Maminka.czLéto s dětmi

19 nejhezčích přírodních koupališť. Objevte kouzelné lomy, pískovny a biotopy, nadchnou vás i děti

Simona Procházková 11.  7.  2023
Horké letní dny je nejlepší strávit někde u vody. Máme pro vás skvělé tipy, kam můžete o prázdninách vyrazit s celou rodinou a kde si dopřejete parádní koupačku i odpočinek v přírodě. Inspirujte se, zkuste některý z našich tipů, určitě nebudete litovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hledáte inspiraci, kam se dojet vykoupat a kde si užít společně s rodinou příjemný a zábavný den u vody? Pak tahle místa prostě musíte vyzkoušet. Budou se líbit malým i velkým.

VIDEO: Nejkrásnější česká přírodní koupaliště

Lom Kristýna

Koupání v lomu v Hrádku nad Nisou na Českolipsku nabízí pohodu a klid okolního lesa. Odpočívat můžete na travnatých i písečných plážích (některé jsou s jemným bílým pískem) a voda je tu nádherně čistá po celé léto. V okolí je několik restaurací i stánek s občerstvením.

Jezero Lhota

Oblíbené přírodní koupaliště, které vzniklo na místě bývalé pískovny, láká na čistou vodu, písčité pláže i příjemný chládek ve stínu borovicových hájů. Obrovské jezero najdete kousek za Prahou u Kostelce nad Labem a budete si tady připadat jako u Jadranu. Počítejte s tím, že se tu platí vstupné a rovněž poplatek za parkování. K dispozici jsou kompletní hygienické zázemí, několik stánků s občerstvením a hřiště na plážový volejbal.

Koupaliště Jureček

Legendární prvorepubliková plovárna Jureček v Říčanech, kterou kdysi s oblibou navštěvoval třeba herec Oldřich Nový, nabízí skvělé koupání i další vyžití pro celou rodinu. Deku si můžete rozložit na travnaté pláži, k posezení láká restaurace s venkovní terasou. K dispozici je také kiosek s občerstvením, dětské hřiště a hřiště na plážový volejbal.

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

Biotop Lhotka

Koupací jezero v Praze 4 uspokojí plavce i malé děti, v neplavecké části je hloubka jen do jednoho metru. K dispozici jsou tu šatny, toalety i stánek s občerstvením.

Lom U Mariánského mlýna

Na okraji jihomoravského Mikulova, v chráněné krajinné oblasti Pálava, je zatopený vápencový lom, který doslova láká k vykoupání. Říká se mu taktéž Na Janičově vrchu, protože do poloviny 20. Století tu stál vápencový kopec, později se zde těžil vápenec (do roku 2004). Voda v lomu je křišťálově čistá a parádně osvěží, pláž je kamenitá a vstup do vody příjemný. Pozor, nejde o oficiální koupaliště pro veřejnost, vykoupat se tu ale můžete, zakázané to není. Od roku 2020 zde ale platí pravidlo, že v jednom okamžiku tady může být maximálně 100 návštěvníků, a to z důvodu ochrany přírody.

Koupací biotop Oslavany

Přírodní koupaliště u zámku v Oslavanech je v provozu většinou od začátku července do konce srpna a vedle koupání jsou tu k dispozici také tenisové kurty, venkovní fitness zóna a dětské hřiště. Projít se můžete zámeckým parkem.

Jezero Matylda

Oblíbené rekreační místo na okraji severočeského Mostu vodní nádrž Matylda vznikla zatopením bývalého povrchového dolu. Potěší písčitá pláž, najdete tady také travnaté plochy na slunění a odpočinek. Vyzkoušet si můžete windsurfing nebo vodní lyžování, půjčí vám tu i vodní skútr. Nechybí toalety ani občerstvení.

Annínské jezero

Kouzelné jezero, které je součástí soustavy tzv. tovačovských jezer, najdete jihovýchodně od města Tovačov, nedaleko soutoku řek Moravy s Bečvou. Jde o zatopenou a upravenou plochu po těžbě stěrkopísku a ne nadarmo se mu přezdívá Tovačovská riviéra. Poležet si můžete na travnatých plážích, vstup do vody je pozvolný, nechybí ani lávky se schůdky.

Biotop Malvíny

Přírodní koupaliště najdete v Třešti na Jihlavsku, voda se tu čistí jen protékáním částí s pískem a rostlinami, vykoupat se tudíž bez obav můžou také alergici, ve vodě není žádná chemie.

Osm nejlepších aquaparků v Česku: Sem rozhodně musíte o prázdninách s dětmi vyrazit!

Biotop Radotín

Biotopové koupaliště v pražském Radotíně tvoří umělá vodní nádrž, která se čistí jen pomocí rostlin a ekosystémů ve filtračních lagunách. Ideální koupání pro rodiny s dětmi. Občerstvit se můžete u kiosku.

Jezero Milada

Velké jezero vzniklo zatopením hnědouhelného dolu Chabařovice a voda je tu tak čistá, že dohlédnete až několik metrů pod hladinu. Vedle skvělého koupání je tady oblíbené také rybaření a jachting. Kolem jezera vede cyklotrasa, po které dojedete do Ústí nad Labem nebo Teplic.

Přehrada Mšeno

Údolní nádrž v Jablonci nad Nisou je největší přehradou v povodí Lužické Nisy. Vedle koupání si tady můžete i zasportovat. K dispozici jsou hřiště na plážový volejbal, půjčovna surfů a paddleboardů, nechybí dětské hřiště a samozřejmě možnost občerstvení.

Jezero Poděbrady

Přírodní koupaliště u vytěženého pískového povrchového dolu najdete téměř v centru lázeňského města Poděbrady. Jde o populární areál, takže tu bývá poměrně plno. V areálu nechybí sociální zařízení, sprchy, plážové bary a stánky s občerstvením.

Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Kamencové jezero Chomutov

Jezero, které vzniklo zatopením dolů, v nichž se těžily kamenec a síra, je jediné svého druhu na světě. Díky kamenci obsaženému ve vodě, který brání růstu sinic, tady máte jistotu křišťálově čisté vody po celé léto. Deku si můžete rozložit na písčitých nebo travnatých plážích a k dispozici je půjčovna lodiček a šlapadel.

Lom Horní Cerekev

Zatopený lom na Pelhřimovsku nedaleko Telče nabízí pěkné koupání v čisté vodě a uprostřed malebné přírody. Voda tu bývá poněkud chladnější, zato dokonale čistá i v horkém počasí.

Lom Výkleky

Bezva letní koupání zažijete také v zatopeném lomu v obci Výkleky nedaleko Olomouce na Přerovsku. Jak už to u bývalých lomů bývá, voda je tady čistá a průzračná, viditelnost je údajně až do hloubky třech metrů. Lom je obklopen impozantními skálami, vstup do vody je trochu náročnější, na jednom místě ale pozvolnější. Využít můžete placené parkoviště, stanování a táboření tady není povoleno.

Lesní koupaliště Liberec

Příjemný a velmi oblíbený areál se nachází uprostřed lesa v libereckých Lidových sadech. Vybudován byl již za první republiky a dnes si svou popularitu získal zpět. V posledních pěti letech prošel zásadní rekultivací. Čistá voda, písečné plážičky a úchvatné přírodní scenérie, to všechno stojí za návštěvu.

Veselské pískovny

Koupání téměř jako u moře si užijete na Třeboňsku nedaleko Veselí nad Lužnicí, a to ve zdejších zatopených pískovnách. Celkem pět samostatných jezer vzniklo po těžbě štěrkopísku a voda je v nich dokonale průzračná. Vybrat si můžete malé plážičky ukryté v trávě nebo ty písečné, na těch větších je k dispozici občerstvení.

Jezero Konětopy

Zatopená pískovna u středočeské vesničky Konětopy (nedaleko Brandýsa nad Labem) s průzračnou vodou byla znovu zpřístupněna před několika lety a rychle si získala popularitu. Najdete tu travnatou i menší písečnou pláž. A opravdovou raritou je, že se zde vyskytují sladkovodní medúzy. V oploceném areálu je sociální zařízení i občerstvení.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Rodina, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Prázdniny, Maminka cestuje, příroda, Pláž, Léto s dětmi, Výlety, Cestujeme, Koupání, aquapark, Ústí nad Labem, Tipy redakce, Chomutov, Brand, první republika, biotop, Most, Oslavany, Oldřich Nový, Jezero, Jablonec nad Nisou, Pelhřim