Maminka.czDěti a mateřství

Nenaleťte při výběru příměstského tábora

Martina Machová 7.  7.  2014
Nenaleťte při výběru příměstského tábora
Nedali vám dovolenou a hlídací babička onemocněla? A vám nezbývá, než přihlásit malého školáka či dokonce předškoláka na příměstský tábor? Jek ale vybrat ten pravý?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příměstské tábory jsou rok od roku populárnější, jsou totiž mnohdy jedinou možnou volbou v případech, kdy jsou oba rodiče a třeba i prarodiče zaměstnaní. Část prázdnin pak pokryje omezený školkový provoz, společné dovolené, babičky, tetičky, klasický tábor, jenže pak obvykle ještě nějaký ten volný týden zbude…

Příměstský tábor, podobně jako klasický tábor, je samozřejmě lepší vybírat s předstihem, ideálně na doporučení známých, jejichž děti už na dané akci byly minulý rok. V případě, že to z jakýchkoliv důvodů nestihnete, nebo se vám prostě ze dne na den změnily plány, nepropadejte panice. Máme pro vás několik tipů, na co se při výběru zaměřit, na co se organizátorů ptát a jaké požadavky by měl „ideální“ příměstský tábor splňovat.

Prázdniny jsou v plném proudu a volných míst je už pomálu, nebojte se však dotazovat i u organizátorů již obsazených táborů, které se vám opravdu líbí. Mnohdy se například kvůli nemoci uvolní místo ze dne na den!

10 tipů a rad, jak se při výběru příměstského tábora „nespálit“

1. I v případě příměstského táboru platí, že bude-li mít váš potomek na táboře kamaráda (sourozence), kterého zná, bude se tam alespoň první den cítit lépe. Samozřejmě jsou i extroverti, kteří toto naprosto neřeší, a těší se kamkoliv je přihlásíte.

2. V případě, že je dítě specificky zaměřené (sportovně, hudebně, technicky, jazykově apod.), nebo aktuálně miluje koně, indiány, hobity apod., rozhodně mu vyberte tábor s daným zaměřením.

3. Jestliže jste tábor vybrala bez doporučení známých a jdete tak trochu do neznáma, hledejte reference na internetu. Určitou zárukou kvality je, pokud se organizace, která tábor pořádá, věnuje dětem celoročně už několik let (např. domy dětí a mládeže, mateřská centra a kluby, sportovní oddíly, kluby kojeneckého a dětského plavání – zde je výhodou, že „táborníci“ mívají i vlastní, obvykle neveřejný, bazén).

4. Nerozpakujte se zeptat na kvalifikaci i praxi vedoucích vašeho tábora. Dvě budoucí studentky pedagogické fakulty obvykle nebývají zárukou kvality.

5. Ptejte se i na počet dětí na lektora. 20 dětí na 1 vedoucího nebude asi to pravé.

6. V době Facebooku a dalších sociálních sítí i všeználkovského vyhledavače Google se nerozpakujte si vedoucího „proklepnout“. Není to ostuda, vždyť jde o vaše dítě! Ostatně mnohdy to dělají i budoucí zaměstnavatelé a personální agentury.

7. Velmi praktické je, aby vedoucí byli nejen zkušení a kvalifikovaní, ale i proškolení v první pomoci. Stát se může cokoliv a panikařící osoba stojící nad dítětem v bezvědomí, mu mnoho neprospěje.

8. Už v době přihlašování bystě měli znát přesný program každého dne; kam se půjde, co se bude vyrábět, jaké hry nebo výlety jsou v plánu.

9. Samozřejmostí by měl být pitný režim, svačiny i teplý oběd.

10. Z hlediska logistiky jistě oceníte tábor v blízkosti bydliště, nebo poblíž vaší práce. Pro dítě není nic horšího, než o prázdninách stávat ještě dříve než do školy či školky, aby bylo včas na místě a odpoledne jezdit přes celé město domů.

Cena: Rodiče malých Pražanů si připlatí, často i o tisíce

Zatímco rodiče dětí z hlavního města zaplatí za týdenní příměstský tábor od zhruba 2 a půl do 4 tisíc korun dle nabízeného programu, mimo Prahu lze pořídit příměstský tábor klidně za tisíc korun. Cena se obvykle odvíjí od programu tábora; tam, kde je v ceně kupříkladu každodenní výuka jízdy na koni, nebo každý den dopolední lekce plavání a odpolední výuka na in-line bruslích, bývá cena pochopitelně vyšší. Příkladem je například tábor NGAC Praha, ve kterém se děti naučí hrát golf. Tábor probíhá na golfovém hřišti ve Zbraslavi v termínu od 3. - 9. 8. 2014.

Některé organizace, často ty, kde se rodiče s vedoucími znají z celoročních aktivit (plavání, cvičení apod.), nabízejí v rámci tábora i jednodenní přespání. Zpravidla po celodenním výletě, na konci turnusu, kdy se děti a vedoucí už více znají.

NÁŠ TIP jak najít volná místa

Počet volných míst na příměstské tábory je v hlavním táborové sezóně již samozřejmě omezený, nicméně v hledání vám mohou pomoci následující vyhledávací servery:
www.detske-tabory.info a www.cesketabory.cz. V případě největší nouze lze ještě pravidelně „prohledávat“ slevové portály typu www.slevomat.cz apod.

Témata: Děti, Výběr, Přihlašování, Celodenní výlet, Klasický tábor, Budoucí zaměstnavatel, Dětské plavání, Prim, Nena, Sportovní oddíl, Prime, Zbraslav, Příměstský tábor, Celé město, Tábor