Maminka.czPraktické rady

Trampolína na zahradu. Jak vybrat tu správnou a hlavně bezpečnou?

Simona Procházková 22.  6.  2021
Po venkovní trampolíně touží dnes snad každé dítě. Pokud máte v plánu ji pořídit, poradíme, jakou vybrat, na co dávat při nákupu pozor, která kritéria jsou skutečně důležitá a podle čeho se rozhodnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kromě toho, že jde o bezva zábavu, je skákání na trampolíně, samozřejmě při zachování pravidel bezpečnosti, zdraví velmi prospěšné. Posiluje a zpevňuje svaly celého těla, zlepšuje koordinaci pohybů a rovnováhu. Navíc je údajně vědecky dokázáno, že skákání na trampolíně dělá lidi šťastnější a snižuje krevní tlak. Trampolíny se v posledních letech staly obrovským hitem a o té vlastní sní snad každé dítě. Pokud se chystáte ji potomkům koupit, nabízíme praktického rádce, na co se zaměřit a podle čeho vybírat. 

Podle čeho vybírat trampolínu? 

Venkovní trampolíny jsou skvělou možností aktivního pohybu i zdravé relaxace, a to pro malé i velké. „Díky vysoké nosnosti poskytují prostor nejen pro dětské hraní, ale i zábavné zlepšování fyzické kondice a také zvyšují odolnost proti stresu u nás dospělých. Skákání na trampolíně uvolňuje mysl, nemusíte se tedy bát mít občas hlavu v oblacích,“ říká Markéta Šretrová ze společnosti Marimex a zdůrazňuje: „Nakupujte jen u spolehlivých a ověřených prodejců. Vyhněte se akčním nabídkám bezejmenných trampolín v supermarketech." Na co všechno je důležité dávat pozor při výběru?

Rozměr trampolíny

Prostor, který máte na zahradě nebo dvorku k dispozici, je důležitým ukazatelem, kolik místa můžete věnovat umístění trampolíny a jak velkou můžete vybrat. Odborníci z bezpečnostních důvodů doporučují mít alespoň jeden metr volného prostoru po obvodu trampolíny.

Nosnost

Tento údaj byste neměli při koupi opomíjet. Pokud chcete na trampolíně skákat spolu s dětmi, její nosnost by měla být alespoň 100 kg. Každá trampolína sice zvládne i trochu větší hmotnost, než je doporučeno výrobcem, snižujete tím ale její životnost a v případě velkého přetížení může dojít k úrazu.

Zásady bezpečného skákání na trampolíně, nejzranitelnější jsou děti do 6 let

Kdo bude skákat

Trampolínu vybírejte hlavně podle toho, kdo na ní bude skákat. Pokud sháníte trampolínu pro batole, stačí malá interiérová s madlem. Trampolíny pro odrostlejší děti by měly mít v průměru alespoň tři metry. Jestliže si na trampolíně občas zaskáčete s nimi, je ideální volit průměr kolem čtyř metrů.

Použité materiály

Kvalitě materiálů, ze kterých je trampolína vyrobena, věnujte velkou pozornost. Vybrat si tu nejlevnější by se vám ve výsledku nemuselo vyplatit. Pozor na tloušťku a kvalitu tyčí i celé nosné konstrukce. Platí, že čím odolnější jsou použité materiály, tím déle bude trampolína bezpečně sloužit. Zároveň je dobré vybírat z modelů, které mají neabrazivní odrazovou plochu. Takový materiál totiž nezpůsobuje odřeniny.

Bezpečnostní síť

Bezpečnostní sít tvoří obvod celé trampolíny a chrání před vypadnutím. O tom, že musí doléhat až ke skákací ploše, není pochyb. O stupeň bezpečnější je vnitřní ochranná síť. Ta navíc brání nárazu do konstrukce trampolíny a vniknutí končetin mezi pružiny při špatném doskoku.

Koloběžky jsou in! Jak vybrat tu nejlepší pro vaše dítě?

Co všechno by měla mít bezpečná trampolína?

  • Ověření bezpečnosti

Trampolína by měla splňovat přísné bezpečnostní normy a měla by být ohodnocena příslušnými certifikáty. Jedná se o prověření kvality použitých materiálů, odolnosti či stability trampolín řadou institucí, jako je například Strojírenský zkušební ústav. Dalšími věrohodnými certifikáty mohou být Dekra, Intertek nebo TÜV.

  • Stabilita a kvalitní materiály

Zaměřit se na materiály, ze kterých je trampolína vyrobena, je velmi důležité. Zejména u tloušťky a kvality a odolnosti tyčí i celé nosné konstrukce. Zamezí se tím případným úrazům, které by mohly vzniknout díky nekvalitním prvkům.

  • Vnitřní ochranná síť

Výjimečnost vnitřní ochranné sítě u trampolín spočívá v umístění v těsné blízkosti skákací plochy. Najdete ji mezi skákací plochou a pružinami. Jejím účelem je za prvé zabránit vypadnutí a za druhé zamezit kontaktu s rámem a šlápnutí do oblasti pružin.

  • Odrazová plocha

Skákací plocha by měla být vyrobena z odolných materiálů s vysokou životností. Zároveň by měla být navržena tak, aby doskoky co nejméně namáhaly klouby. Ideální je odrazová plocha se speciální neabrazivní úpravou, která zabraňuje odření pokožky při pádu.

  • Záruka náhradních dílů a příslušenství

Použití originálních náhradních dílů prodlouží životnost trampolíny a zajistí větší bezpečnost při jejím používání. Vždy je dobré vědět, že k dané trampolíně můžeme kdykoli přikoupit případné náhradní díly nebo určité příslušenství, které zvýší komfort při skákání.

Jak vybrat kolo pro dítě? Pozornost věnujte hlavně správné velikosti

Bezpečná trampolína zabrání úrazům!

Kristýna Přibylová, zakladatelka profesionálních dětských tělocvičen Monkey´s Gym

Právě na trampolínách dochází ke statisticky největšímu počtu úrazů. Jednak jde o bezpečnost trampolíny samotné (důležité je ochranné polstrování na pérech, odolné materiály, vnitřní ochranná síť, která zcela zamezuje doskoku do prostoru pružin a další bezpečnostní prvky). Pokud jde o případná zranění, velkou roli tu hraje počet dětí, které skáčou na trampolíně a jejich věk. Nejjistější proto je nechat vždy skákat pouze jedno dítě, nejvíce úrazů totiž vzniká, když do sebe děti při skákání narazí. Často si takhle například navzájem vyrazí zub nebo zlomí nos. Malí „jumpeři“ zároveň musí dobře znát a dodržovat pravidla bezpečnosti, která by jim rodiče měli vštěpovat – především nechodit po okrajích trampolíny za sítí, nevstupovat pod ni a nenosit na ni žádné ostré nebo tvrdé hračky.

VIDEO: Záchranář Vít Samek: Jaká je první pomoc při úrazech hlavy u dětí

10 rad, jak si s dětmi bezpečně užít trampolínu na zahradě
Jak vybrat dětské odrážedlo? Řiďte se těmito pravidly
Hurá, jedu! Jak naučit dítě jezdit na inline bruslích? Nezačínejte moc brzy
Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Sport, Pohyb, odolnost, Úraz, Zahrada, TÜV, Zakladatel, Marimex, Vít Samek, Případ úrazu, Přetížení, Kristýna Přibylová, Plocha, Monkey's Gym, Konstrukce, Materiál, Tramp, Pružina, Skákání, Trampolína, Zdraví na Heureka.cz

Video