Maminka.czČasopis Maminka

Nejoblíbenější dětští hrdinové

Ivana Ašenbrenerová 15.  1.  2009
Kterou pohádkovou postavičku jste měla jako dítě nejraději? Určitě si ji moc dobře pamatujete. Jak by ne, provázela vás asi celým dětstvím. A jaké pohádky mají rády vaše děti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

JASNÝ FAVORIT

Když jsem si přečetla téma „Jaká je nejoblíbenější kreslená pohádka vašich dětí a proč“, tak jsem nemusela váhat ani vteřinu. My prostě máme Krtečka. Filip byl asi ve 20. měsíci marod a týdenní pobyt doma se na něm podepsal do té míry, že byl vděčný za jakékoli jiné rozptýlení než čtení, jezdění s autíčky a stavění komínů. Tak jsem mu pustila v televizi Krtečka. První dny ho to bavilo tak deset minut a koukali jsme na stále stejné pohádky, ale každým dnem byl čím dál zvědavější na další příběhy Krtečka a jeho kamarádů, takže se už nemohl dočkat, až mu ho zase pustím.

Asi jsem zaujatá, protože jsem na Krtečkovi taky vyrostla, ale tyto pohádky musí svou roztomilostí dostat snad každého. Pěkné obrázky, příběh i malé ponaučení, které může získat i 2letý kluk. Oproti novodobým, rádoby vtipným večerníčkům typu „Skřítek z nafukovacího stromu“, kde nepomůže ani hlas Josefa Dvořáka, je u nás Krteček prostě pastva pro oči.

Jana Hamříková, Velká Bíteš


ZELENÝ MUŽÍČEK

Jako malá holka jsem milovala večerníčky (hlavně Makovou panenku a vílu Amálku) a jako rodič je dokážu ocenit i dnes.

Jsou to krátké (to považuji za velké plus) promyšlené příběhy s dobrým koncem a většinou i nějakým ponaučením a hlavně fungují jako signál pro děti, že je čas jít spát. Má čtyřletá dcera večerníčky také zbožňuje, až na onen fakt, že ji pak posílám do postele. Já samozřejmě preferuji starou klasiku a moderní tvorba mě příliš neoslovuje. Dcerka se ale baví u každého večerníčku a trefně komentuje nejednu scénu. Přesto i ona má své více i méně oblíbené večerníčkové pohádky. Její favorit je ovšem bezkonkurenčně Rákosníček.

Stará dobrá klasika zkrátka nezklame ani dnešní náročné děti. Dcera si tuto zelenou postavičku oblíbila natolik, že pokud jsme úplně bez televize nebo pouze bez večerníčku, vyžaduje po mně, abych jí vyprávěla příběhy o Rákosníčkovi já. Jo, mít tak za babičku paní Bohdalovou...

Abych svou fantazii nastartovala tím správným směrem, zajímala jsem se, proč je zrovna Rákosníček nejlepší. Odpověď mě mile překvapila: „Protože umí plavat a pomáhá rybičkám nebo hvězdičkám.“ Výchovný význam večerníčků je tedy nesporný a já teď doufám, že po vzoru Rákosníčka vyroste z mé dcery dobrá plavkyně s altruistickými sklony.

Věra Matějíčková, Jílové u Prahy


VYHRÁVÁ KRTEČEK

Zábava pro naše drobečky se hledá někdy obtížně, někdy snadno. Mám pocit, že si vždycky tak krásně program vymyslím a připravím, pak přijde ten můj drobeček a já zjistím, že noc se mu moc nepovedla a program se musí posunout nebo pozměnit.

A tak kombinuji a někdy překombinuji, až zjistím, že to opět není ono, a můj zcela otrávený drobeček se rozhodne, že si pustí televizi, což se mi moc nelíbí, ale zase když je to jen někdy – proč ne? My máme rádi Krtečka – to kouzlo Krtečka znají už celé generace nejen Čechů, ale i jiných národů. A tak jsem ráda, že okouzlil i mého syna. Máme teď i 5měsíční miminko, moc se sice na televizi nekouká, ale když slyší, jak se Krteček chechtá, poslouchá taky :-)

Gabi Tůmová, Kunovice

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kreslená pohádka, NEJ, Jílové u Prahy, Jílové, Pastva, Čtyřletá dcera, Rákosníček, Plavkyně