[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Chilli con carne je obvykle servírováno s rýží. Pokud si směsi připravíte dostatek, můžete však přílohy obměňovat dle chuti nebo dle aktuálních zásob domácnosti. Pokaždé tak vytvoříte jedinečné jídlo. V kombinaci s domácí kukuřičnou plackou z kadeřávku a bylinek navíc rozhodně zabodujete neotřelými surovinami.
Suroviny:
Placky
Kořeněné oříšky
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno a 4 minuty restujte v kastrolu na rozehřátém oleji. Přidejte nasekaný česnek a chilli papričku, po minutě maso a restujte dalších 8 minut. Stále míchejte a maso odtrhávejte od sebe, ať je sypké. Nyní přidejte koření, až se rozvoní, přidejte rajčatové pyré, ještě pár minut opékejte. Osolte a opepřete, do kastrolu přidejte slitou kukuřici a fazole i s nálevem a vše za mírné teploty povařte 15 minut.
Připravte placky. Z listů kadeřávku vykrojte tuhé stonky a spolu s ostatními surovinami je dohladka rozmixujte. Těsto by mělo být podobně husté jako na palačinky. Na troše rozehřátého oleje postupně usmažte z obou stran tenké placky.
Do mixéru dejte všechny suroviny pro kořeněné oříšky a nasekejte je nahrubo – stačí mixér několikrát krátce zapnout. Placky naplňte masovou směsí, posypte nastrouhanou fetou a kořeněnými oříšky.
Zdroj: časopis F.O.O.D.
Karbanátek, nebo klobáska? Toto původně srbské jídlo, které si mnozí jistě pamatují ze školních jídelen, u nás téměř zdomácnělo. V jakékoli podobě je díky své nenáročnosti na přípravu velmi oblíbené. Obvykle se podává s bramborem nebo hranolky. Oblíbené je taky s omáčkou z červených paprik, tedy s ajvarem.
Maso pečlivě propracujte s jemně nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, kořením, vejcem a sodovkou. Osolte a opepřete. Ze směsi vytvořte válečky o něco silnější než prst. Naskládejte je na talíř, překryjte fresh fólií a nechte v ledničce alespoň hodinu odpočinout.
Rozehřejte pánev, potřete ji tenkou vrstvou oleje a ze všech stran čevapčiči opečte, přibližně 12 minut.
Ve výčtu nejoblíbenějších jídel z mletého masa nesmíme holandský řízek rozhodně vynechat. Zapomeňte na fádní chuť, která se vám možná vybaví při vzpomínce na školní jídelnu. Lahodný karbanátek v trojobalu provoněný sýrem je favoritem napříč generacemi. V kombinaci s pečlivě připravenými šťouchanými bramborami jde o favorita mezi českými klasikami.
šťouchané brambory
K masu přidejte najemno nastrouhaný sýr a nadrobno nasekané lístky petrželky. Jedno vejce prošlehejte s mlékem a přilijte k masu. Osolte ho, opepřete a nejlépe rukama maso důkladně zpracujte tak, aby se dobře spojilo, pak ho dejte na 20 minut do ledničky.
Ze směsi vytvarujte 4 velké nebo 8 malých řízků, asi 1 cm vysokých. Obalte je v hladké mouce, druhém vejci rozšlehaném se špetkou soli a 2 lžícemi mléka, nakonec ve strouhance. Strouhanku lehce přitlačte a řízky zvolna smažte v pánvi na rozpáleném oleji (nebo přepuštěném másle) dozlatova. Každou stranu smažte podle velikosti řízku alespoň 3 až 4 minuty.
Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka, asi 20 minut. Mezitím cibuli pokrájejte na kostky a orestujte na másle, zhruba 5 minut. Poté přisypte na půlkolečka pokrájený pórek a ještě 2 minuty restujte. Brambory slijte, rozšťouchejte a dobře promíchejte s nasekanou petrželkou, cibulí, pórkem i máslem. Osolte a opepřete.