[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Jedlé dárky jsou milá pozornost a na vyšší level je pozvednete i důmyslným obalem, tak si dejte záležet i na něm.
4 sklenky po 250 ml, 25 minut + několik dní na odležení
Potřebujeme: 400 g sýra feta, pesto z červených chilli papriček, 1 citron, 1 plechovka černých oliv, plocholistá petržel, čerstvý tymián, 600 ml olivového oleje
Feta sýr prokrojte, potřete pestem z chilli papriček a přiklopte. Nakrájejte na kousky – sýr bude na pohled vypadat jako minisendviče. Spolu s 2 plátky citronu a pár olivami urovnejte do zavařovací sklenice.
Nakonec přidejte kousek plocholisté petržele a 2 až 3 snítky čerstvého tymiánu. Zalijte olivovým olejem tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Sklenici uzavřete. Sýr je nejlepší po aspoň týdenním uležení!
10 sklenek po 220 ml, 90 minut
Potřebujeme: 4–5 středně velkých biopomerančů (asi 800 g), 1 biocitron, 1,6 kg krupicového cukru
Pomeranče a citrony omyjte. Pomeranče nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka (např. na plátkovacím struhadle) a ta načtvrťte. Vložte do hrnce, přidejte kůru a šťávu z citronu a asi 1,2 l vody. Přiveďte k varu. Plamen stáhněte a pozvolna vařte asi 40 minut doměkka. Přiveďte znovu k prudkému varu a přidejte cukr.
Vařte na středním plameni 15 až 20 minut, až směs zhoustne a také trochu ztmavne. Pravidelně míchejte, marmeláda je náchylná ke spálení! Když je hotová, dejte ji trochu na talířek a vložte na chviličku do ledničky. Pokud pěkně ztuhne, máte hotovo, pokud ne, ještě chvíli vařte.
Naplňte předem umyté sklenky. Hrdla důkladně otřete ubrouskem. Zavřete, otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout.
asi 20 kousků, 40 minut
Potřebujeme: 2 vejce, 3 lžíce třtinového cukru, 1 sáček bio vanilkového cukru, 1 lžíce medu, kůra z 1 biocitronu, 1 lžíce citronové šťávy, 85 g rozpuštěného másla + na vymazání formiček, 170 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů), moučkový cukr na zasypání
Vejce prošlehejte s cukry a medem. Vmíchejte kůru a šťávu z citronu, máslo a mouku s práškem do pečiva. Nechte v chladu aspoň 10 minut. Vymažte formičky a naplňte je těstem do 3/4.
Přendejte na plech a pečte při 180 °C 5 minut, snižte teplotu na 150 °C a pečte dorůžova 10 minut. Teplé vyklepněte. Pocukrujte. Uchovávejte v suchu, chladu a temnu.
3 láhve, 30 minut
Potřebujeme: 20 dkg moučkového cukru, 10 žloutků, 2 vanilkové cukry, 800 ml slazeného salka, 500 ml kondenzovaného mléka, 1 l tuzemáku
Moučkový cukr ušlehejte společně se žloutky do pěny. Přidejte vanilkový cukr, salko, mléko a nakonec tuzemák. Promíchejte. Pomocí trychtýře vlijte do láhví a nechte asi 14 dní uležet v chladu.
2 tabulky čokolády, 10 minut
Potřebujeme: 100 g kvalitní hořké čokolády, 3–4 lžíce kokosového oleje, 60 g burizonů
Dózy s dnem o velikosti tabulky čokolády vyložte alobalem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte kokosový olej. Vmíchejte burizony a směs nalijte do formiček. Nechte ztuhnout v chladu.
Náš tip: Místo burizonů použijte cornflakes nebo oblíbené křupavé cereálie. S čokoládou klidně experimentujte, můžete použít i dobrou mléčnou. Foto: Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková