Maminka.czVýživa a stravování

Nekrmte děti nebezpečnými éčky

redakce 19.  7.  2016
Už delší dobu se ví, že je cukr nejnebezpečnější drogou současnosti. Řadu nemocí dokáže způsobit i u dětí, proto byste měli denní příjem sladkostí a slazených nápojů vašich potomků omezit nebo ho alespoň mít pod kontrolou. Cukr však není jedinou látkou, která dětskému tělu škodí. Pořádnou paseku umí napáchat také všemožná éčka. Ne všechna jsou ale nebezpečná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Povolené množství potravinářských barviv, která mohou mít negativní vliv na zdraví, reguluje Evropská unie. Na seznamu povolených látek se ale objevují éčka, která nepříznivě ovlivňují pozornost dětí. Americká akademie pediatrů a společnost Věda ve veřejném zájmu navíc upozorňují na skutečnost, že uvedené látky zvyšují riziko vzniku syndromu ADHD, který se projevuje především hyperaktivitou a sníženou pozorností.

Pozor na šestici nejškodlivějších

Mezi látky, které mohou nepříznivě ovlivnit pozornost dětí, se řadí především potravinářské žlutě E110, E104, dále červeně E124, E129, azorubin E122 a tartrazin E102. Možná byste čekali, že se takové látky vyskytují pouze ve sladkostech a limonádách, najdete je ale i v bramborových lupíncích. Američané jsou oproti nám ještě ostražitější. K nejobávanější šestici přidávají ještě dvě další látky - indigotin E132 a modř E133.

Hlídáte si složení dětských potravin? Éčka mají vliv i na astma

Ne všechna jsou špatná

Pokud vás předchozí plejáda nebezpečných potravinářských barviv vyděsila, můžete se zase uklidnit. Existují totiž i éčka, která se běžně vyskytují například v ovoci a které vám ani vašemu dítěti nikterak neuškodí. Jedná se například a chlorofyliny E140, které se získávají seextrakcí z trávy či kopřiv, nebo kyselinu askorbovou E 300, za kterou se skrývá běžný vitamin C.

Jak se v tom vyznat?

Jde vám z éček hlava kolem? Nepanikařte. Skvěle totiž funguje mobilní aplikace dTest, která obsahuje databázi všech přídatných látek. Přímo v obchodě tak můžete éčko z etikety prověřit a zjistit tak, jestli je daná látka pro vaši ratolest vhodná, nebo ne. Vyhledávání je možné jak podle zkratky, tak i podle celého slovního označení nebo podle původu a zařazení jednotlivých látek. dTest navíc údaje průběžně propojuje s potravinářskými výrobky, které testuje. Aplikaci stáhnete zdarma na Google Play i App Store.

Éčka v graviditě - před kterými se mít na pozoru i ta neškodná
Dáte si éčka?
Výživa a stravování

Dáte si éčka?

Témata: Děti, Výživa a stravování, DTest, Evropská unie, Unie, Limonáda, Plejáda, Google Play, Mobilní aplikace, Éčko, See, Nebe