Maminka.czMateřství

Nemáš děti? Jen jedno? Mateřství je citlivé téma. A všichni se stále ptají

Kateřina Prachařová 11.  10.  2020
Mateřství je dar. Někomu je dopřán vrchovatou měrou, někomu vůbec. Zvláštní je, že lidé mají potřebu soudit a hodnotit, že některá žena má dětí moc a jiná zas málo. Přitom často vůbec netuší, proč tomu tak je. A to, co je pro ně jen prázdný hovor, který s posledním slovem okamžitě pustí z hlavy, může být pro druhou stranu zraňující konverzace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemám děti! A potají kvůli tomu pláču

Je mi třicet pět let a nemám žádné děti. Nemine den, aby se mě na to někdo nezeptal. Rodina, kamarádi, známí. Dokonce i cizí lidé. Nevím, čím to je, ale i kdybych si s cizí paní v tramvaji povídala o počasí, stejně během hovoru nevyhnutelně nějak přijde řada na to, že nemám děti.

Obvykle jsem zdrženlivá a říkám pouze něco jako „ne, ještě ne“. A oni reagují třeba takhle: „No, nečekej věčně. Je ti, kolik ti je, biologické hodiny tikají…“ A jsou spokojení, jak moudrou radu mi udělili a jak to se mnou myslí dobře. Nuceně se na ně usměju, dokud mi nezmizí. A pak pláču. Někdy jen uvnitř, jindy nechám průchod slzám, jak je libo.

Protože je mi 35 let a čtyřikrát jsem potratila. Protože jsem se o miminko poprvé pokoušela o svatební noci – a to bylo před pěti lety. Protože mám dvě sestry a obě mají děti. Jedna přitom ani vlastně žádné nechtěla! A máma se mě pořád ptá: Holka, na co čekáš? Pláču, protože kamarádka je těhotná. I proto, že sousedka má dvojčata – a chová se k nim hrozně, jako by o ně ani nestála. Brečím, protože jsem úžasná teta. A kvůli tomu, že šestnáctileté holky do toho vlítnou, ani neví jak. Pláču, protože tchyně se ptá, kdy už z ní udělám babičku. Protože můj manžel by byl tak dobrý táta. V našem domě je prázdná místnost, v mém těle je prázdný prostor. Pláču, protože bych byla skvělá máma. Ale nejsem.

Alena, 35 let

Přiznání: Nenávidím mateřství. Dceru miluji, ale být matkou mě štve!
Témata: Těhotenství, Rodina, Mateřství, Vaše příběhy, Rodina a vy, Sourozenci, Jedináček, biologické hodiny, Citlivé téma, Děti, Mater, Poslední slovo, Alena, JEN, Odezva, Teta, Holka, Hovor, Konverzace, Jed, Manžel, Moudro