Maminka.czRodina a vy

Brambůrko! Nenáviděla jsem svou přezdívku! Jak děti oslovujete vy?

Martina Machová 25.  11.  2019
Oslovujete své děti zdrobnělinami, přezdívkami či různými zkomoleninami jejich jmen? A jste si jistí, že se jim to líbí? Příběh Báry dokládá, že roztomilé oslovení nemusí být dítěti vždy po chuti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Panebože, jak já to nesnášela! Jak jsem nenáviděla, když mi moji jinak fajn a milující rodiče říkali Brambůrko. Od rodičů to pak převzala mladší sestra, prarodiče i rodinní známí. Čas od času jsem se vzepřela a řekla, ať mi nenáviděnou přezdívkou neříkají, ale všichni byli tak navyklí, že jim obyčejná Bára, Baruška, Barborka nešla přes pusu. Brambůrky jsem se zbavila až na střední škole. Nyní, když mám své děti, si budu dávat opravdu pozor, abych je nějakou nevyžádanou přezdívkou či zdrobnělinou netrápila!“ vzpomíná Barbora, maminka dvojčat, Tomáše a Lukáše.

Elsa, nebo Eliška? Vašek Noid Bárta je dvojnásobným tatínkem

Prostě se zeptejte

„Děti chápou své jméno jako součást sebe samých. Jejich jméno je pro ně čímsi zvláštním, až magickým, a má úzký vztah k jejich vnitřnímu životu,“ upozorňuje psycholožka a učitelka Patricia H. Berneová. Ostatně v mnoha přírodních národech byly přezdívka či jméno skutečně součástí identity, jméno se nikdy nedávalo „jen tak“, vždy mělo přímou vazbu na svého nositele – na jeho vzhled, charakter, okolnosti, za kterých přišel na svět a podobně. 

Heliodor i Madonna Mia. Jaká neobvyklá i tradiční jména letos rodiče dávali dětem?

Možná je tedy na místě, oslovujete-li děti nějakými „zkomoleninami“ jejich jména či přezdívkami, abyste se jich zeptali, zda se jim to líbí. Ne všechny děti vám totiž otevřeně řeknou, že se jim nezamlouvá, jak jim říkáte. Zvláště pak v případě, že nejde přímo o vaše děti, ale třeba o děti kamarádky, anebo vám je nějaká drobotina svěřená v rámci určitého kroužku či akce. „Raději se jich zeptejte, jak chtějí, abyste jim říkali. A sami jim také dejte na vybranou, jak mají oslovovat ony vás. Nechte je, aby si samy zvolily, jak se jim má říkat, jak mají oslovovat ony vás...“ doporučuje psycholožka Patricia H. Berneová.

Šikanu dcery zavinila třídní učitelka! Vyhlašovala koktu týdne a podobně

Oslovení jako vyjádření vztahu

Ostatně to, jak se vzájemně oslovujeme, je součástí našich vztahů i jistým vyjádřením vzájemných vztahů a citů. V přezdívce se může mísit láska a něha, ale třeba i určitá ironie a zesměšnění nějaké povahové vlastnosti nebo třeba fyzické zvláštnosti – a to nemusí být vždy příjemné! „Používání přezdívek, kterými někoho oslovujeme jen v kruhu rodiny nebo přátel, znamená pro vztah hodně. Jestliže dítě touto přezdívkou osloví někdo cizí, aniž je mu to dovoleno nebo předem dohodnuto, dítě to často chápe jako narušování jeho soukromí,“ upozorňuje dále Berneová na skutečnost, která nám dospělým často nedochází.

Ne vždy je tedy na místě, aby domácí přezdívkou dítě oslovovala paní učitelka ze školky či maminka jeho spoluhráče z fotbalu. Ostatně i my dospělí bychom asi byli zmatení, kdyby nám šéf v práci říkal tak, jak nám doma říká náš partner nebo jak nás od dětství důvěrně oslovují rodiče.

Betynko, nebo Alžběto? Také používáte při oslovování dětí zdrobněliny?
Témata: Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Vaše příběhy, Jména, Elsa, Madonna, Noid, Vztah, Přezdívka, Oslovení, Děti, Tomáš, Brambůrky, Berneová, Zdrobnělina, Psycholožka, Nena