Maminka.czRodina

Nelžete dětem o jejich původu! Proč se nevyplatí otálet s pravdou?

Simona Procházková 8.  11.  2019
Rodiče mají občas tendence upravovat realitu. Když se vás ale jednoho dne potomek zeptá, jak přišel na svět, je jedinou správnou cestou říct pravdu. Nic nezamlčovat, nepřikrášlovat, nelhat, radí odborníci. Týká se to zejména dětí, které vyrůstají jen s matkou nebo otcem nebo těch, které byly osvojeny. Proč je tolik důležité mluvit s nimi na rovinu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 „Když mi bylo čerstvých osmnáct, přišla za mnou maminka s tím, že se spolu posadíme a musí mi něco říct, protože jsem už velká a rozumná holka. Začala vyprávět příběh o tom, jak všechno skutečně bylo s mým narozením. Teprve, když jsem byla plnoletá, prozradila mi pravdu o mém biologickém otci. Že když otěhotněla a oznámila mu, že si děťátko chce nechat, nebyl dvakrát nadšený. Jenže byla pevně rozhodnutá, že klidně bude svobodnou matkou a řekla mu: „Pokud nezůstaneš s námi a nebudeš plnohodnotným tátou, nemáš už nadále v mém životě místo, dítě vychovám sama.“ Pár měsíců poté, co jsem přišla na svět, potkala skvělého muže, mého opravdového tátu (který byl odmalička se mnou, každičký den) a ten mě bez váhání adoptoval,“ vzpomíná Aneta (32).

Biologický otec dcery se o ni nestará, jaká má vůči ní práva?

Přiznejte barvu co nejdříve!

Maminčino přiznání Anetu šokovalo, podle svých slov ale nebyla v šoku ani tak z toho, že maminka nebyla vdaná, když se narodila, ani kvůli tomu, že ji biologický otec nechtěl, ale skutečnost, že jí maminka dokázala celé dlouhé roky tajit skutečný původ a nechávala si pravdu pro sebe, ji doslova paralyzovala.

„Dá se bez nadsázky říci, že jsem prodělala obrovskou osobní krizi, krizi vlastní identity. V podstatě do dospělosti jsem žila s přesvědčením, že mě můj biologický otec miloval, jenže se bohužel přihodilo obrovské neštěstí a zemřel při tragické dopravní nehodě, ještě v době, kdy byla matka se mnou těhotná. Představovala jsem si, jaký by asi byl, co všechno bychom spolu vyváděli, oplakala jsem jeho smrt… Mohu vám z vlastní zkušenosti říct, že zjistit pravdu o vašem životě až ve chvíli, kdy je vám 18 nebo 20 let, není ani trochu ideální. Hodně to bolí. Chápu, že mě moje máma chtěla chránit, myslela si, že porozumět a přijmout skutečnost by pro mě bylo příliš těžké, věřte ale, že jedině pravda je tou nejlepší cestou,“ říká Aneta.

Klidně si zakřičte a vynadejte jim! Co dál můžete udělat pro šťastné děti?

Lež má krátké nohy!

Lenka vyrůstala jen s matkou a babičkou, a kdykoli se zeptala, proč nemá tatínka (pátrala po fotkách, vyptávala se, jak vypadal…), všichni v okolí jí svorně tvrdili, že její tatínek byl nezodpovědný mladík, který odešel, když byla ještě miminko, a nyní žije někde v zahraničí a nedává o sobě vědět. Teprve jako patnáctiletá puberťačka se dozvěděla, že byla počata díky umělému oplodnění, a navíc ze spermií neznámého dárce. Fakt, že vůbec netuší, kdo je její otec, spolu s vědomím, že jí její nejbližší dlouhé roky lhali, u ní způsobily vleklé psychické potíže, s úzkostnou poruchou se dokonce musela několik let léčit.

Každé dítě potřebuje mámu a tátu. Den rodiny slavíme právě dnes

I když to není pokaždé snadné, věřte, že jedním z hlavním rodičovských úkolů je nelhat svým dětem o tom, za jakých okolností přišly na svět. Nezamlčovat nic o jejich skutečném původu, biologických rodičích nebo sourozencích. Nevymýšlejte si chlácholivé báchorky, nezapírejte, když se zeptají, jděte s pravdou ven co nejdříve. Samozřejmě citlivě a s ohledem na věk ratolestí.

Jednou z možností je zajít se poradit s dětským psychologem, navede vás a ukáže, jak na to. Spousta rodičů chce říct svým dětem pravdu, ale raději počkají, až jim bude „aspoň deset“ nebo „aspoň patnáct, aby to pochopily.“ Psychologové se ale shodují: Nedělejte to! Raději to řekněte hned. Děti mají právo vědět co nejdříve, kým jsou, nezaslouží si, aby před nimi rodiče měli tajemství. Navíc, jak známo, každá lež nakonec vyjde najevo. A v případě křehkých a zranitelných dětí to může být v tu nejnevhodnější chvíli a napáchat velké škody s trvalými následky!

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Rodiče, Otec, névy, PRÁV, Pravda, Ota, Puberťačka, Maminka, Mladík, Původ, Matka, Biologický otec, Vlek