Maminka.czRodina a vztahy

Nejcennější, co můžete svým dětem dát, je čas! Víte, proč?

Martina Machová 11.  1.  2020
Čas je vztah. Čas je vklad do budoucnosti. Čas je láska. Zní to možná pateticky, ale je to tak. A nejcennější, co můžete dítěti dát, je opravdu vaše pozornost a hlavně čas!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také občas posloucháte jen prvních pár vět z toho, co vám chce dítě říct, a zbytek pouštíte „druhým uchem ven“, protože nemáte čas, a navíc máte po pár slovech již naprosto jasný názor na to, co chtělo dítě říct, co tím myslelo a jaký postoj k tomu všemu zaujmete vy sami? Vždyť toho máte tolik na práci! Jenže starší děti už tento rodičovský fígl prokouknou a možná, že je pak přestane bavit  za vámi chodit, mluvit s vámi a svěřovat se vám. Děti totiž obvykle nechtějí tak úplně poradit, ale vyslechnout! Touží s vámi sdílet své pocity a zážitky, svěřit se vám – být s vámi, strávit s vámi čas!

Děti potřebují dělat nebezpečné věci. Nevychovávejte z nich strašpytlíky

A toho bychom si my dospělí měli opravdu vážit. Zejména u starších dětí na prahu puberty a v ní je to jedna z nejcennějších a nejdůležitějších věcí ve vzájemném vztahu. Není nad to vědět, co váš potomek zažívá i prožívá, a to přímo od něj, od zdroje. Vyžaduje to jediné – váš čas! Vždyť přeci za pár let nechcete na váš dotaz „Jak se máš?“ slyšet: „Ale v pohodě, nebudu tě obírat o čas. Stejně bys ho asi neměla.“

Výchova není jen o příkazech a zákazech! Co je opravdu důležité?

Čas je drahocenný

Mluvit spolu, naslouchat si navzájem (a vypnout počítač či televizi, zaklapnout knihu a podobně), sportovat společně, jít spolu na procházku (a nechat doma mobil), vařit či uklízet společně, dotýkat se – to vše je čas, to vše je část lásky, možná snad jedna z jejích podob. Čas je jeden z největších darů, který můžete od druhého obdržet. To, že s vámi někdo stráví z vlastní vůle a rozhodnutí svůj čas, již něco znamená! Bez času není možné budovat důvěrný vztah, bez času není možné, aby rostla láska. „Být dětem k dispozici znamená také chodit s nimi na různé akce a sdílet společné zážitky. Rodiče, kteří si udělají čas a navštěvují různé akce, kde jejich děti vystupují, například nějaké sportovní soutěže, dávají dětem najevo, jak je pro ně společný zážitek důležitý,“ tvrdí psycholožka, maminka, babička a autorka několika knih pro rodiče, Patricia H. Berneová.

Chcete zvýšit sebevědomí dítěte? Nešetřete komplimenty ani kritikou!

Čas a sebedůvěra

Věnujete-li dětem svůj čas – jste-li v tu chvíli jednoduše jen a jen pro ně – budou neomylně vědět, že je skutečně milujete, respektujete, že o ně stojíte a zajímáte se o ně. (Není potřeba jim to pak dokazovat nákladnými dary a podobnými věcmi.) A právě takové děti mají možnost plně rozvíjet důvěru v sebe sama, nebo jí dokonce „uzdravit“. „Naslouchání léčí zraněnou sebedůvěru. Mezi dětmi a dospělými, kteří naslouchají, se vyvíjejí zdravé vztahy… Sebedůvěra dětí roste, když vidí, že stojíte o to být s nimi,“ podotýká psycholožka Patricia Berneová.

Témata: Láska a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Rodiče, Zážitek, Vztah, Postoj, Praha, Společný zážitek, Děti, Čas, Pár slov, Strašpytlík, Vít, Sebedůvěra, Láska