Maminka.czŠtítná žláza

Jak jste na tom se štítnou žlázou? Nemoc lékaři většinou odhalí z krve

Simona Procházková 31.  5.  2022
Vysušená pokožka, padání vlasů, oteklá víčka, zácpa, zimomřivost, slabost svalů, únava… Všechny tyto potíže mohou být varováním, že máte nemocnou štítnou žlázu. Často je však přisuzujeme stresu, pracovnímu vytížení nebo jiným okolnostem. Na to, že se štítnou žlázou nemusí být vše v pořádku, se tak obvykle přijde až při vyšetření krve v laboratoři. Kde o krevní test požádat a proč je vyšetření štítné žlázy tolik důležité?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Se štítnou žlázou se v Česku léčí přes 620 000 lidí, další desítky tisíc svou diagnózu dosud neznají a o své nemoci vůbec nevědí. Dřívější jasné příznaky, jako je například nepřehlédnutelná struma, lidově „vole“, kvůli jodování jedlé soli už prakticky vymizely. Pro správnou diagnózu a léčbu jsou tak potřeba zejména vlastní důslednost, nepodceňování zdánlivě banálních zdravotních obtíží a dobrá spolupráce s lékařem.

VIDEO: Rakovina štítné žlázy. Jaké jsou přesné příznaky?

„Často vídáme situace, kdy má pacient laboratorně už poměrně pokročilou poruchu štítné žlázy, a přesto si nestěžuje na žádné obtíže, a naopak. To je celkem typické, příznaky tohoto onemocnění jsou málo specifické. Při vyšetření pacienta tak musí lékař stále způsob rozhovoru usměrňovat, aby získal co nejpřesnější, a hlavně relevantní informace,“ říká doc. MUDr. Jan Jiskra, Ph.D., z III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Neobvyklé obtíže nepodceňujte

 „Mezi nejobvyklejší příznaky snížené funkce štítné žlázy (hypotyreózy) patří únava a nevýkonnost, což lidé logicky přisuzují úplně jiným věcem, stejné je to u pocení, bušení srdce nebo průjmů typických pro hypertyreózu – zvýšenou funkci štítné žlázy,“ vysvětluje předseda České endokrinologické společnosti prof. MUDr. Michal Kršek, CSc., MBA, s tím, že když se nastaví správně léčba zejména u hypotyreózy, příznaky vymizí do 8 až 12 týdnů od začátku léčby.

„Snažíme se vše vysvětlit jednoduše a respektovat také zvyky pacienta tak, aby nám to společně fungovalo. Užívání léků je pro řadu pacientů oříšek. Ne vždy se berou každý den a pacienti bývají velmi kreativní – léky si různě půlí nebo je zapomenou a pak se to snaží dohnat před návštěvou u nás,“ říká endokrinolog doc. MUDr. Filip Gabalec, Ph.D., ze IV. interní hematologické kliniky FN a LF UK v Hradci Králové. 

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

Bez správné léčby hrozí průšvih

Podle krevních testů při kontrole lékař zjistí, zda je hladina hormonů v pořádku, či nikoli, a pak pátrá po příčině. „Často je na vině nesprávné užívání léků, takže je třeba dát si na čas a vše důkladně pacientovi vysvětlit,“ potvrzuje MUDr. Richard Stejskal, předseda Sdružení ambulantních endokrinologů. Podle doc. Jiskry jsou ordinace endokrinologů dlouhodobě přetížené, a na podrobné poučení pacientů je tak bohužel málo prostoru.

Situaci nepomohla ani covidová pandemie, kdy se lidé báli do ordinací endokrinologů chodit, aby se nenakazili, a nyní se snaží návštěvy dohnat. „Naše ordinace už jsou zase přeplněné. Bohužel řada pacientů v době covidu nepožádala ani o nový recept, takže přerušili léčbu a onemocnění se zhoršilo. Nebo užívali hojně různé vitaminové přípravky a potravinové doplňky v dobré víře, že se před covidem uchrání. Tyto přípravky ale mohou ovlivnit správné vstřebávání léků na štítnou žlázu. S tím jsem se setkával a setkávám často,“ dodává doc. Jiskra.

Co byste měli vědět o štítné žláze

  • Štítná žláza je životně důležitý orgán umístěný v oblasti krku, který produkuje hormony nezbytné pro řízení řady tělesných funkcí.
  • Pro svou správnou činnost potřebuje štítná žláza dostatek jodu. Pokud ho nemá, může dojít k poruše a zdravotním komplikacím.
  • Na přísun jodu by si měly dávat větší pozor ženy, ty jsou totiž na nemoci štítné žlázy náchylnější. Převážně pak těhotné a kojící, které značnou část této látky předávají dítěti.
  • Zda vaše štítná žláza funguje správně, zjistíte z krevního testu.
  • Zdravá štítná žláza produkuje tolik hormonů, kolik tělo pro své fungování potřebuje. Z různých důvodů se ale může stát, že dojde k poruše její funkce a hormonů začne vytvářet málo, nebo naopak příliš mnoho.

Hypotyreóza versus hypertyreóza

Když štítná žláza produkuje hormonů málo, hovoříme o hypotyreóze. Ta může být vrozená, ale i získaná, a to právě například z důvodu nedostatku jodu v organismu. „Mezi nejčastější příznaky hypotyreózy patří celková únava, spavost a zimomřivost, suchá kůže, vypadávání vlasů, zpomalená či nepravidelná srdeční činnost a poruchy menstruačního cyklu. Nemoc může být také příčinou problémů s otěhotněním,“ vysvětluje MUDr. Andrea Kačenková z laboratoře Synlab.

O nadměrnou funkci štítné žlázy hypertyreózu jde v případě, že štítná žláza vytváří hormonů příliš mnoho. Tato porucha vzniká například jako důsledek poškození štítné žlázy autoimunitním procesem. Některé z jejích příznaků mohou být podrážděnost, úzkost, nadměrné pocení, třes rukou, zrychlená srdeční činnost a poruchy menstruačního cyklu. Hypertyreóza může vést také k úbytku kostní hmoty a následné osteoporóze.

U obou typů onemocnění štítné žlázy platí, že pokud jsou neléčené nebo nejsou odhaleny včas, může se na těle jako další z příznaků objevit také takzvaná struma, tedy viditelně zvětšená štítná žláza. Ta někdy způsobuje útlak dýchacích cest a jícnu, a člověk tak může špatně polykat nebo obtížně dýchat.

Štítná žláza může bránit otěhotnění. Jak se to projevuje a co s tím?

Krevní test: co odhalí a kdy a kde o něj požádat?

„Jedinou jistotu, že vaše štítná žláza funguje správně, vám dá krevní test, který je ideální absolvovat alespoň jednou za rok. U žen v těhotenství by mělo být vyšetření standardní součástí péče lékaře, jelikož hormony štítné žlázy přímo ovlivňují vývoj nervové soustavy plodu. Plošný screening ale zatím bohužel zaveden nebyl. V případě, že by v těhotenství nebyla odhalena porucha štítné žlázy včas, dítěti hrozí i vážné následky,“ popisuje MUDr. Andrea Kačenková z laboratoře Synlab.

Pokud na sobě zaznamenáváte některý z výše zmiňovaných příznaků, vyšetření neodkládejte. Poruchy štítné žlázy nechávají lidé pro její nespecifické a mnohdy mírné příznaky často bez povšimnutí. Jako u řady jiných onemocnění ale i zde platí, že čím dříve se na ně přijde, tím lépe jsou léčitelné a jejich následky mírnější.

O krevní test k ověření správné funkce štítné žlázy můžete požádat svého praktického lékaře, provedou vám ho také na vybraných odběrových místech některých laboratoří, v laboratořích Synlab i bez předchozího objednání.

V laboratoři se ze vzorku krve sledují dva parametry: hladina TSH hormonu, který řídí činnost štítné žlázy, a hladina vlastního hormonu štítné žlázy thyroxinu. V případě odchylek v nálezu vám s nastavením správné léčby pomůže endokrinolog, lékař specializovaný na žlázy s vnitřní sekrecí.

GRAFIKA: Zdravotní problémy v české populaci

týden štítné žlázy

Právě dnes finišuje letošní ročník osvětové kampaně Týden štítné žlázy, jejíž dlouhodobým cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o poruchách štítné žlázy, což může pomoct lépe a včas diagnostikovat pacienty, kteří o svém onemocnění nevědí, a vyvracet mnohé omyly a mýty, které stále ohledně štítné žlázy kolují. Více se dozvíte na tydenstitnezlazy.cz.

Témata: Zdraví, Imunita, Nemoci, Zdraví žen, Nemoc, Štítná žláza, LF UK, Laboratoř, Příznaky, Vypadávání, Finiš, SYNLAB, Pacient, Krevní test, Porucha, Jan Jiskra, Léčba, Lékař, Vypadávání vlasů, Nastavení, Hradec Králové, Suchá, Hormon, Česká republika, Zdraví na Heureka.cz