[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pokud chcete koupit opravdu kvalitní ovocný čaj, a ne červenou kyselou vodou s jemně chemickou příchutí, budete si muset v obchodě hodně připlatit. Proč si však něco tak jednoduchého, jako je například jablečný čaj, neudělat doma? Příprava domácího ovocného čaje je naprosto jednoduchá, navíc většinu těchto čajů mohou pít i batolata. Jak na to?
Jemně, a chcete-li i úhledně, pokrájené ovoce jednoduše přelijte vroucí vodou a necháte 5 minut vylouhovat. Je-li ovoce červené (jablíčka, jahody), bude čaj krásně barevný. Jablíčka proto vybírejte co možná nejčervenější. Čaje z méně barevného ovoce budou pouze lehce zlatavé či trochu zakalené (hrušky, pomeranč), avšak každý ovocný čaj bude velmi příjemně vonět. Vylouhované ovoce není potřeba vyhazovat, jako pytlík od čaje, ale klidně jej lze podávat spolu s čajem. Zvláště sladká jablíčka, která se hodí jako základ všech ovocných čajů, chutnají po vylouhování skvěle!
Domácí ovocné čaje jsou skvělou alternativou nejrůznějších komerčně vyráběných dětských džusů a čajů. Domácí ovocný čaj má jemnou chuť, máte-li např. opravdu sladká jablíčka, naprosto není potřeba jej doslazovat! Navíc si můžete být jistí, že v ovocném výluhu, který je určený k okamžité konzumaci najdete i některé vitamíny, minerály a další biologicky cenné látky (přírodní barviva) v přirozené podobě. Vzhledem k teplotě vody sice nebude např. vitamínu C mnoho, ale chuť čaje nám to bohatě vynahradí!
A jaké čaje se hodí pro nejmenší? Zvláště jablíčkový, hruškový, šípkový s jablíčkem, později i s pomerančem nebo mandarinkou. V kombinaci s jablkem lze použít například i zmrzlé jahody či maliny (pustí barvu, úžasně aromatizují). Těm nejmenším je vhodné čaj slít, větší děti naopak mohou po vypití čaje „vyzobávat“ kousky teplého ovoce. Maminky toužící po štíhlejší postavě ocení půllitr ovocného čaje s množstvím přírodní jablečné vlákniny a lžičkou medu jako „mňamku“ k televizi.
A pokud do ovocného čaje přidáte i něco ostřejšího (rum, becherovku apod.), možná si dá říct i zmrzlý mlsný tatínek. Máte-li rádi typicky podzimní koření – skořici a hřebíček – které do organismu přináší pocit tepla, dávkujte je dle libosti, jen u malých dětí buďte s přidáváním skořice opatrní. Naprosto nic nezkazíte, pokud ji do 1 roka používat nebudete.
(čaje louhujeme cca 5 min.)
Jablkový (se skořicí) 1 středně velké červené jablíčko vykrájíme a pokrájím na malé kostičky, přidáme špetku skořice (u kojenců nevhodné) a přelijeme ½ litrem vroucí vody. Čaj lze připravit i z čerstvých slupek z několika domácích jablíček, která jsme loupali dětem k svačině. Dříve se jablečný či hruškový čaj užíval v případě problémů s vyprazdňováním, účinky jsou však velmi jemné.
Hruškový (s hřebíčkem a skořicí) 2 středně velké hrušky (nejsou tak aromatické jako jablka) vykrájíme, pokrájíme, přidáme špetku skořice, 2 až 3 hřebíčky a přelijeme ½ litrem vroucí vody. Čaj pouze ze slupek není dobrý. Skvěle lze však kombinovat hrušku a jablko!
Jablkovo-pomerančový (mandarinkový) 1 středně velké červené jablíčko vykrájíme a pokrájíme, oloupeme malý pomeranč nebo mandarinku, opět nakrájíme na kousky či dekorativní plátky, v případě chuti přidáme trošku skořice a zalijeme ½ litrem vroucí vody. Do této kombinace se skvěle hodí alkohol.
Šípkový s jablíčkem 1 středně velké červené jablíčko vykrájíme, pokrájíme a přelijeme horkým šípkovým čajem, ideálně domácím. Čaj je vhodný i při nachlazení, uvádí se, že vitamín C obsažený v šípkách je v tepelně stabilnější formě.
Zázvorový s pomerančem Plná lžíce pokrájeného zázvoru a jeden nakrájený pomeranč zalijeme ½ litem horké vody. Čaj není příliš vhodný pro malé děti, obvykle jim totiž nechutná. Nicméně je ideální v období viróz, ale také při nevolnostech včetně těhotenských!