Maminka.czVýživa a stravování

Nejčastější prohřešky batolecích jídelníčků

Hana Knížková 4.  7.  2011
Nejčastější prohřešky batolecích jídelníčků
Novou potravinu odmítne napoprvé většina dětí, některé potřebují 5 – 15 nabídnutí, příp. ochutnávek v průběhu několika dnů či týdnů, než svolí a potravinu začnou bez odmítání konzumovat. Pokud na toto postupné navykání rodiče nemají trpělivost nebo si odmítání vysvětlí jako jakýsi přirozený výběr vhodných potravin, problém je na světě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sestavit nutričně vyvážený jídelníček není snadné, nepodaří-li se navíc do stravy postupně zařazovat všechny potraviny, může snadno dojít k nedostatečnému krytí základních živin nutných pro správný růst a vývoj dítěte. Průzkum zaměřený na stravovací zvyklosti dětí ve věku 0 – 3 roky, který v průběhu května až července 2010 realizovalo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázal, že i přes velkou snahu rodičů má alespoň v některém ohledu prakticky každé dítě nevyhovující stravu. Bohužel se to týká už i těch nejmenších dětí.

Výsledky průzkumu byly celkově velmi nepříznivé. Můžeme z nich například vyčíst, že závažným problémem je konzumace sladkostí, které se pravidelně vyskytují v jídelníčcích 50 % dětí do jednoho roku věku, přestože by se tam měly objevovat zcela výjimečně nebo raději vůbec.

Energetickou hodnotu jídelníčku v nejvyšší věkové kategorii (19 měsíců a více) překračovalo téměř 59 % dětí. V této věkové kategorii už sladkosti byly součástí jídelníčku více než 86 % dětí.

Dalším prohřeškem byl také např. vysoký příjem soli. Nadměrná konzumace soli v kombinaci se zvýšenou konzumací sladkostí je velice rizikovým faktorem přispívajícím ke vzniku nadváhy a obezity již v dětském věku.

V zájmu objektivity je ale nutné uvést, že nejen nadbytek může způsobovat problémy. Stejně nebezpečný může být také nedostatek některých nutrientů, případně celé skupiny potravin. Velmi často k němu dochází pokud dítě odmítá některé potraviny bez zjevné příčiny či zdravotních důvodů. Tento fakt není nikterak ojedinělý, naopak se jedná o zcela běžnou záležitost.

Zájem rodičů je chvályhodný

Výše uvedené nedostatky, stejně jako např. problémy s neofobií rozhodně nejsou důsledkem malého zájmu či nízké informovanosti rodičů. Naopak – informací je víc, než je zdrávo. Rodiče v nepřehledném moři různých zdrojů tápou a jsou zmateni často protichůdnými doporučeními. Výsledkem jsou chyby, které mohou mít dalekosáhlé důsledky, především v podobě zdravotních komplikací, či celkového nepříznivého vývoje dítěte. Přitom nejlepším a nejpřirozenějším řešením je prevence. To, čemu se člověk naučí jako dítě, si s sebou nese do celého budoucího života.

Hami jídelníček – opravdový pomocník

Je pravdou, a také to z průzkumu vyplynulo, že se rodiče o výživu svých dětí zajímají a aktivně se snaží hledat informace. Smutným faktem je, že se doporučení z různých zdrojů rozcházejí a často nejsou tvrzení odborně podložená.

Na informační linku Poradenského centra Výživa dětí často volají zoufalí rodiče shánějící informace o výživě těch nejmenších. Proto se PCVD rozhodlo oslovit firmy zabývající se výživou
takto malých dětí s žádostí o vytvoření jednoduchého, ale názorného nástroje, který by rodičům s tímto nelehkým úkolem pomohl. Výsledkem je internetová aplikace „Hami jídelníček“, volně dostupná všem rodičům. Garantem tohoto nového nástroje je Poradenské centrum Výživa dětí.

Tým nutričních terapeutek vypracoval několik kombinací vzorových jídelníčků šitých na míru dětem podle věku a stupně jejich psychomotorického vývoje. Stejně tak připravil velké množství rad a tipů jak na správnou výživu, které rodičům usnadní život.

Jak to funguje?

Po vstupu na webové stránky jídelníčku rodiče zadají pouze věk a stupeň psychomotorického vývoje. Pak už se jim vygeneruje vzorový jídelníček určený přesně pro jejich děťátko. Společně s ním se mamince či tatínkovi na počítačové obrazovce zobrazí mnoho zajímavých tipů a rad.

Varianty jídelníčku pro inspiraci pak můžou vypadat například takto (věková skupina 13 – 18 měsíců):

SNÍDANĚ
Obilná kaše s malinami (asi 250 ml)
1/2 rohlíku s margarínem a půlkou plátku dětské šunky
¼ nebo ½ krajíce chleba s margarínem a džemem
1/2 krajíce chleba s mrkvovou pomazánkou

SVAČINA
1/2 rohlíku s margarínem a žervé
Menší kousek domácího jogurtového koláče s třešněmi
Tvaroh smíchaný s kakaovým pudinkem (dohromady asi 100 g), 1/4 jablka
Jahodová přesnídávka, 1/2 rohlíku

OBĚD
Těstoviny s rajčaty a krůtím masem a olivovým olejem (dohromady asi 250 g)
Telecí maso se zeleninou, brambory a řepkovým olejem (dohromady asi 250 g)
Zapečená brokolice se sýrem a brambory (asi 250 g)
Těstoviny s tuňákem, zeleninou a olivovým olejem (dohromady asi 250 g)

SVAČINA
1/2 krajíce toastového chleba s margarínem a strouhanou okurkou
Bílý jogurt s nakrájeným banánem (dohromady asi 150 g)
1/4 krajíce chleba s margarínem a rajče
1/2 rohlíku s margarínem a půlkou plátku tvrdého sýra

VEČEŘE
Krémová brokolicová polévka s bramborem (asi 200 ml)
Zeleninové rizoto se strouhaným sýrem (150-200 g)

Kaše na dobrou noc s ovocem (asi 200 ml)
Rýžová kaše s jižním ovocem (asi 200 ml)

2. VEČEŘE
MM nebo náhradní mléčná výživa
MM nebo náhradní mléčná výživa
MM nebo náhradní mléčná výživa
MM nebo náhradní mléčná výživa

Témata: Výživa a stravování, NEJ, Poradenské centrum, Domácí jogurt, Zajímavý tip, Stravovací zvyklost, Nelehký úkol, Obilná kaše, Vysoký příjem, Smutný fakt, Věková skupina, Vzorový jídelníček, Mléčná výživa