Maminka.czTěhotenství

Nejsem hloupá, jsem těhotná! Víte, co je benigní těhotenská encefalopatie?

Tereza Víchová 27.  8.  2020
Jdete pro rohlíky a přinesete dupačky? Zapomenete první dítě ve školce? Pláčete, protože jste autem přejela šneka? Vítejte v klubu poloviny těhotných, které zažívají to samé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obědváme po výletě v Praze v oblíbené restauraci. Po návratu domů zjistím, že jsem tam na stole zapomněla mobil, a syn pláče. Chybí mu autíčko. Manžel volá do restaurace a vrací se tam 50 kilometrů. Přiváží autíčko i můj mobil. Šťastně ho objímám (ani mi nevynadal, vždyť jsem těhotná!), mobil mi padá z ruky přímo na dlažbu a rozbíjí se. Ani pak mi nevynadal (a to už asi stálo hodně sil). Asi jsem „nemocná“. Moje diagnóza zní: benigní těhotenská encefalopatie. 

Stres a špatné nálady v těhotenství: Porod pak může být těžší

Co říká slovník?

A jestli se děsíte, cože je to za hrůzný stav, nemusíte. Je to jen velmi vznešený a odborný název pro těhotenské „hloupnutí“. Má ho až polovina z nás především u prvního těhotenství. Podle lékařských slovníků se v průběhu gravidity objevují mírné a dočasné funkční potíže (např. lehčí a přechodné závady pozornosti, paměti, usuzování, učení se a orientovanosti). Jsou doprovázené emoční labilitou, zvýšenou únavou a nespavostí, které se po porodu opět normalizují. Jinak řečeno jste teď prostě divná, obvykle to není nic vážného, máte na to nárok a po porodu to za čas zmizí. Dokud vás nepostihne choroba „mléko na mozku,“ ale to je jiná kapitola. 

Těhotenství jako výstup na osmitisícovku

„Už okamžikem otěhotnění se tělo začne na celý tenhle proces orientovat,“ vysvětluje psycholožka Lucie Machová, která se zabývá především pomocí ženám v těhotenství a po porodu. „A věnuje tomu veškerou energii. Mozek ví, jaká nastává fáze. A veškerá energie jde s nadsázkou řečeno do bříška.“ Vaše těhotenství je něco jako Mount Everest a mozek reaguje podobně jako při výstupu na něj. Uprostřed cesty už nemáte úplně jasnou mysl, tělo se přenastaví na úsporný režim a orientuje se jen na základní procesy. A pro jasný mozek nezbývá energie. 

„Spousta žen si představuje, jak budou celé těhotenství spokojené v práci, jak je to bude stále bavit,“ konstatuje Lucie Machová. „Když ale respektují své instinkty, záhy zjistí, že je myšlenky táhnou jinam. Že těšit se a připravovat na příchod dítěte je vlastně teď tím důležitým, možná i novým smyslem života. I psychika se pak logicky obrací k tomu, co ženu čeká.“ 

Těhotenské neduhy. Za co můžou hormony a co na ně jen svádíme?

Čím si projde hlava?

Především první trimestr je živnou půdou pro zastřenou mysl a jedno velké životní téma, které vás plně zaměstná. Bystrosti a přemýšlení nepřispívá ani fakt, že vám pravděpodobně nebude dobře nebo se dokonce budete cítit přímo pod psa třeba během objímání záchodové mísy. 

„Žena prochází obrovskou změnou, která znamená přehodnotit sebe samu. Doteď jsem to byla já: svobodná, pracující, partnerka od manžela, milující, s koníčky, scestovalá,“ uvádí dále Lucie Machová. „To se kompletně změní. 
Odejdu z práce, nebudu moci jen tak někam odjet, budu především k dispozici dítěti a doma, a to minimálně prvních pár měsíců.“ Mluví se také o psychosociální krizi těhotných. 

Srovnat se s tím, že vám třeba denně chodily desítky mailů a za pár měsíců bude ve schránce jen pozvánka do dětského klubu, dá práci. Na přemýšlení (v rámci všech velkých hormonálních změn) toho bude dost. „První trimestr je obecně o jakémsi vyladění se na těhotenství. Ale prožít si to celé a promyslet, co všechno se změní, je důležité,“ říká Lucie Machová. 

Těhotenská úzkost: Nezáříte štěstím? Na hormony to nesvádějte

Zapomínání, úzkost a strach

Jako by miminko nevyplňovalo bříško, ale hlavu. S přechodem přes další těhotenské týdny se připravte třeba na zapomínání, častější pláč nebo úzkost a strach, jak to všechno zvládnete. Možná se vám stane, že najedete autem do nízké garáže. Nebo si absolutně nevybavíte, co jste chtěla vytáhnout ze spíže v momentě, kdy stojíte u jejích otevřených dveří. Samozřejmě se dá všechno „svést“ na těhotenství. Ale pokud se vám tyhle výpadky budou dít často, měla byste zpozornět. 

„V pokročilé fázi těhotenství je už opravdu lepší zmírnit tempo,“ radí Lucie Machová. „Trochu opustit vnější svět, najít svůj vlastní rytmus, ve všem, co děláme, zvolnit.“ V momentě, kdy u vás jeden výpadek střídá druhý, už je to volání organismu o pomoc. To samé se stává třeba přepracovaným lidem. Dosud výkonní mají najednou pocit, že úplně zhloupli. Až když si odpočinou a všechno přehodnotí, naberou znovu síly. A ty vy budete potřebovat pro miminko. 

Diagnóza: matka! Zapomínáme, nestíháme a rozdáváme rady

Zpomalte!

Znáte to staré dobré pořekadlo: Kdo nic nedělá, nic nezkazí? V oblasti těhotenského „hloupnutí“ si je vyslovujte povinně několikrát denně. Když totiž budete chtít všechno co doposud stíhat na 120 %, pravděpodobně toho taky víc zapomenete, nedomyslíte a nezorganizujete ke spokojenosti své i ostatních. Samozřejmě jde také o to, jakou máme každá startovní pozici. Jinak může mozku ulevit nastávající maminka prvorodička s podporou partnera. A diametrálně odlišně těhotná máma od dvou malých dětí, s nimiž jí babička zrovna nemůže pomoci. 

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

„Proces těhotenství si zkrátka žije vlastním životem,“ konstatuje závěrem Lucie Machová. Tělo při něm není připravené na stodvacetiprocentní pracovní výkon, který je ostatně náročný i pro netěhotnou ženu. Že na něco zapomeneme nebo nám něco nedojde, je zkrátka normální. 

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Jen pro maminku, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Pórek, Rohlík, Tempo, Vít, Lucie Máchová, Praha, Macho, Restaurace, Smysl života, Úzkost, Mount, Slovník, Lucie Machová, Šnek, Spousta žen, NEJ, Mount Everest, Mozek, Mobil