Maminka.czWeb Ulékaře.cz

Nejčastější zlozvyky, které zbytečně komplikují početí

Ulekare.cz Ulekare.cz 5.  3.  2013
Není žádným tajemstvím, že zlozvyky široce rozšířené v dnešní společnosti mají nemalý vliv na zdraví a kvalitu života značného množství populace. Pro ženy jako eventuální matky je však podstatný dopad těchto každodenních nešvarů z hlediska jejich plodnosti. V dvoudílném textu se zaměříme na osm nejrozšířenějších zlozvyků, jež negativně ovlivňují šance na početí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedostatek spánku

Vědecké studie jasně ukazují, že spánkový deficit a nekvalitní odpočinek mají často nezanedbatelný vliv na pravidelnost menstruace, přičemž právě to může být symptomem neplodnosti. Taktéž problémy s váhou, ke kterým dlouhodobý nedostatek spánku vede, mohou způsobovat potíže s početím, a to u obou pohlaví.
Co s tím? Rozhodně neponocujte. Vytvořte si vhodnou spací rutinu a preferujte vlastní zdraví před krajním vyčerpáním. Kvalitní odpočinek je nenahraditelnou součástí zdravého životního stylu. Kratší odpolední zdřímnutí (15 až 20 minut) vám může také dodat potřebnou energii.

Přílišná konzumace kávy

Nebezpečí se rovněž skrývá v nadměrném pití nápojů obsahujících kofein. Zatímco jeden šálek kávy denně pravděpodobně nebude mít na vaši plodnost žádný dopad, větší množství již může představovat hrozbu. Nedoporučuje se pití více než 2 šálků kávy (asi 300 mg kofeinu), neboť opakované překračování této meze může vyústit ve snížení plodnosti a zvýšit riziko potratu.
Co s tím? Nenahrazujte nedostatek spánku pitím kávy. Předcházejte únavě správnou volbou pokrmů, volte spíše lehčí jídla.

Otázka fyzické zátěže

Být fit je důležité, avšak je třeba vyvarovat se extrémů. Pravidelné cvičení má pozitivní dopad na srdce, plíce i imunitní systém. Navíc pomáhá udržovat správnou váhu, což je dobré pro plodnost.
Co s tím? Udržujte se ve formě, leč nepřehánějte to. Intenzivní fyzické zátěži nevěnujte více než hodinu denně. Jako ideální se jeví cvičit pravidelně třikrát týdně po dobu přibližně 30 minut. Z hlediska plodnosti lze určitě doporučit procházky, jógu či plavání.

Přejídání se a nevhodná strava

Z hlediska stravovacích návyků je důležité nejen adekvátní množství, ale současně i kvalita. Nadváha rozhodně neprospívá zdraví a může vést i k problémům s plodností. Velmi často se taktéž setkáváme s bláznivými pokusy urychleně zhubnout, ovšem jojo diety zpravidla nikam nevedou.
Co s tím? Přejídání mívá často spojitost s duševním stavem jedince. Uspokojení je však pouze krátkodobého rázu a velmi brzy je nahrazeno pocitem viny. Proto preferujte zdravější způsoby, jak se vyrovnat se stresem (meditace, poradenství, techniky na redukci stresu).
Příště si povíme něco o odkládání těhotenství, nadměrné konzumaci alkoholu, kouření a pití alkoholu.

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: Než otěhotníte, Web Ulékaře.cz, Početí, Zlo, Zlozvyk, Pozitivní dopad, Srdeční onemocnění, Spánkový deficit, NEJ, Počet, Duševní stav, Nevhodná strava, Dlouhodobý nedostatek, Kvalitní odpočinek

Video