případě umělého oplodnění nepřítomnost vejcovodu nehraje žádnou roli. Aplikace chemoterapie je problémem, který může poškodit (někdy i nenávratně) vaječník.

Co je syndrom polycystických vaječníků? Je nutná laparoskopická operace? A je následně možné otěhotnět i přirozeně bez umělého oplodnění?

Syndrom polycystických vaječníků je způsoben vyšší produkcí mužských pohlavních hormonů, k jeho projevům patří anovulace či chybějící menstruace, dále inzulinová rezistence a často i zvýšené ochlupení a obezita. Mnohdy je syndrom polycystických vaječníků zaměňován s vaječníky polycystického vzhledu, v tomto případě ale nebývá hormonální porucha vyjádřena a ženy mohou ovulovat a i otěhotnět přirozenou cestou. K posouzení konkrétního případu je nutné znát výsledek ultrazvukového i hormonálního vyšetření, od toho se odvíjí i možnost otěhotnění.

Je v ČR možné nechat si zamrazit vajíčka pro pozdější využití?

Ano, zamrazit vajíčka je možné. Pokud by pacientka tento postup zvažovala, doporučujeme ideálně před 35. rokem věku. Jedná se o tzv. social freezing neboli preventivní zamrazování oocytů za účelem jejich pozdějšího využití. Preventivní zamrazování se doporučuje zejména v případech, kdy se plánuje jakákoliv léčba (zejména onkologická), která by mohla mít za následek snížení počtu či kvality zárodečných buněk. Mnoho žen zamražení vajíček využívá preventivně kvůli věku, aby měly jistotu do budoucna.

Jak probíhá a jaká je rekonvalescence po transferu embryí při IVF?

Embryotransfer neboli přenos embrya se provádí tenkým katetrem, který se zavede přes hrdlo děložní přímo do dělohy. Zavedeno může být embryo ve stejném cyklu, ve kterém proběhl odběr oocytů (čerstvý transfer), nebo se s přenosem čeká na některý z dalších cyklů. V tom případě je do dělohy přeneseno embryo rozmrazené (kryoembryotransfer). Na rozdíl od odebrání vajíček probíhá embryotransfer bez narkózy. Samotný transfer trvá chvíli, je takřka bezbolestný a provádí se ambulantně. Na většině klinik po něm žena ještě chvíli leží a odpočívá, následně může odejít domů. Po transferu lze bez obav cestovat i řídit. Vhodné je nicméně dodržovat klidový režim 2 až 3 dny, což je doba, kdy dochází k implantaci embrya. V této době není vhodná nadměrná fyzická aktivita.

Umělé oplodnění: Co vás čeká na klinice a proč není třeba se strachovat? Vysvětlí lékařka
Témata: Neplodnost a IVF, Plodnost, Umělé oplodnění, sperma, Klinika, Zmrazení vajíček, obezita, Embryo, pojišťovna, inzulin, Hormonální léčba, Nejčastější dotaz, Vajíčko, Vaječník, Cyklus, Odebrání, IVF, Dostatek pohybu, Asistovaná reprodukce, Spermiogram, Klinické centrum ISCARE, Zdravý život, Česká republika