Maminka.czNovorozenec

Největší zlozvyky v péči o krásu

Martina Pavlová 16.  3.  2012
Největší zlozvyky v péči o krásu
Ne vždycky děláme, co bychom měli. A také děláme, co bychom neměli. Jaké návyky v péči o vzhled jsou pro nás obzvlášť škodlivé?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, že jednou nepoužijete ochranný krém nebo že se po dlouhém večírku jednou za rok neodlíčíte, není taková tragédie a vaší pleti to nijak extra neuškodí. Pokud ale podobné přestupky budete dělat příliš často, počítejte přinejmenším s rychlejším stárnutím pleti. Ať už jsou některé zlozvyky u vás pravidelností, anebo jen příležitostným „uklouznutím“, nikdy není pozdě věnovat svému vzhledu trochu více pozornosti a času. Jaké kosmetické prohřešky bývají nejčastější a co s nimi?

Často měníte kosmetiku

Máte pocit, že váš krém nefunguje, a proto zkoušíte každou chvíli nějaký jiný? Možná mu jen nedáváte možnost „projevit se“. Někdy může trvat až 8 týdnů, než se dostaví účinky určitých ingrediencí, dejte proto svému krému trochu času. Dobrým důvodem k výměně přípravku je jeho dráždivost, vznik alergických reakcí nebo nevyhovující textura. Jinak krém používejte, jak jste zvyklá, aspoň 6 týdnů, než ho vyměníte za nový. Pleť si musí zvyknout na odlišný obsah a stihnout na něj reagovat, ať už v pozitivním, či negativním smyslu. Pokud budete produkty střídat častěji, může dojít ke vzniku zanícených mikroložisek ve struktuře pleti, což se projeví jak kožními problémy, tak vytvořením jemných vrásek, pigmentací či ochabováním pokožky.

Hygiena pomůcek

Kosmetické produkty, ať už je to krém nebo líčidla, stejně jako pomůcky, především štětce a houbičky, jsou semeništěm bakterií, které mohou na pokožce nadělat pěknou paseku. Záněty, alergické reakce, podráždění, to vše může mít na svědomí prošlý nebo „infikovaný“ produkt. Co s tím? V případě pečující kosmetiky dávejte přednost produktům s pumpičkou, kam se bakterie z prstů nedostanou, jako tomu bývá v případě běžných krémů v kelímku.

V zájmu zdravé pleti dbejte také na pravidelné čištění kosmetických štětců a houbiček, které jsou po pár dnech používání plné líčidel, odumřelých buněk a různých mikroorganismů škodících pleti a snižujících životnost pomůcek. Vizážistka Claudie Marčeková, majitelka Salonu Professional, radí: „Štětce myjte aspoň jednou za 3 týdny buď speciálním přípravkem dostupným v parfumeriích, anebo jemným šamponem na vlasy. V případě potřeby můžete také zkusit přípravky ve spreji, které štětce dezinfikují.“

Nepoužíváte tělové mléko

Každý pobyt ve vodě, byť je to jen rychlá sprcha, pokožku dehydratuje, což vede jak k vysušování a šupinatění jejího povrchu, tak k rychlejšímu stárnutí a ztrátě svěžího vzhledu. Proto je důležité po každém koupání tělo ošetřit hydratačním mlékem, které pokožku vyživí a navrátí jí ztracenou vláhu (a navíc ji i krásně provoní).

Pravidelná péče o pokožku je důležitá zejména v zimě, kdy se k negativním vlivům vody přidá navíc suchý vzduch a tření oblečení, další faktory snižující hydrataci kůže a zvyšující riziko jejího svědění, které může vést k podráždění, poškození pokožky a v nejhorším případě až k infekci. Výživnější péči vám v této době zaručí po každém mytí tělová másla a krémy, např. Body Basics (od 199 Kč). V případě velmi suché kůže odborníci radí aplikaci hydratačního přípravku ráno i večer. Tip: Agresivní mycí mýdlo, které pokožku rovněž vysušuje, vyměňte za hydratační sprchový gel s obsahem urey, např. Doliva (199 Kč).

Před spaním se neodlíčíte

Možná za sebou máte náročný den a do postele se dostanete až pozdě v noci, to ale není žádný důvod, proč vynechat večerní očistu pleti. Důkladné odlíčení a vyčištění pokožky před spaním není jen prevence akné či rozšířených pórů, ale také příprava pleti na generální regeneraci, která se děje každou noc během spánku. Pokud na obličeji necháte nánosy líčidel a špíny usazené během dne, připravujete se tím o přirozené obnovující procesy, které pleti pomáhají zbavovat se toxinů, volných radikálů a všech možných poškození, ke kterým došlo během dne.

„Osobně mám nejraději speciální gely a pěny, které se používají v kombinaci s vodou, čímž se napění a umožní důkladné vyčištění pokožky. Na oči doporučuji speciální produkt určený k odlíčení očí,“ říká specialistka na líčení Claudie Marčeková. Jako první pomoc můžete v případě nedostatku času využít odličující ubrousky, jako např. Bel Hartmann (99 Kč), kterými všechny nečistoty z obličeje jednoduše „stáhnete“ jediným tahem (nebo dvěma).

Přeháníte to s peelingem

S věkem se přirozené regenerační schopnosti pleti oslabují, proto je nutné jí pomoci, aby byla pořád hladká a vypadala svěže. Jedním ze způsobů je masáž pleti peelingem, který odstraňuje odumřelé buňky usazené na povrchu pokožky a pomáhá tak urychlit její regeneraci. Navíc zjemňuje vrásky a rozjasňuje pleť. Ovšem agresivní drhnutí může mít spíše škodlivý efekt v podobě zčervenání a podráždění. Nepřiměřené mechanické čištění pokožky totiž narušuje svrchní ochrannou vrstvu a okrádá ji rovněž o tuky důležité pro zachování zdravé pleti. Rada dermatologů proto zní: nepoužívat peeling častěji než jednou za týden, v případě citlivé pleti stačí jednou za 14–20 dní. Namísto mechanických přípravků zkuste jemný peeling či pleťový exfoliátor na bázi AHA kyselin.

Cvičíte nalíčená

Stejně jako spánek s make-upem, tak i sport s nalíčeným obličejem může mít na celkový vzhled pokožky spíše negativní vliv. V tělocvičně (většinou) nikdo nečeká, že budete vypadat jako ze škatulky. Cvičení „v plné polní“ s sebou nese dvě nevýhody: pokud skutečně tvrdě dřete, vlivem zvýšeného prokrvení kůže a pocení během chvilky přijdete o veškerý make-up a jeho estetickou funkci.

V horším případě budete s rozteklými líčidly vypadat mnohem hůř než bez nich. Druhé negativum je pak působení tajících líčidel na kvalitu pleti. Make-up smíchaný s potem může blokovat póry a bránit odpařování potu, což vede ke vzniku pupínků. Choďte proto do fitcentra nenalíčená, anebo se v šatně důkladně odličte (řasenku a oční linku můžete ponechat). Po cvičení si hned dopřejte sprchu. Delší pobývání v propoceném oblečení může způsobit kožní vyrážku na těle.

Fénujete si vlasy každý den

Na první pohled to nepoznáte, ale pokaždé, když vlasy sušíte horkým vzduchem, způsobujete vlasovému vláknu potíže. Ty se časem nastřádají a vedou ke ztrátě lesku a oslabení vlasu vedoucímu k jeho lámání. Vizážistka a vlasová stylistka Claudie Marčeková radí: „Omezte fénování (nebo žehlení) maximálně na 3x týdně a pokaždé používejte kosmetické přípravky chránící před teplem, které omezují škodlivé účinky fénu, kulmy a žehličky. Máte-li přesušené vlasy, sáhněte po profesionální vlasové kosmetice. Skvělé jsou zejména zvlhčující nesmývatelné kondicionéry ve spreji.“

V případě fénování používejte funkci studeného vzduchu, který je šetrnější, vhodné jsou rovněž pomůcky s ionizační technologií, jako např. Remington (949 Kč), které přitahují vláhu k vlasovému vláknu a eliminují možnou dehydrataci vlasů.

Mžouráte do slunce

Sluneční brýle nejsou jen stylovým doplňkem. Mají důležitou funkci, a to nejen v letním období. V první řadě brání oslnění a chrání zrak před poškozením UV zářením, které může způsobit třeba zánět rohovky, v horším případě poškození sítnice či vznik melanomu kůže, jež je kolem oka obzvlášť citlivá. Sluneční brýle jsou ale navíc i skvělou prevencí mimických vrásek. Noste je vždy, když je venku prudké světlo – i když slunce nesvítí, může nepříjemně oslňovat a způsobovat podvědomé mžourání ve snaze ochránit zrak. Kvalitní brýle by měly obsahovat UVA i UVB filtr a chránit zrak na 100 %. Obvykle bývají označené etiketou UVA, UVB 400.

Nepoužíváte ochranný krém

Teploměr možná ukazuje venku minusové hodnoty, negativní vliv slunečního záření se tím ale nijak nemění. Působí po celý rok a je hlavní příčinou předčasného stárnutí pleti, vzniku vrásek i pigmentových skvrn, poškození kolagenu a ochabování pleti. A v neposlední řadě samozřejmě i příčinou vzniku rakoviny kůže. A protože slunce může pronikat i sklem, je naše pleť ohrožená také v budovách či autě.

Jedinou ochranu tak poskytuje speciální přípravek s UV filtrem (SPF), který by měl mít během dne ve městě hodnotu 15, při pobytu na horách, kde se záření odráží od sněhu, 30 a výš podle typu vaší pokožky. Samozřejmostí by měl být přípravek, který chrání jak před UVA, tak před UVB zářením. I když v zimích měsících je UVB záření menší, UVA je pořád stejně silné. Na běžné použití jsou ideální volbou praktické denní krémy, které v sobě již ochranný faktor obsahují, jako např. Prevent & Optimize Day Cream SPF 20, Juvena, 1690 Kč.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Moje psychologie, Náročný den, NEJ, Regenerační schopnost, Celkový vzhled, Pravidelné čištění, Zlozvyk, Ochranný krém, Zvýšené prokrvení, Pec, Hartmann, Zlo, Běžné použití, Pravidelná péče, Stylistka, Speciální přípravek