Maminka.czRecepty

Osvědčený recept na svatomartinské rohlíčky. Upečte si nadýchané sváteční pečivo s ořechovou náplní

Simona Formánková 5.  11.  2022
Chladné podzimní počasí mění nejen náladu, ale i chutě. Dopřejte si hrnek horkého čaje, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Jemné svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní si vychutnáte k snídani nebo také jako skvělou sladkou svačinku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Svatomartinské rohlíčky jsou skvělým pohoštěním na den sv. Martina, který připadá na 11. listopadu. Podle tradice by měly mít podobu podkovy bílého koně, se kterým je římský voják neodmyslitelně spjat. Nadýchané rohlíčky bývají obvykle plněné ořechy, mákem nebo tvarohem. 

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru

Náplň

  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 100 g sladké smetany
  • kůra z 1 citronu
  • hnědý rum – podle chuti

Postup:

Dobře zpracujeme mouku, máslo, cukr, vajíčko a vanilkový cukr. Těsto necháme 1–2 hodiny v chladu.

Náplň: Ořechy umeleme, smícháme je s citronovou kůrou, skořicí, rumem, horkou smetanou a necháme 15 minut nabobtnat. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále tenkou placku (3–4 mm) a vykrajujeme z ní rovnostranné trojúhelníčky o stranách přibližně 9 cm. Na každý dáme náplň a od jedné strany trojúhelníku srolujeme k protějšímu úhlu do tvaru rohlíčku. Pečeme při teplotě 180 °C.

Ještě teplé je můžeme obalit v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem, ale je možné je nechat vychladnout a potom smočit rohy rohlíčků v rozehřáté čokoládě.

Recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Rodina, jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, Máslo, Pec, Pečivo, Recept, Čaj, Rum, Snídaně, Rohlíček, Hrnek, Náplň