[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Podle nedávné kanadské studie způsobem konzumace oběda nepřímo ovlivníte velikost své večeře! Když poobědváte v klidu u prostřeného stolu, soustředíte se lépe na svoje pocity a díky tomu si pak budete připadat nasycení. A aniž si to uvědomujete, při večeři pak spořádáte méně jídla. Čísla mluví jasně – pokud si oběd užijete v klidu u stolu, při dalším jídle pak pravděpodobně sníte o 200 kalorií méně než po obědě zhltnutém v běhu.
Rozmanitost je sice kořením života, ale vaší snaze o štíhlou linii může prokázat medvědí službu. Čím více různých chutí si během dne naložíte na talíř, tím víc nastimulujete svůj hypotalamus k produkci hormonů, které jsou zodpovědné za chuť k jídlu. Výsledkem může být větší kalorický příjem. Řešení? Snažte se svoje jídlo naplánovat zdravě, ale jednoduše.
Až si budete vybírat jídelní servis, sáhněte po modrých talířích. Tato barva se nevyskytuje přirozeně v potravinách, takže potlačuje apetit. Dokládá to mimo jiné i jedna studie, během níž někteří účastníci výzkumu večeřeli v modře vyzdobené místnosti, zatímco ostatní byli obklopení jinými barvami. Výsledek? Modrá vedla ke spotřebě kalorií o 33 % nižší než v ostatních případech.
Rodinná balení oříšků nebo zmrzliny jsou sice cenově výhodná, ale dokážou pořádně zamávat s vaší váhou. Odborníci z University of Cornell naštěstí přišli s geniálně jednoduchým řešením.
Na krabičku nebo na pytlík si nakreslete značku, která vám připomene, jaká je maximální velikost jedné porce. Tenhle systém značkování vyšle k vašemu mozku signál, kolik si toho naložit na talíř.
Když budete uzobávat z talíře při sledování zábavné show, sníte až o 44 % víc než obvykle. Nejnebezpečnější jsou v tomto ohledu pořady o vaření, při nichž v žaludku zmizí největší množství nezdravých pochutin.
Menší riziko naopak podle jedné americké studie představují pomalé a méně záživné televizní pořady, při nichž ochabuje nejen pozornost, ale i apetit. Televize a jídlo je každopádně kombinace, kterou byste si měli při snaze zhubnout rozhodně odepřít.
Snažte se strávit co nejvíc času venku a maximálně využít okamžiků, kdy svítí sluníčko. Jak tím přispějete ke své štíhlé linii? Během podzimu a zimy, kdy se zkracuje doba slunečního záření, klesá i hladina serotoninu a úměrně tomu se zvyšuje vaše chuť na sacharidy. Anebo si pořiďte lampu, která vyzařuje plnospektrální světlo, jež vám dokáže pozvednout náladu víc než čokoládová tyčinka.
Když budete oběd žvýkat pomalu a důkladně, přijmete až o 10 % kalorií méně, než jste zvyklí. Zkuste se zaměřit obzvlášť na první tři sousta – každé žvýkejte zhruba 10 sekund. Během této doby se snažte si co nejlépe uvědomit jeho chuť a strukturu. Díky tomuto postupu dosáhnete většího pocitu sytosti, a tak vás přejde chuť na nášup.
Až budete příště večeřet, vyzkoušejte malý experiment. Jezte druhou rukou než obvykle (tedy levou, jste-li praváci). U jídla strávíte více času než jindy, což povede i k menšímu příjmu kalorií. Pokud se vám do nerovného souboje s nožem a vidličkou nechce, vyzkoušejte ještě jeden způsob, jak nezhltnout jídlo za pět minut. Pusťte si u večeře pomalou hudbu, ať už relaxační, nebo klasickou. Prokazatelně totiž zvolňuje tempo stolování.
Článek vyšel v časopisu Dieta 12/2013
Jak zhubnout břicho, stehna a další problémové partie?