Nejjednodušší pečené kuře! Takhle na něj krok za krokem!

Simona Procházková 2.  1.  2021
Rychlý víkendový oběd? Vyzkoušejte tohle dokonalé, dozlatova pečené kuře podle receptu foodblogera Cuketky. Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit a péct snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.

Snadná příprava a skvostný výsledek? Ano. Na tenhle úplně „obyčejný“ a zároveň geniální recept vám stačí kuře, sůl a pořádně rozehřátá trouba!

Suroviny:

1 kuře (cca 1,5 kg)

sůl

Postup:

Kuře neumývejte, jen osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran i zevnitř ho pak silně osolte. Dejte ho na talíř, nezakrývejte a nechte přes noc odležet v lednici. Pokud spěcháte, nechte osolené kuře venku na lince asi hodinu až dvě před pečením.

Troubu předehřejte na 230 °C a nechte tam rozehřát i pánev, do které se kuře vejde tak akorát. Připravené kuře pořádně osušte ze všech stran papírovým ubrouskem. Potom ho svažte provázkem, abyste získali kompaktní balíček.

Připravené kuře dejte do pánve a pečte 45 minut. Pak poprvé zkontrolujte a s pomocí vpichovacího teploměru změřte teplotu ve stehně. Bezpečná minimální teplota je 74 °C, kdy je kuře nejšťavnatější. Většinou to vyjde na čas pečení okolo jedné hodiny.

Upečené kuře dejte opatrně stranou a nechte odpočívat (10 až 15 minut). Mrkněte na pánev a vypečenou šťávu. Pokud je tam hodně tuku, nakloňte pánev a trochu ho seberte lžící. Nemusíte být ale super důslední a nějaký ten tuk tam můžete klidně nechat. Přípečky na dně seškrábejte, přidejte trochu vody a chvilku povařte na sporáku. Potom sceďte přes sítko, dochuťte solí (většinou to není třeba) a dejte stranou.

Odpočaté kuře naporcujte na čtyři díly – dvě prsa a dvě stehna. Skelet a křidýlka si dejte stranou na kuřecí vývar. Prsa doporučuji nakrájet příčně na několik dílků i s kůží, pěkně rozvrstvit a přelít šťávou.

Tipy

*Pokud nemáte vpichovací teploměr, můžete stupeň propečení odhadnout podle barvy šťávy, která z kuřete vytéká po napíchnutí (do stehna). Pokud je šťáva červená nebo růžová, kuře ještě není hotové – šťáva by měla být čirá.

*Hnědnutí kůrčičky můžete ještě urychlit, pokud k soli přidáte trochu jedlé sody (na 1 lžíci soli dejte 1/2 lžičky sody). Pokud se vám naopak bude připalovat, tak kuře přikryjte kouskem alobalu.

Extra rychlá, jednoduchá a zdravá!  Čočková polévka krok za krokem!
Dítě má nůž! Zapojte děti do vaření i pečení, ale naučte je zásadám bezpečnosti
Vaření s dětmi může být zábava
Témata: Recepty, Video, Vaření, vaření s dětmi, Cuketka, Kuře, Sítko, Sporák, Recept, Šťáva, Pec, Teploměr, Pánev, Pečené kuře, Pečení, Spora, Skvost, Sůl, Stehno, TAK