Maminka.czJména

Nemáte ještě vybrané jméno pro miminko? Inspirujte se těmito tipy, hlásí velký boom a jsou originální!

Dita Mrázková 23.  12.  2021
Ani Samuel, Amálie nebo Mia... Oblíbená jména střídají ta, která byla opěvována v minulém století. Pokud toužíte po troše neotřelosti a na zvonku nemáte napsáno Brambůrkovi, nebojte se vybrat netypické jméno, okořeněné tradicí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemějte strach, matrika vám v tomto případě určitě nebude dělat problémy, jde totiž o jména, která jsou v cizině doložitelná, tudíž ne vymyšlená. A co víc, mají přidanou hodnotu v podobě historického významu. Tak co, vyberete si?

Aurelie

Klepněte pro větší obrázek

Aurelie je krásné ženské jméno, které má za sebou spoustu historie. Pochází původem z latinského příjmení Aurelius, které samo o sobě vzniklo z latinského slova "aureus", což znamená "zlatý". Jméno bylo populární na konci 19. a počátku 20. století. Když malé zlatíčko, tak tedy Aurelie!

VIDEO: Jaké je být mámou doopravdy?

Lemuel

Klepněte pro větší obrázek

Ačkoliv může připomínat u nás hojně používané jméno Samuel, je přece jen víc netradiční a přitom zvukomalebné. Pochází také z hebrejštiny a překládá se jako "oddaný Bohu". V beletrii stojí za zmínku hrdina Lemuel v románu Jonathona Swifta, Gulliverovy cesty. Malý velký Lemuel? Proč ne?

Cordelie

Klepněte pro větší obrázek

Pokud jste fanoušky Shakespeara, určitě znáte hrdinku jeho tragické hry Král Lear. Nadčasové a elegantní jméno "frčelo" na konci 20. století. Údajně pochází z velšského jména Creiddylad nebo z latinského slova "cors", což znamená "srdce".
Zkrátka, srdíčko Cordulka!

Leonard

Klepněte pro větší obrázek

Jméno má historii, která sahá nejméně do 5. století! Proslavil ho sv. Leonard, což byl patron koní. Přitom ale Leonard ve skutečnosti znamená "statečný lev". Zkrátit jde na Lea nebo Lennyho, oficiální křestní jméno zpěváka Lennyho Kravitze je právě Leonard.  Malý hrdina, to musí být jedině Leo!

Výběr jména pro dítě: IN je odlišit se od ostatních. Co říká psycholog, numeroložka a jazykovědec?

Emmeline

Klepněte pro větší obrázek

Emily, nebo Emma, to už je klasika, ovšem Emmeline zní jako princezna, nezdá se vám? Jméno je spojeno s určitou životní silou, ale ta se nijak nevylučuje s roztomilostí a něhou. A taky vzpomínkou na mocnou čarodějnici Emmeline Vance, "kolegyni" slavného Harryho Pottera!

Otis

Klepněte pro větší obrázek

Tohle jméno je už pro odvážné děti, ale stejně tak i pro rodiče. Hojně se chlapcům dávalo v letech 1880-1950, právě teď se ale znovu vrací, a to ve velkém stylu. Vintage název Otis znamená "bohatý", takže pokud si přejete, aby byl váš synek jednou bohatý nejen materiálně, ale i na zážitky, volba jeho jména je jasná!

Louisa

Klepněte pro větší obrázek


Toto elegantní jméno je ženskou obdobou jména Ludwig, který znamenal "slavného bojovníka", a zní stejně vznešeně a urozeně. Odvážná bojovnice Louisa, to je velký anděl s malým ďáblíkem v jednom!

Témata: Těhotenství, Děti, Miminko, Rodina a vy, Rodiče, Retro, Historie, jméno, Harry Potter, Jména, Výběr, Samuel, Vintage, Emme, Návrat, Význam jmen, Boom, Emily, Malý, Leonard, Lenny, Vybrané jméno, Shakespeare, Gulliver, Louisa