Maminka.czKojení

Nejlepší start pro kojení? Nebojte se miminko budit

Michaela Láchová 22.  2.  2018
Plné kojení při odchodu z porodnice a spokojené miminko přibývající na váze? Sen všech novopečených maminek. Poradíme, jak si ho vyplnit a domů odcházet bez dokrmů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výlučné kojení je bez diskuze pro miminko to nejlepší, co může dostat. Přes všechnu snahu je ale stále hodně dětí, které musí být na cestu domů z porodnice a další dny nebo týdny dokrmovány.

Pro maminku jsou to často zbytečný stres a pochyby, že selhala. A pro miminko třeba jediná možnost, jak nehladovět, než se laktace ustálí jeho potřebám.  Plnému kojení pomůžete přípravou, psychickou pohodou a také režimem. A když se něco z toho úplně nezadaří a lahvička bude načas nutná, neobviňujte se. To psychické pohodě neprospívá.

Chce to trénink

„Na kojení by se maminky měly připravovat pečlivě už v době těhotenství,“ říká úvodem laktační poradkyně Lenka Brunová. „Doporučuji navštěvovat předporodní kurzy, kde se podrobně probírá technika a zkoušejí se polohy třeba s panenkou na kojícím polštáři.“

Zkrátka si to musíte „osahat“ předem – jakkoliv nám velí příroda a instinkty, zkušenost dělá mistra a to platí i pro kojení. Po porodu budete mít na starosti nejen krmení miminka, ale i péči o sebe, možná i poranění. Co jde, trénujte proto dopředu.

„Když jsou maminky dopředu kvalitně připravené, po porodu je máloco kolem kojení zaskočí,“ upřesňuje Lenka Brunová. „S každou nenadálou situací se pak dovedou lépe vyrovnat a vyřešit ji.“

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Zaměřte se na prsa

Vaše prsa budou v těhotenství potřebovat servis, čeká je několikaměsíční (či několikaletá) práce. I když by je měl prohlédnout a posoudit gynekolog, v praxi se to obvykle neděje. Prozkoumejte proto detailně bradavky: Jestli nejsou ploché nebo dokonce vpáčené.

„To může mít negativní vliv na celý proces kojení, miminko totiž takovou bradavku nemůže dobře uchopit a dostat až na kořen jazyka, aby dobře sálo,“ doplňuje Lenka Brunová. „Všechno se dá řešit během těhotenství například formovači a masážemi . Důležité je začít včas – už po třicátém týdnu těhotenství.“

Domluvte se proto při pochybnostech o svých prsou s lékařem nebo laktační poradkyní, pomůže vám to předejít potížím po porodu.

Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování

Režim začíná

Pro pohodový start kojení jsou důležité dva časové údaje ihned po porodu. Miminko by mělo být poprvé přiloženo k prsu do půl hodiny po porodu. A poté znovu ihned po vašem přemístění na pokoj šestinedělí (což je v ideálním případě dvě hodiny po porodu, které strávíte na porodním sále). A odteď si třeba i řiďte budík, ale myslete na režim.

„I když je poslední dobou trendem nechávat toho většinu na dětech, které si „samy řeknou“, pro dobrý start kojení to podle mého názoru neplatí,“ zdůrazňuje Lenka Brunová. „Novorozenec po porodu není schopen „říct,“ že potřebuje jíst. A především po delším nebo komplikovanějším porodu může prospat celou noc nebo větší část dne.“

Máte tak „hodné“ miminko, které vás hned „nechá vyspat“, ale to je v tomhle období přesně to, co ani dítě ani vaše prsa nepotřebují.

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?

 Vzbuďte miminko!

Lenka Brunová doporučuje přikládat miminko každé dvě hodiny. V noci je možné interval natáhnout, ale přes 4 hodiny by se dostat neměl.  Jedině tím začne dítě získávat sílu na ono „říct si samo“. A vaše prsa se začnou nalévat.

„Obvykle je první dva dny po porodu v prsou mlezivo, které dítěti postačuje. Častým přikládáním a správnou stimulací se pak začne tvořit plnohodnotné mléko,“ dodává laktační poradkyně. Zároveň ale zdůrazňuje, že je každé miminko jiné. Čtyřkilový cvalík tak bude určitě hladovější a bude se sám od začátku víc hlásit a nespokojeně dávat najevo, že v prsou ještě není přesně to, co chce a potřebuje. A drobná holčička zase bude spokojená po krátkém přisátí.

„V takovém případě je pak určitě vhodné začít používat odsávačku a těsně po kojení mléko ještě odsávat,“ radí Lenka Brunová.

Proč je dobré nedávat miminku v prvních dnech a týdnech po narození dudlík?

Dokrm není prohra

Proč je pořád velké množství dětí, které jsou zpočátku kojené jen částečně a domů odcházíte s dokrmem? Lenka Brunová vidí rezervu především v četnosti přikládání. A také občas zbytečně váháme s odsávačkou:

„Čím častěji miminko přikládáme, tím dříve a více se bude tvořit mléko,“ popisuje odbornice. „A když je zpočátku miminko spíše netečné a nedaří se mu dobře se přisávat, je třeba stále stimulovat prsa. A k tomu je dobrým pomocníkem odsávačka mléka. Jedině tak se celý proces kojení urychlí a zjednoduší.“

A když se přes všechnu snahu úplně ideálně nedaří? Nenechte miminko hladovět. Než to, je pak určitě lepší dát mu raději dokrm.

 „Díky tomu miminko zesílí a bude mít i větší energii přisát se k prsu,“ říká Lenka Brunová. „Podle mého názoru je zásadní třetí den po porodu – když se do té doby kojení nepodaří nastartovat, není dokrm žádnou „prohrou,“ ale účinnou pomocí.“

Polohy při kojení. Najděte si takovou, při které si odpočinete

Neusněte na vavřínech

Spokojeně „dopapané“ miminko by vás ale rozhodně nemělo nechat usnout na vavřínech. Dál vytrvejte, přikládejte co nejčastěji a odsávejte. Velkou pomocí k plnému kojení vám také ve většině případů bude odchod z porodnice:

„Doma opadne největší stres, vše se ustálí a zklidní. V porodnici je pochopitelně pro všechny hlavní, aby miminko přibralo, což je podmínka propuštění,“ dodává Lenka Brunová.

Nenechte se ale odradit, i když je lahvička často lákavá varianta. I téměř 88 % dětí plně kojených ve třech měsících života je důkazem, že se nám na tomhle poli daří naštěstí skvěle.

Kdy může být miminko příliš spavé a budete jej na kojení budit?

  • Po těžkém nebo dlouhém porodu.
  • Při nelehké poporodní adaptaci.
  • Pokud nastupuje novorozenecká žloutenka.

Tipy pro pohodové kojení

  • Dejte pozor na správnou polohu, už během těhotenství trénujte s panenkou, bude se to hodit.
  • Nesahejte během kojení miminku zezadu na krk (dráždí ho to) a nestimulujte ho do záklonu – to jsou nejčastější chyby.
  • První dny po porodu miminko na kojení stahujte do plenky nebo zavinovačky – nebude se rozptylovat rozhazováním ručiček a bude se plně soustředit.

VIDEO: 9 slavných žen se svěřilo: Jaké to bylo, když kojily

Nikol Štíbrová: „Mates dostal Sunar a jsme v klidu oba dva.“
Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné
Marihuana, kojení na veřejnosti nebo celulitida. Takhle panenku Barbie určitě neznáte
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Kojení, Miminko, Časový údaj, Poslední doba, Plnohodnotné mléko, Porodní sál, Jediná možnost, Novopečená maminka, Plné kojení, Novorozenecká žloutenka, Čtyřkilový cvalík, Odsávačka, Cesty domů, Výlučné kojení, Prsa, Dlouhý porod, Nálev, Lenka Brunová, Celá noc, Slavná žena, Správná stimulace, Poranění