Maminka.czPředškolák

„Nenávidím tě!“ Jak zareagovat, když vám řekne tuto větu vaše dítě?

Supermámy.cz 2.  3.  2017
I když se snažíme, jak můžeme, občas nám děti řeknou něco, co nás pořádně zabolí. I když to tak většinou nemyslí, mrzí nás to. Jak v takové chvíli zareagovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zachovejte klid

Bill Corbett, autor knihy Love, Limits & Lessons: A Parent’s Guide to Raising Cooperative Kids, říká, že i když nás ta slova ranila, musíme udržet svoje emoce na uzdě. Je to i příležitost ukázat dítěti svou sebekontrolu. Přestože je skličující slyšet „nenávidím tě“, berte v úvahu, že je vaše dítě ještě ve stadiu vývoje, kdy bojuje s tím, jak se vyjádřit.

Vaše dítě vám chce pravděpodobně říct, že je naštvané kvůli něčemu, co jste udělala, nebo spíše kvůli něčemu, co jste mu nedovolila. Hlavně si tenhle druh „útoku“ neberte osobně.

Únava, mnoho aktivit, autoritativní výchova. To vše prohlubuje období vzdoru

Dejte dítěti najevo, že taková slova ubližují, a neskočte mu hned na špek

Přijměte bolest, ale zkuste se vyhnout handrkování, reagujte klidně a neutrálně, například: „Hm...“ Nebo: „Ale.“ Rozhodně dítě netrestejte. Když to dítě vysloví poprvé, můžete zkusit jeho slova ignorovat, možná je nebude opakovat.

Dejte dítěti najevo, že taková mluva je nepřípustná, a naučte ho alternativní způsoby, jak vyjádřit nespokojenost. Jak radí psycholožka Caroline Winkler, řekněte dítěti, že jste ochotná diskutovat o věcech, ale jen když s vámi bude mluvit zdvořile.

Další tipy, jak se v této situaci zachovat, si můžete přečíst na webu Supermámy.cz.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Guide, Zář, Mluva, Vaše dítě, Alternativní způsob, Autoritativní výchova, Řek, Cooper, Záře, Vaš, Jak, Nena

Video