Maminka.czChování a vztahy

Nejkrásnější české tradice: Svatojánská noc

Martina Machová 22.  6.  2016
Během Svatojánské noci mají byliny magickou moc! Kdo přeskočí svatojánský oheň, bude dlouho živ a zdráv! A kdo ochutná svatojánskou ořechovku, bude okouzlen.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pojďme opět společně s dětmi objevit další půvabné české tradice a zvyky, a alespoň z části navázat na obyčeje našich předků, které nás spojují s historií naší země, s našimi kořeny, předky, s přírodou i s lidmi kolem nás – s širší rodinou i sousedy. Co se děje během tajemné Svatojánské noci z 22. na 23. června? A co si takhle nejen připomenout tradice a zvyky, ale také si vyrobit i tradiční ořechovku?

Se zimou jsme se rozloučili již dávno, jaro nás voňavě políbilo před několika dny na rozloučenou a konečně tu máme toužebně očekávaný letní čas; vlahé večery, horké noci a dny plné slunce. Přeskočme do nich přes svatojánský oheň, tradičně zapalovaný v předvečer Svatojánské noci. Ta je ostatně po divokém rejdění během Filipojakubské dalším nočním časem plným kouzel a magie.

Svatojánská noc bývala našimi předky po staletí uctívána jako oslava přicházejícího léta, úrody a země. I svatojánská noc se podobně jako další lidové svátky a slavnosti pojí nejen s křesťanskou tradicí – slaví se narození Jana Křtitele – ale i předkřesťanskými slavnostmi uctívání příchodu léta.

Svatojánské bylinkobraní a posvátné ohně i věneček z devatera kvítí

Svatojánská noc se slavívala v době letního slunovratu. Svatojánské ohně se tradičně zapalovaly v předvečer svátku Jana Křtitele z 23. na 24. června. Tato noc je údajně plná kouzel a magické moci. Kupříkladu byliny trhané během svatojánské noci bývají neobyčejně silné. Žádný bylinář, babka kořenářka či obyčejná hospodyně tuto noc nezaháleli!

I nezadaná děvčata trhávala devatero kvítí na věnce, kterými pak zdobily sebe i hranici z jedlového dřeva. Po jejím zapálení se kolem tančilo, děvčata prohazovala věnečky skrze plameny a chlapci se je snažili chytat. Pokud věneček zadaného děvčete chytil její milý, považovalo se to za dobré znamení – dvojice si údajně zachová věrnost.

Ke Svatojánské noci neodmyslitelně patřily i svatojánské ohně. Hranice se nejčastěji zapalovaly na kopcích. Přes ohně se skákalo, což prý zajišťovalo pevné zdraví. Ruku v ruce skákaly i zasnoubené dvojice, které testovaly, zda budou mít šťastné manželství. K nebi se vyhazovala zapálená košťata, aby se čarodějnice držely v uctivé vzdálenosti od vsi. Také se zapalovala loukoťová kola a pouštěla se jako symbol zapadajícího slunce ze strání dolů.

Svatební košile i milý, který se zjeví ve snu

Vůně léta a bylinek prostupovala snad všemi svatojánskými tradicemi. Když si nezadaná dívka dala pod polštář svatojánské kvítí, trhané za přísných pravidel v podvečer Sv. Jana (devět přesně určených bylin), tak se jí měl ve snu zjevit její nastávající.

Nevěsty pak zašívaly čarovné byliny, nejlépe kapradí, do límečku ženichovy košile a těšily se na šťastné manželství. A komu se nevydařilo manželství, mohl alespoň potěšit srdce i žaludek úžasnou svatojánskou ořechovkou (nevhodné pro děti), která má nejen úžasnou chuť ale i léčebnou sílu! Tady je na ní recept:

Svatojánská ořechovka našich babiček

Potřebujeme: 15 zelených ořechů trhaných během Svatojánské noci, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 2 kuličky jalovce, 1 l vodky nebo podobného destilátu, 0,5 l vody, 0,5 kg cukru (lze použít i med)

Perfektní zelené vlašské ořechy omyjeme, pokrájíme (použijte rukavice, ořechy barví!) a vložíme do velké lahve od okurek (třílitrová). Poté naprosto jednoduše přidáme všechny ostatní ingredience mimo cukru a vody.  Lahev pečlivě uzavřeme a necháme na teplém místě 6 týdnů odpočívat.

Pak voňavý alkoholický macarát scedíme, zalijeme hustým cukerným roztokem a necháme ještě měsíc odpočívat. A pozor – ořechovka je nejen dobrá, ale také zdravá, zelené ořechy disponují výraznými antibakteriálními a protizánětlivými účinky!

Témata: Děti, Chování a vztahy, Hry pro děti, Tradice, Krása a styl, Ženich, hospodyně, Letní slunovrat, Děvče, Letní čas, Pevné zdraví, Kosťa, Slunovrat, NEJ, Košile, Věnec, Jan Křtitel, Nejkrásnější, Noc, Byliny, Svatojánská noc, Věneček