Maminka.czSlavní tatínci

Nejlepší kouzelnická esa Pavla Kožíška: Čtyřmetrová skluzavka času a proměna v trpaslíka

Dita Mrázková 5.  8.  2022
Milují ho děti napříč několika generacemi, a jak umí nejmenším divákům vykouzlit na tváři údiv, tak těm dospělým pro změnu přičaruje potutelný úsměv. Co by dvojnásobný táta a nejslavnější český kouzelník vyčaroval (nebo spíš odčaroval), kdyby měl skutečnou kouzelnickou hůlku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dalo vám nějaké kouzlo pořádně zabrat?

Nejnáročnější na přípravu byla show Magická esa, která je na repertoáru v Divadle kouzel už osmnáct let. Čtyřmetrová skluzavka času, která promění postavu dospělého člověka v malé dítě, záhadné čtení myšlenek divákům v publiku, nebezpečné prostoupení obřím ventilátorem, originální levitace divačky z publika nebo vystřelení kouzelnice z děla, to byla docela fuška. Hrajeme ale pro děti samozřejmě i komornější představení.

Můj sedmiletý syn je do kouzlení celý divý, mám se vás zeptat, jak je to s těmi těly rozřezanými vejpůl.

Asi ho bohužel zklamu, ale kouzla se samozřejmě neprozrazují. V okamžiku, kdy divák odhalí princip kouzelnického triku, ztrácí pro něho kouzlo to nejcennější, tedy pocit okouzlení a tajemna. Já s oblibou říkám, že kouzelník je nejpoctivější řemeslo na světě. Kouzelník totiž přichází na jeviště a od začátku diváky vítá v nereálném světě hravé dětské fantazie, kde neplatí žádné přírodní ani fyzikální zákonitosti. Od začátku divákům říká, že bude klamat jejich smysly a podvádět je. V tom je ta poctivost kouzelnického řemesla, že od začátku víte, že budete klamáni. Dobrovolně a rádi na tu hru přistupujete, a ještě za to platíte. Kéž by to tak platilo i v ostatních profesích.

VIDEO: Horoskop lásky: Co nás čeká v létě?

Ve vašem Muzeu fantastických iluzí si můžou návštěvníci pořídit fotografie, na kterých jim díky optickým klamům budou chybět části těla nebo se promění v pidilidi. Kdy a čím jste se při realizaci inspiroval?

Roky sbírám staré optické iluze, a když to viděli kamarádi, z legrace mi řekli, že bych si už měl otevřít muzeum. Tak jsem to udělal. V našem muzeu se stanete součástí expozice fantastických optických klamů a velkoformátových trikových obrazů. Těšit se můžete na víc než 150 interaktivních a hlavně zábavných exponátů. Návštěvníkům se líbí, že si mohou vyzkoušet, jak optické klamy fungují, a pořídí si navíc vtipné fotky a videa. V muzeu skončíte v zajetí obří chobotnice, ve středověké mučírně nebo jako trosečník legendárního Titaniku. Vyzkoušíte kouzelnou židli nebo magickou místnost, která vás promění v trpaslíka nebo obra. Vaše hlava se náhle ocitne na stole, projdete se po ochozu pražského orloje nebo si na vás pochutná King Kong. Dýchne zde na vás kouzlo starých časů a dozvíte se zajímavá tajemství optických iluzí.

Jste dvojnásobným tátou, máte dospívající syny. Budou pokračovateli kouzelnické profese?

Starší devatenáctiletý Matyáš má svoje kouzelnické vystoupení a hlavně studuje hereckou konzervatoř. Chtěl by být hercem, ne kouzelníkem. Mladší čtrnáctiletý Jakub má zase s partou kamarádů filmový štáb, píše scénáře a potom to vše režíruje. Je pravý opak staršího bráchy, introvert, který stojí za kamerou, ne před ní. Popravdě bych byl raději, kdyby se oba vydali v budoucnu jinou profesní cestou než já, protože sám nejlépe vím, jak je toto povolání náročné. Já jsem měl štěstí, ale moje děti by ho třeba zase nemusely mít. V umělecké branži platí dvojnásob, že na jedné straně je zvládnutí řemesla, nějaký ten talent a potom je na druhé straně strašně důležité právě to štěstí. To vám potvrdí každý upřímný zpěvák nebo herec.  

Na světě je asi jen hrstka dětí, které by neznaly jméno Harry Potter. V čem si myslíte, že spočívá jeho celosvětový úspěch?

Jak řekl Albert Einstein, ten nejkrásnější pocit, který můžeme na světě prožívat, je právě tajemno. Kdo se už neumí divit, jeho oko je vyhaslé a je již takříkajíc mrtev. To je myslím hluboká pravda. Lidé jsou po celé generace od své přirozené podstaty přitahováni světem magie, záhad a iluzí.

Stalo se vám v divadle někdy nějaké faux pas v podobě nepodaření se nebo prozrazení kouzla?

V Divadle kouzel je občas na programu i scénka nazvaná Nechte zmizet svého šéfa. To když si nějaká firma zadá představení pro sebe. Odpoledne se to s ředitelem dané společnosti nacvičí a večer – v rámci představení – odehraje. Jednou se nám to trošku vymklo z rukou. Nechali jsme šéfa úspěšně zmizet, a když jsme čekali na bouřlivý potlesk, publikum zaraženě mlčelo, někteří jedinci se začali nahlas smát. Zprvu jsme netušili, co se děje, brzy nám to ale došlo! Pan ředitel si stoupl za špatnou oponu, kterou technici vytáhli právě v okamžiku, kdy ho líbala jeho blonďatá mladá sekretářka a vzdávala mu tak vřelý hold za to, jaký je přeborník v mizení. Paní ředitelová, která seděla v první řadě, z toho zjevně nebyla vůbec nadšená. Na rozdíl od publika, které se docela dobře pobavilo.

Hana Mašlíková: Druhé dítě? Nechci, aby mu na třídní schůzky chodila „babička“

Coby asistentky s vámi už léta spolupracují i krásné dívky z řad Miss. Jak jste je ke spolupráci přizval a čím to, že jsou vám pořád věrné?

Diváci se samozřejmě na jevišti rádi dívají na hezké lidi, takže proto je tam mám, aby dívky vyvážily alespoň trošku ten můj kukuč. (směje se) Moje kolegyně nejenže by měly být hezké, ale musí také umět mluvit a být šikovné. Některá kouzla jsou pro ně i fyzicky dost náročná. Je pravdou, že pokud už s někým začnu spolupracovat a vzájemně to funguje, tak se mnou je potom dlouhé roky. Nejdéle sloužící je Hanka Mašlíková, která se mnou vystupuje v Divadle kouzel a na zájezdech už čtrnáct let. Vyhrožuje, že se jí už nikdy nezbavím a bude se mnou až do důchodu.

Nežárlí vaše paní někdy?

Myslím, že ne nebo to alespoň mistrně nedala nikdy na sobě znát. Hlavně jí k tomu nedáváme já ani kolegyně důvod. U mě opravdu platí, že co je v domě, není pro mě. S většinou z nich má i sama přátelský vztah, protože mi pomáhá s produkcí v divadle, kde se s nimi zákonitě potkává.

Čím jí vykouzlíte úsměv na tváři?

Snažím se ji stále překvapovat různými překvapeními nebo vtípky, které ze začátku vypadají, že jsou celé myšleny vážně. A ona se potom vždycky naoko zlobí, že mě ty blbiny ještě pořád baví.

Co byste si přál, v kontextu dnešních dnů, umět vykouzlit "na první dobrou"?

Pokud bych opravdu měl kouzelnickou hůlku, která by to dokázala, nechal bych zmizet všechny hlupáky, kteří zbytečně ničí životy těch druhých.

Témata: Děti, Slavní tatínci, Životy slavných, mág, Syn, Otec, Harry Potter, vystoupení, Matyáš, kouzla, Albert Einstein, divadlo, kouzelník, Pavel Kožíšek, magie, Stalo se..., Divadlo kouzel, iluze, Hana Mašlíková, Kouzlo, Titanik, Táta, Představení, Skluzavka, King Kong