Maminka.czKojenec

Nekousej mámu!

Ivana Ašenbrenerová 7.  9.  2011
Nekousej mámu!
Taky máte rozbolavěné bradavky od svého broučka, který si při krmení musí ještě navíc pořádně kousnout? Nebo máte dítko, které už sice nekojíte, ale i tak vás každou chvilku hryzne třeba do nohy nebo do ruky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Náš roční Tomášek kouše mě, tátu, a když přijde na návštěvu moje sestra, tak i ji. Na nikoho jiného si zatím netroufá. Nejdříve to dělal, když měl velký vztek nebo když nebylo po jeho, teď kouše kdykoli, dokonce i když má dobrou náladu. Už si nevím rady,“ říká pětatřicetiletá máma tří dětí Hanka.

Proč to děti dělají? Kousání, škrabání, štípání patří k typickým zlozvykům těch, které ještě neumí mluvit (ovšem znám holčičku, která kousala spolužáky ve školce i ve svých pěti letech). Podle psychologů to dítě dělá proto, že neumí svoje pocity vyjádřit slovy, a tak volí tyhle ne právě hezké prostředky. Také tak činí ve chvílích, kdy je unavené, nudí se, nebo je naopak příliš přetažené.

Máte pocit, že jako matka jste naprosto selhala a vaše výchovné metody se míjejí účinkem? Buďte v klidu (tvrdí psychologové), kousání není důsledkem špatné výchovy, ale jde o způsob komunikace.

Kousni mě a já ti to vrátím!

Kamarádka mi vyprávěla, že když ji dcera kousla, oplatila jí to. Jen zlehka, ale oplatila. Bohužel její metoda nepomohla, dcerka začala kousat ještě víc. Zub za zub tedy neplatí a nesnažte se to svým potomkům vracet (i když máte sto chutí). Stejně tak je fyzicky netrestejte, protože pokud jim za kousnutí dáte na zadek, pochopí, že násilí je normální. Snažte se tedy problému předcházet a být rychlejší než dítě. Chytněte ho za ruku, přísně se na ně podívejte a řekněte mu důrazně „NE“, a že to, co dělá, se vám nelíbí a že vás to bolí.

Na většinu dětí prý zabírá okřiknutí a zdánlivý nezájem. Chce to však hodně trpělivosti. To, že se vám nelíbí, co dělá, musíte neustále opakovat - dřív nebo později ho to přejde a kousat přestane. Řekla jste to svému dítku nejméně stokrát a ono vás vzápětí kouslo znova? Pak ho odneste do jeho pokojíčku a položte na nějakou chvíli do postele a nechte tam samotné. Některé děti však koušou a dávají tím najevo svou přízeň - ovšem i tak zdůrazňujte, že kousání prostě není hezké.

Co dělat a co ne

Žádná rada není samozřejmě univerzální - každé dítě je jiné a každé bude reagovat jinak. Někomu se osvědčí párkrát ratolesti říct, že vás to bolí, a že když bude i nadále kousat maminku, nebudete si s ní pak hrát, někomu se neosvědčilo nic (jenom čas). Snažte se vyhnout vzteku a výbuchům, raději odejděte do jiného pokoje a dítko nechte chvíli samotné. Ono si to brzy uvědomí, že být samo není vůbec žádná legrace. Některé maminky říkají, že zabralo rozptýlení a nasměrování pozornosti jinam.

„Já se vždy snažím, aby taková situace nenastala, ale když už náš Martin pokouše děti na pískovišti, omluvím se nejen jim, ale i jejich rodičům. Snažím se také zachovat klid, protože vím, že čím víc jsem se vztekala a zlobila, tím to bylo horší,“ říká třicetiletá Simona z Prahy. Pokud vaše dítě kouše nebo štípe, nečekejte, že se svého zlozvyku zbaví jako mávnutím kouzelného proutku - je to běh na dlouhou trať. Nekouslo vás ve chvíli, kdy to dříve činilo pravidelně? Pak ho pochvalte, obejměte a řekněte mu, jak je to prima a že vás to moc těší.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Štípání