Maminka.czChování a vztahy

Nejsi tak dobrá jako my! Šikana mezi matkami bolí! Jak se s ní vypořádat?

Simona Procházková 20.  10.  2019
Proč mají občas rodiče potřebu mezi sebou soupeřit a bojovat? Proč si vzájemně závidí lepší auta, větší domy i úspěchy ratolestí? Proč se pomlouvají, kritizují a zakazují svým dětem spolu kamarádit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alespoň někdy se s ní setkala téměř každá matka. Šikana může mít mnoho tváří a podob a dokáže způsobit velkou bolest a stres celé rodině. Zatímco dětská šikana probíhá většinou formou fyzického napadání, ta „dospělácká“ znamená zpravidla zraňující psychický nátlak, ať už formou výsměchu, jízlivých a ironických poznámek, nevhodných vtipů, ponižování, pomluv a záměrného šíření lží nebo přímo otevřených konfliktů, do kterých jsou, bohužel, často zapojovány i děti, které trpí, aniž by rozuměly důvodům a souvislostem.

Prý jim kazíme děti!

„Nejste a nikdy nebudete jako my! Právě to jsem se dozvěděla poté, co jsme koupili dům ve vyhlášené čtvrti našeho města a přestěhovali se. Proč jim tolik vadíme? Co na nás pořád vidí špatného? Podobné otázky se mi honily hlavou každý den. Pravda, jsme trošku bláznivá rodinka, nakupovat chodím v tutu sukni, prostě jen tak, pro zábavu, naše děti jsou trošku divočejší, rádi blbneme na zahradě (která není designově dokonalá a geometricky uspořádaná jako všechny v okolí) a nestojí nám před domem tři auta, ale jen jedno. Zpočátku vypadalo všechno báječně, děti běhaly venku s ostatními, já jsem se těšila, že poznám nové kamarádky, maminky, se kterými si občas dáme kávu nebo vyrazíme s dětmi do kina či na koloběžky,“ vzpomíná Kristen Kingsbury, šestinásobná maminka. A pokračuje: „Naše tehdy devítiletá dcerka se rychle skamarádila s jednou holčičkou od sousedů, byly takřka nerozdělitelné. Jenže jednoho dne mi přišla na telefon zpráva od její maminky, která chtěla přijít na návštěvu a promluvit si. Byla jsem nadšená a těšila se. Jenže v okamžiku, kdy jsem otevřela dveře, mi bylo jasné, že něco není v pořádku. Usadila se na gauči a řekla, že si naše dcery spolu už nemohou hrát. Na můj překvapený dotaz, proč, odpověděla, že mají naprosto odlišné zájmy i životní styl, zmínila dokonce i módní značky, do kterých se obě holky oblékají a jejich hudební vkus. Údajně byla její dcera až doposud hodné a nevinné dítě a naše Pascal ji kazí. Stála jsem v pokoji jako opařená, když mi vysvětlovala, že jsme úplně jiní než všichni ostatní v okolí a pro děti to není dobrý příklad. Připadalo mi, že je snad vyslancem a hovoří za všechny sousedy. Strašně to bolelo!“

Šikanu dcery zavinila třídní učitelka! Vyhlašovala koktu týdne a podobně

Jsem snad méněcenná?

Příběh rodiny Kristen není bohužel ničím neobvyklým. Americká server Today.com realizoval průzkum mezi 1400 rodiči a celých 69 % z nich uvedlo, že již zakusili šikanu ze strany jiných dospělých. Nejčastěji byly šikanovány ženy ve školách svých potomků, a to ze strany ostatních matek. „Nikdy jsme nedostali pozvánku na hromadně pořádané akce, pouštění draků, výtvarné dílny, maškarní ples… A jak to pak máte vysvětlit natěšeným dětem, které ve škole slyší, že se něco chystá, všichni spolužáci si o tom ve třídě povídají, plánují a těší se, a vaše děti nejsou vítány? Chtěla jsem se zapojit jako dobrovolnice a pomáhat při organizaci školních výletů a exkurzí, odmítli mě. Na školním pikniku jsem seděla u stolu s šesti dalšími maminkami, které se chovaly, jako bych byla neviditelná. Pokaždé, když jsem něco prohodila nebo položila otázku, předstíraly, že mě neslyšely. Strašné. Mohla jsem si pořád dokola opakovat, že tyhle ženy mi za slzy nestojí, neubránila jsem se jim. Připadala jsem si méněcenná a týrala se myšlenkami, proč pro ně nejsem dost dobrá,“ svěřuje se Kristen.

Být mimo hru zraňuje!

Podobnou zkušenost má také spisovatelka na volné noze Dorathy Gassová. Všechno začalo, když měla její dcera ve druhé třídě konflikt se spolužačkou. „Chtěla jsem, aby si vše vyřešily samy, odmítla jsem se do toho míchat. Jen jsem dceři poradila, aby se chovala slušně a mile. Šla jsem si promluvit s učitelem, který mě ujistil, že nešlo o nic vážného. Brzy poté jsem si ale všimla, že mi rodiče přestali ráno a odpoledne při vyzvedávání dětí odpovídat na pozdrav. Byla jsem odstraněna z diskusních fór na Facebooku a nakonec se dozvěděla, že matka té druhé dívky všude roznáší, že naše dcera je agresivní, sprostá a šikanuje ostatní děti. Takže my jsme naprosto selhali ve výchově a nestaráme se o ni tak, jak bychom měli. Úplně jsem se sesypala, a na čas se dokonce začala vyhýbat lidem, tak moc mě to zranilo. V první chvíli jsem chtěla na sociálních médiích vykřičet pravdivou verzi celého příběhu, ale nakonec jsem se rozhodla, že nebudu přilévat olej do ohně a přikrmovat zlobu a nesmyslnou nenávist. Jsem přeci lepší člověk než ti, kteří ubližují druhým,“ je přesvědčena Dorathy.

Fanatické matky: moralizují a dávají nevyžádané rady. Jak na ně reagovat?

Proč dospělí šikanují?

Jaké příčiny stojí za podobným chováním zdánlivě rozumných, inteligentních a společensky vyzrálých dospělých lidí? Podle psychologů za šikanou v jakékoli podobě stojí ponejvíce nízká sebeúcta dotyčného, dlouhodobé potíže se sebedůvěrou a nižší míra sociální a emoční inteligence. „Lidé, kteří šikanují ostatní, mají zpravidla velmi přebujelé vlastní ego a sklony k narcisismu, tedy nekritickému obdivu vůči vlastní osobě. Jinými slovy, ti, kteří šikanují, trpí buď přemrštěným sebevědomím a mají potřebu dokazovat si vlastní sílu, vliv a moc, nebo naopak bojují s extrémně nízkou mírou sebevědomí a navenek své nedostatky a mindráky kompenzují a prezentují tak, že musí ostatní degradovat a ponižovat, aby dosáhli vnitřního uspokojení,“ objasňuje psychoterapeutka Dr. Kathleen P. Allen. Jak reagovat a poradit si s takovým chováním? Podle Dr. Allen je jedinou správnou cestou pro „sebezáchovu“ jednoduše ignorace a totální odpojení se od těch, kteří šikanu zkouší. „Nemůžete říct ani udělat nic, čím byste situaci změnila, takže je potřeba sebrat všechny síly a nad takové chování se povznést. Nenechte se zatáhnout do konfliktů a hádek,“ doporučuje.
 

Témata: Rodina, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Matka, Šikana, Šíření, Nenávist, Dcera, King, Fana, Kathleen, Facebook, Maminka, Kristen, Šik, Mez, Ratolest, TAK, Allen, Velký dům, Dobrá, Děti, Tutu