Nejlepší mlsání k televizi? Vlašské ořechy!

Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami.  Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny E, B6, rostlinné steroly, vlákninu, polyfenoly, draslík, hořčík, bílkoviny, vlákninu a arginin.
Nejlepší mlsání k televizi? Vlašské ořechy!

Jsou ale i dost energeticky náročné, sedm ořechů obsahuje zhruba 185 Kcal, což spálíme asi čtyřiceti minutami chůze. A tak tedy platí, že ve střídmosti je krása. Ovšem jíst oříšky bychom měli pravidelně. Pozitivní vliv na zdraví má už pouhá konzumace jednou za měsíc. Zcela prokazatelně ořechy snižují riziko cukrovky, ischemické choroby srdeční a rakoviny. V ořechu je velmi silná koncentrace zdraví prospěšných látek a není divu. Příroda v něm ukryla bílkoviny, kalorie i živiny potřebné pro růst nového stromu.

Velmi ceněný je obsah omega-3 mastných kyselin, které podporují zdravý cévní systém tím, že snižují srážlivost krve, zlepšují prokrvení v cévách a snižují krevní tlak. Arginin pak jako aminokyselina udržuje cévy hladké a pružné. Vlašské ořechy obsahují i mnoho dalších zatím neidentifikovaných látek, které ve vzájemné symbióze pozitivně působí na naše zdraví.

Ořechy působí na nervy a mozek. Zlepšují soustředění, paměť a dokonce snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Obsažený hořčík zlepšuje zubní sklovinu, obecně působí pozitivně proti migréně, zlepšuje srdeční činnost a snižuje cholesterol. Ale pozor, existují specifické případy, kdy právě vlašské ořechy záchvat migrény vyvolaly.

Pozor na skladování!
Velice důležité je jejich správné skladování. Vlašské ořechy totiž rády brzy žluknou, protože obsahují mnoho tuku. Takže jim nesvědčí skladování v teple, vlhku a na světle. Mají být sladké, bez jakékoliv ostré, hořké vůně nebo chutě. To může značit napadení plísní. Hořké jsou též ořechy skladované při pokojové teplotě. Oloupané vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladu 4-6 měsíců, v mrazničce či ve skořápce na tmavém místě až 1 rok.

V poslední době se také stále častěji objevují alergie na ořechy (především na burské oříšky). Také musíme brát na vědomí, že musíme být velice opatrní, pokud dáváme ořechy dětem. Obecně se doporučuje dětem do čtyř let věku, nepodávat ořechy v jiné formě než-li namleté, protože hrozí riziko zadušení!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články