Maminka.czŠkolák

Nejsem tvoje služka!

Klára Kotábová 21.  4.  2010
Hodně žen si stěžuje, že doma otročí. Partnerovi, dětem, všem. Jenže nemůžeme si za to tak trochu samy? Proč v nás naše okolí vidí služku? Jednoduchá odpověď: Protože mu to dovolíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kateřina (33) má dvě malé děti a starosti úplně stejné, jako každá jiná máma. „Musím říci, že rodičovství mě docela naplňuje, tedy naplňovalo by, kdyby mi můj muž nedával neustále najevo, jak se s dětmi máme, když jsme celý den doma, a on že je ten chudáček, který musí dennodenně vyrážet do zlého světa dobývat nejen peníze, ale i respekt pro celou rodinu.

Jako kdyby neviděl, že já vstávám dříve než on, chystám snídani pro celou rodinu, pak rychle s jedním dítětem do školky, s druhým po pochůzkách nebo na plavčo.

Pak následuje oběd, vyzvednout malého ze školky, hřiště nebo jeho kroužky, v pět večeře. V sedm, když manžel přijde domů, jsou děti umyté a unavené v postýlkách, takže dostanou pusu a živitel rodiny se svalí k televizi s tím, jak náročný měl den.

Většinou ale cestou mezi lednicí a gaučem stihne prohlásit, že nechápe, co tady celý den děláme, když mu křupou drobky pod nohama, sklo konferenčního stolku je upatlané a košile, kterou nutně potřeboval na zítra, není vyžehlená. V momentě, kdy začne kritizovat, bych ho vždy nejraději zabila.“

Kateřina tráví dny tak, jak se s manželem dohodli: péčí o děti. Jenže i to je jejímu partnerovi najednou málo. Má pocit, že kromě péče o děti by se měla věnovat na sto procent i jemu a domácnosti, protože děti přece nejsou takovou zátěží.

Navíc hodně mužů vyrůstalo v prostředí, kdy si matky na nic nestěžovaly a pracovaly do úmoru. I za cenu, že zapomínaly na sebe a částečně se jim zhroutilo partnerství. V dnešní době ženy většinou vědí, že si musí v rámci zachování duševního zdraví seřadit priority, problémem je, že toto rozhodnutí s nimi nesdílejí jejich partneři. Jak na ně?

Kdo za to může?

Psycholožka Markéta Věrná tvrdí, že částečně i ženy samy: „Málo žen umí dobře prodat to, co pro rodinu dělají, takže muži v jejich hodnocení vycházejí z toho, jak by se chovali oni, kdyby celý den zůstali doma. A podsouvají svým partnerkám pocit, že přesně tak se chovaly. Navíc v každé ženě, tedy i partnerce, vidí pečovatelku.“ Takovou, jakou byla jeho maminka. V té máte silného soupeře.

Jestli ona nastavila pravidla vzájemného vztahu tak, že ona je tím, kdo posluhuje a vždy je při ruce, a muž je tím, kdo sedí na pohovce, nechá se obskakovat a udílí rozkazy, měla byste rychle přehodnotit svůj vztah, respektive jeho směřování. Pokud totiž nechcete, abyste skončila jako osoba prakticky nesvéprávná, dělající vše pro to, aby se zavděčila partnerovi, měla byste rychle převzít otěže do svých rukou: Neprodleně vysvětlete partnerovi, kde se ve vaší domácnosti nachází vysavač, lednička, žehlička i odpadkový koš.

Je svéprávný, občanku má již také docela dlouho, takže by mu nemělo být zatěžko občas přiložit ruku k dílu a usnadnit vám život. Navíc by bylo dobré ozřejmit mu, že vlastní rukou se mnohdy dočká požadovaného výsledku rychleji, než kdyby čekal na vaši asistenci.

* Svěřte partnerovi občas děti na delší dobu, než je obvyklé. Proč byste měla být vy tou, která se stará o všechno? Děti máte přece oba, takže byste měli mít i poloviční povinnosti, ne se dělit o radost na školních besídkách a při rodinném focení, kdy bývají dětičky poměrně hodné. Nebojte se partnerovi svěřit potomka, když má rýmu a je mrzutý, když se mu nedaří domácí úkol, když potřebuje narychlo vytvořit do školky razítka z brambor. Uvidíte, jak rychle budete doceněna.

* Nebojte se poslat děti s partnerem na víkend. Že se vrátí špinaví? No a co? Nelpěte na detailech, sice špinaví, ale spokojení a šťastní…

* Taky se váš partner směje, že ženy neumějí řídit, což potažmo vztahuje i na vás, takže vy máte dovoleno řídit rodinný vůz pouze v okamžiku, kdy on si dá u známých skleničku? Vysvětlete mu, že rčení „žena za volantem rovná se auto bez řidiče“ už dávno neplatí. Jen ať se podívá na statistiku vybodovaných řidičů… Takže po volantu byste měla sáhnout, kdykoli se bude chtít vám. Ne čekat, až pán tvorstva dovolí.

Líbím se mu?

Kdy vám naposledy váš partner řekl, že ho přitahujete, že jste sexy, že je pyšný na to, že právě s vámi jde na večírek? Že už se ani nepamatujete? A není to proto, že vy ho také místo pochvaly mezi dveřmi sjedete za to, že přišel pozdě? Večer si nevšimnete, že se na vás usmívá, ale nahrnete na něj seznam povinností, které je nutné okamžitě udělat? Pro fungující komunikaci jsou potřeba dva, takže by bylo dobré, abyste si ujasnili pravidla. Psychologové doporučují najít si i ve víru povinností aspoň jeden den v týdnu, kdy se budete věnovat sobě navzájem. Tak jako tomu bylo předtím, než se vaše rodina rozrostla o další členy.

Opravdu platí, že byste své rodině neměla podřizovat veškerý čas. I vy jako „supermatka“ občas potřebujete upustit páru a vydechnout si. Věřte tomu nebo ne, ale dvě hodiny týdně bez vás vaše zlatíčka dozajista vydrží – a vy si odpočinete tak, že další domácí úkoly budete plnit s novým elánem a nadšením, kterého byste se bez chvílí odpočinku snažila dosáhnout opravdu jen s velkými obtížemi.

Partnerská smlouva?

Nejspíš nedosáhnete toho, co je v anglofonních zemích poměrně standardním postupem. Moderní nevěsty si mohou do předmanželské smlouvy kromě dělení majetku zakotvit i to, kdo kdy bude vynášet koš, jestli se v domácnosti může objevit paní na úklid a kdo ji bude platit.

Stejně tak jako postih pro toho z partnerů, který smluvní dohodu dodržovat nebude.
Faktem je, že typický český muž na podobné ujednání nejspíš ještě není připravený, ale můžete si s ním podobná pravidla nastavit – ne zrovna u právníka, ale třeba u sklenky kvalitního vína. Svého partnera znáte, tak můžete předem odhadnout, jak dalece je připraven podobné dohody dodržovat.

Kromě toho máme pro vás léty osvědčený tip: Už naše babičky tvrdily, že když od muže něco chcete, udělá to pro vás s láskou jedině v případě, že se bude cítit milován a dostatečně nasycen. Takže se svůdně oblékejte, vyvářejte jeho pochoutky a rozhodně ho neodbývejte večeří ve stylu: „Najdi si něco v lednici“. Pokud tohle uděláte, vstřícnosti při hlídání dětí, přeinstalovávání počítače nebo víkendového nákupu se od něj dočkáte jenom stěží.

Naši předkové měli úsloví, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Což se dá s trochou nadsázky převést i do mezilidských vztahů.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Školní besídka, Odpadkový koš, Český muž, Besídka, Rodinné focení, Osvědčený tip, NEJ, Pán tvorstva, Chudáček, Služka