Maminka.czFejeton Marie Doležalové

Nejlepší rady, jak se vypořádat s prdíky, od Marie Doležalové

26.  3.  2019
Maminky, nebojte! O prdíkách článek rozhodně nebude. Ten nadpis tu mám jenom z krycích důvodů. Je to proto, aby si tenhle článek muži nečetli. Dnes se totiž budeme trochu bavit o sexu. Což je nadpis, který by zaujal každého tatínka, to uznejte. Jenomže já bych se chtěla bavit jenom mezi námi děvčaty. O tématu, které je jenom naše: Jak ženy po porodu vnímají sex.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když porodíme, sex většinou vymizí z našich životních priorit. Popravdě řečeno, pokud bychom si představily seznam priorit novopečené maminky, který má řekněme deset bodů, tak sex se nachází… asi tak čtyři sta padesát kilometrů od toho seznamu na pustém ostrově. Ženě v šestinedělí připadá sex jako podivně odpudivá činnost, která je hluboce nesmyslná a ze které by nejradši dostala až do konce života omluvenku. Je to strašák, co spí pod vaší postelí každou noc. 

Sex po porodu: Tohle jste možná vůbec nevěděli!

A když už na něj dojde… Moudré hlavy říkají, že se rozhodně nemá čekat na chvíli, kdy po tom strašně toužíte: Asi by nikdy nepřišla. To nepoetické na tom je (a proto jsem nazvala článek „prdíky“, protože tohle by se mužům říkat nemělo), že většina maminek se shoduje, že sex v nových pořádcích přichází ve chvílích, „kdy mi dělalo nejmenší problém se k tomu donutit.“ Jak velký propad z neskutečné romantiky a vášně páru, který se snaží o potomka, že? 

 

Je snad ještě nějaké ožehavější téma než prdíky? Pojďme se o něm dnes pobavit...

 

Takže když už na to dojde, zjistíte jednu strašnou věc. Někdo vám vyměnil tělo. Reaguje úplně jinak, vadí mu věci, co mu nevadily, a touží po věcech, které neznalo. Někdo vám reálně na porodním sále omylem šoupnul tělo nějaké cizí ženy. Vaše potřeby a prožitky jsou tak nové, až se vám z toho opět může udělat divno. 

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí

Co se s ženou stane, že se takhle moc změní její vztah k milování? 
Místo odpovědi vám předložím obraz, který mi v prvních týdnech tanul na mysli: Představte si muže, co se vrací z války, kde zažil věci, které ho změnily. Potkal se se smrtí a sám se sebou. První dny doma se k němu žena tulí, protože si myslí, že milováním oslaví jeho návrat. Myslí si, že po ničem jiném netouží. Ale on má nepřítomný pohled a ženu odmítá. Je ponořen sám do sebe a potřebuje se vypořádat s tím, co zažil. Doslova se dotkl smrti. Ne, teď se nejde vrátit tam, kde byl předtím. 

Žijete spolu, nebo jen vedle sebe? I vztah je potřeba servisovat

Žena, která porodila, je tenhle voják. Jenom se místo smrti dotkla samotného života. Celý její život se přeskládal, změnil. Úplně všechno v ní se změnilo a ona to vůbec neumí sdělit. Ne, rozhodně není možné s ní spát tak, jako by se vůbec nic nestalo. 

Dobrá zpráva je, že to jednou půjde. Vaše děťátko vám, maminky, dá šanci zažít znovu své poprvé. Změnit v sexu to, co už bylo staré a automatické. Položit si otázku, jestli tohle je to, co jste chtěly. Možná zpomalit, možná objevit novou něhu, možná vyzkoušet lásku toho druhého, když to prostě nebudete chtít. 

To, co nám totiž po porodu vadí, není možná samotný sex. Jen to všechno v něm, co není milování. 

Fejeton Marie Doležalové: Tady můžu s klidem říkat MY, kašlík a prdíky

P. S.: Jestli se nám tady přichomýtla nějaká mužská náplava, muži, vítejte. Pro vás mám jen jedinou radu: Chovejte se k novopečené mamince tak, jako když jste spolu začínali. Ne, ještě více romanticky. Jako by vám bylo čtrnáct. Květiny, komplimenty, láska, polibky a ani náznakem nátlak na něco víc. Pak by to víceméně, během několika let, snad mělo klapnout… 

Témata: Porod, Mateřství, Slavné maminky, Jen pro maminku, Sex, Fejeton Marie Doležalové, Mári, NEJ, Kompliment, Nejlepší rada, Žena, Jak, Článek, Ožehavé téma, Maminka, Milování, Máří, Marie Doležalová