Maminka.czReklama

Nejlepší dárek pro kojence? Správně fungující imunitní systém

Reklama 16.  3.  2021
To nejlepší, co můžete svému dítěti do života dát, je základ dobré imunity. Kromě vyváženého jídelníčku v těhotenství jsou důležité i první tři roky jeho života.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zvláště pak první půlrok, co vykoukl váš drobeček na svět. Správný vývoj imunitního systému podpoříte dostatečným přísunem vitamínu D, který má u kojenců a malých dětí nezastupitelnou roli. 

Už při odchodu z porodnice by vás lékaři měli poučit o důležitosti vitamínu D, který se podílí na celé řadě procesů. Podporuje získávání a vstřebávání vápníku nezbytného pro vývoj silných kostí a zoubků, udržuje v dobré kondici srdíčko i mozek a také prokazatelně zvyšuje odolnost organismu vůči virům a respiračním onemocněním. S tím je spojená i zvýšená potřeba vitamínu D.

Kojenci ve věku 7 až 11 měsíců potřebují až šestkrát více vitamínu D na kg své hmotnosti než dospělý. U dětí, které oslavily své první narozeniny, je jeho potřeba dokonce až sedmkrát vyšší1. Dětské tělíčko totiž vyžaduje více vápníku pro tvorbu dalších zoubků, jejichž růst se už naplno rozjel.

 
Klepněte pro větší obrázek

 

Jak vzniká imunita

Každé miminko se rodí s vrozenou imunitou, která vzniká ještě u maminky v bříšku. Proto je v těhotenství tak důležité přijímat prospěšné živiny bohaté nejen na vitamín D. Druhou vrstvu imunitního systému si dítě vytváří sáním mateřského mléka, které svým jedinečným složením poskytuje mimo jiné ideální ochranu proti alergiím a nemocem. Ze své podstaty obsahuje řadu cenných látek důležitých pro imunitu včetně vitamínu D.

I přesto je právě množství vitamínu D pro potřeby kojence nedostatečné, a to zvláště v případě, že maminka pro všechnu péči o ratolest zanedbává zdravý jídelníček. Platí tu tedy jednoduchá rovnice: malé množství „déčka“ v těle matky znamená jeho malé množství v mléce. I proto se miminkům vitamín D preventivně podává jako doplněk stravy během celého prvního roku života a ve druhém roce minimálně v zimních měsících.

Kde vzít dostatek „déčka“?

Nositelem vitamínu D je slunce, kterému ale malé dítě napřímo vystavovat nelze. Dalším zdrojem jsou potraviny jako například vaječné žloutky, houby, mléčné výrobky, droždí nebo ryby. U těch nejmenších ale o pevné stravě v této podobně nemůže být ještě řeč. To je další důvod, proč pediatři doporučují dodávat kojeným i nekojeným dětem vitamín D v umělé formě, jak již bylo zmíněno.

Na doplnění dávky vitamínu D u malých dětí myslí i výrobci kojenecké výživy, kteří ho do kojeneckého mléka přidávají v bezpečné a velmi dobře vstřebatelné formě. Postupují tak podle platné legislativy, která koresponduje s vědeckými poznatky a doporučeními pediatrické obce. Mléčná výživa pro děti od jednoho roku už ale o vitamín D obohacena být nutně nemusí. Určitě se tedy vyplatí věnovat vaši pozornost složení výživy i pro starší děti. Tato náhradní mléčná výživa je navíc vhodnější než plnotučné kravské mléko, které je na tento vitamín naopak chudé.

Pokračovací kojenecké mléko HiPP 2 BIO Combiotik®​ má unikátní kombinaci prospěšných PROBIOTIK® (přírodních kultur mléčného kvašení) a PRAEBIOTIK® (neboli galaktooligosacharidů GOS z BIO laktózy). Podobně jako všechna pokračovací mléka obsahuje HiPP vitamíny C a D, které přispívají ke správné funkci imunitního systému. Pokud se rozhodnete pro náhradní mlíčko, nezapomeňte se poradit s pediatrem, který zná vaše děťátko z lékařského hlediska nejlépe.

Klepněte pro větší obrázek

Denní režim

Jen samotné pokračovací mléko ale není pro vývoj správné imunity všespásné. Nezapomínejte také na časté procházky venku a pobyt na čerstvém vzduchu. Spaní ve vyvětrané místnosti, případně u otevřeného okna. Řiďte se také lidovou moudrostí, která říká, že všeho moc škodí. Není proto na místě přehánět to s nadměrnou sterilitou prostředí. Je dobré, když si miminka budují imunitu postupně a přirozeně tak přichází do styku s běžnými bakteriemi.

Důležité upozornění: Kojení pro kojence nejlepší. Výživu vašeho dítěte konzultujte s lékařem. Více na obalech a COMBIOTIK.CZ potravina pro zvláštní výživu.

1 Zdroj: Kojenec 7-11 měsíců (8,9 kg) potřebuje 6x více vitamínu D na kg hmotnosti než dospělý (80 kg) a malé dítě 12M+ (12 kg) potřebuje 7x více vitamínu D na kg hmotnosti než dospělý (80 kg), EFSA 2013, WHO Growth standards.

Témata: Prezentace klienta, Reklama