Maminka.czNebezpečné výrobky

Nenaleťte při nákupu hraček! Odhalte ty nebezpečné!

Ivanna Benešová 17.  12.  2010
Nenaleťte při nákupu hraček! Odhalte ty nebezpečné!
Nákupy hraček k vánocům neodmyslitelně patří. Podle čeho ale vybrat tu nejvhodnější věc? Rozhodně byste se neměla řídit pouze prvním dojmem. Ani cena by neměla být rozhodujícím kritériem. Pozor byste měla dávat totiž i na bezpečnost dané hračky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nechcete přece, aby dítěti nějak ublížila. Nechte si proto poradit, na jaké věci pozor a čemu se raději při vánočních nákupech vyhnout!

Doba vánočních svátků se neúprosně blíží a vy se už pomalu rozhodujete, jakými dárečky potěšíte své nejbližší, včetně dětí. Ty se ostatně na vánoce těší každý rok asi nejvíce. A právě proto byste ty nejmenší neměla zklamat.

O vkusu a správnosti volby dárku není třeba polemizovat, neboť každé dítě je jiná osobnost a také touží po jiných hračkách. I když se ale přání dětí liší, v jednom by se měly všechny věci, které do dětských rukou poputují, shodovat. Každá hračka musí být pro dítě především bezpečná!

Možná máte pocit, že zmiňovat bezpečnost provedení hraček je v dnešní době, navíc v zemi, kde by všechny hračky měly podléhat přísným normám Evropské unie, je zbytečné. Ale divila byste se, kolik nekvalitních produktů určených do rukou dětem, se na našem trhu stále objevuje. Opatrnosti zkrátka není nikdy dost.

Co nekupovat na tržnici?

Již zmiňované evropské normy by sice měly zamezit tomu, aby se u nás v obchodech prodávaly špatné a nebezpečné produkty, ale ne vždy tomu tak je. Je pochopitelné, že mnozí mladí rodiče si nemohou dovolit investovat do nákupu dárků pro své děti vysoké částky. A snaží se tudíž ušetřit, jak se dá. Vhod pak jistě přijdou i nákupy na tržnicích nebo v obchodech našich asijských spoluobčanů.

Na tom by samo o sobě nebylo nic tak špatného, neboť ne každý si může dovolit značkové zboží. Když už ale v takových levných podnicích nakupujete, měla byste o to více přemýšlet, jakou věc vyberete. A zde vůbec nespoléhejte na nějaké evropské normy. Ačkoli by ze zákona měly být veškeré hračky na našem trhu bezpečné a zdraví neškodné, v tomto případě buďte nadmíru obezřetná. Především se nedoporučuje kupovat zde plasty. Ty se totiž mnohdy vyrábí v asijských zemích a z mnoha kauz je znáno, že ne všechny druhy tamních plastů jsou netoxické.

Podobně opatrná buďte i v případě, že dětem zde pořizujete hračku, která vyžaduje elektrický proud. Opět počítejte s tím, že věn nemusí být kvalitně izolovaná. Jakmile je hračka nadmíru levnější, je patrné, že na něčem konkrétním se při její výrobě ušetřit muselo. Když už chcete nakupovat na tržnici, vybírejte tam spíše plyšová nebo dřevěná zvířátka, případně oblečení nebo třeba psací a kreslící potřeby.

Příbalový leták opravdu čtěte

Pro většinu hraček je ale stále nejlepší volba kamenný obchod se značkovým zbožím. Tam je riziko nebezpečných hraček menší. Důležité je, aby ke každé hračce byly informace od výrobce. Je to totiž ze zákona povinné. I když se jedná třeba jen o plyšovou hračku nebo třeba o panenku.

Na štítku, na obalu nebo přímo na přiloženém letáku se dočtete nejdůležitější informace o hračce. Tyto údaje musí být vždy v českém jazyce. Pokud tomu tak není, porušuje prodávající obchodní zákon a nemá právo danou věc prodávat. A pro vás, jakožto pro zákaznici, z toho plyne, že byste danou věc rozhodně kupovat neměla. Nemusí totiž ani zdaleka podléhat bezpečnostním normám. Pokud se jedná o plyšové věci anebo o plastové hračky, hrozí, že jsou nadmíru syntetické, a dítě by pak mohlo trpět exémy, alergií a v nejhorším případě by se mohlo třeba při cucání škodlivého plastu otrávit.

Pokud jsou přikládané informace v pořádku, dozvíte se zpravidla i věkovou kategorii dětí, pro něž je hračka vhodná. Zejména velmi malým dětem by neměly přijít do ruky hračky, které jsou určeny pro děti starší tří let. Je to především proto, že předmět může obsahovat volné součásti, které by malé dítě mohlo nechtěně spolknout nebo vdechnout. To, zda nejsou nějaké části hračky nebezpečně uvolněné, byste ostatně měla vždy zkontrolovat i osobně.

Čtěte také: Předvánoční nákupy hraček - nákupní rádce podle věku dítěte

Nejdříve si hrajte vy

Jestliže se rozhodnete koupit dětem technicky a konstrukčně náročnější hračku, je dobré ji nejprve prověřit osobně. A nestyďte se ji vyzkoušet ještě před tím, než ji zakoupíte nebo jí obdarujete vaši ratolest. Jedná se o hračky spíše pro chlapce, například autodráhy, vláčky, kutilské stavebnice, autíčka na vysílačky a další. Jen vlastním ozkoušením totiž zjistíte, že ve věc v pořádku a při jejím používání nevykazuje žádné nebezpečí.

Pozor dávejte i na ostré rohy předmětů a na věci, které jsou samy o sobě špičaté. To proto, aby si jimi dítě neublížilo. Ostatně, každý rodič zná své dítě nejlépe, a tudíž ví, že daná věc může být pro dítě nebezpečná třeba už i proto, že je syn prostě zmatkař anebo mu určité věci nejdou.

Témata: Nebezpečné výrobky, Bezpečnostní norma, Nebe, Nákup dárků, Nejlepší volba, Hráč, Nena, Příbalový leták, Elektrický proud, Hra, Nákup