Maminka.czTěhotenství

Nenechte se vyděsit: Těhotenské symptomy, které nic neznamenají

Alena Klimková 19.  10.  2011
Některé jevy a změny v těhotenství mohou na první pohled působit negativně až děsivě. Těhulky se ovšem nemusejí bát – řada z nich totiž vůbec nic špatného nesignalizuje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Špinění na začátku těhotenství

Na počátku těhotenství se může objevit špinění nebo mírně krvavý výtok, a to několik dnů před termínem očekávané menstruace. Tento stav může znamenat, že se vajíčko zahnizďuje v děloze.

Takové špinění během prvních týdnů těhotenství je naprosto normální a poměrně častý jev. Jedná se o velmi slabé krvácení hnědé či tmavě červené barvy. Zpravidla není doprovázeno bolestí v podbřišku a během několika dnů samo zmizí.

I v tomto případě samozřejmě platí, že – zdá-li se vám být něco v nepořádku – rozhodně neváhejte a raději se nechte vyšetřit svým gynekologem.

Nevolnost v prvním trimestru

Která těhulka by se v prvním trimestru nesetkala s nevolností a nechutenstvím? Nevolnost ovšem v tomto případě nesignalizuje vůbec nic špatného. Například studie newyorské Cornellovy univerzity z roku 2002, tvrdící, že nevolností trpí 80 procent těhotných žen a 56 procent z nich dokonce zvrací, poukazuje na to, že nevolnost chrání matku i dítě.

Vědci během svých výzkumů, kdy hodnotili průběh těhotenství u zhruba 80 tisíc žen, zjistili, že v těhulkách vzniká averze zejména na určité látky, a proto se jim při pomyšlení na ně dělá zle. V žebříčku těchto látek vévodí alkohol, nikotin a káva. Jde právě o ty látky, které jsou pro vývoj plodu nezdravé.

Těhotné ženy také špatně snáší (a zpravidla odmítají) vepřové a hovězí maso, drůbež, ryby a vejce. V tomto případě se jedná o potraviny, které mohou obsahovat bakterie a další průvodce nemocí, k nimž patří zejména listerie, kampylobakterie a toxoplazmy.

Samozřejmě platí, že každé těhotenství je individuální, a tak každá těhulka může trpět nevolností různou měrou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy patří vedle nevolnosti a zvracení k nejčastějším potížím, kterými během prvního trimestru těhotné ženy trpí. Hlavní příčina jejich vzniku souvisí s hormonálními změnami, které v těle těhulky probíhají. Dalším viníkem je také stres, únava a nedostatek spánku.

Příčinou častých bolestí hlavy je rovněž konzumace některých druhů potravin. Těhotné ženy trpící migrénami by se proto měly vyhnout zvýšené konzumaci uzenin, některých druhů sýrů a kysaných mléčných výrobků, ale i tolik oblíbené čokolády.

I když jsou těhotenské migrény nepříjemné, riziko pro matku ani plod nepředstavují. Jestliže chcete otravným bolestem hlavy předcházet, dopřejte si dostatečné množství spánku, pravidelně jezte, dodržujte pitný režim a každý den si vyjděte na čerstvý vzduch. Také se vyhýbejte zakouřeným místnostem, ve svém domě či bytě pravidelně větrejte a dávejte si pozor na to, abyste nepřebývala v přetopené místnosti.

Bolesti zad

Až padesát procent žen si v průběhu těhotenství stěžuje na nepříjemné bolesti zad, a to hlavně v bederní a křížové oblasti. Příčinou je zejména změněné postavení a sklon pánve, těžiště těla a s ním související změněná statika a držení těla, ke kterým dochází vlivem rostoucího objemu bříška.

Na bolesti zad jsou náchylné zejména ženy ve třetím trimestu, který začíná 28. týdnem těhotenství a končí porodem. Kromě toho, že se těhotná žena v tomto období často potýká s nepříjemnými bolestmi zad, mohou se u ní objevit i další obtíže. A to nevolnosti, závratě, pálení žáhy nebo otoky horních a dolních končetin.

Proti nepříjemným bolestem zad, které – s nadsázkou řečeno – ke konci těhotenství patří, zabírá například pravidelné cvičení jógy, balanční cvičení na nafukovacích míčích neboli overballech a také plavání. Velmi důležité je i správné sezení, správný postoj, dostatečný odpočinek a spaní, a to nejlépe na levém boku.

Těhotenská maska neboli melasma

Až u devadesáti procent těhotných žen se objevuje hyperpigmentace. Jde o zřetelnější zbarvení prsních bradavek, podpaží a genitálu. Některé těhulky ovšem trápí tzv. těhotenská maska neboli melasma. Jedná se o zpravidla oboustranné jemně hnědé skvrny na tvářích, které by měly po šestinedělí samy zmizet.

ČTĚTE TAKÉ: Císařský řez

Jestliže jste těhotná, je velmi důležité, abyste se vyhýbala nadměrnému slunění, v případě opalování používala krémy s vysokým UV faktorem, a samozřejmě, abyste se nechodila opalovat do solária.

Lámání a třepení nehtů

Spousta žen mívá během těhotenství problémy s nehty, které se často lámou nebo třepí. Jestliže máte také tyto problémy, nehty si pravidelně promašťujte krémem a stříhejte na krátko. Nebojte, jde o přechodný stav, který se po porodu vrátí do normálu.

Témata: Těhotenství, Správný postoj, Krvavý výtok, UV faktor, Dostatečný odpočinek, Hlavní příčina, Nadměrné slunění, Těhotenská maska, Slabé krvácení, Nejčastější potíž, Přechodný stav, Vysoký UV, Symptom, NIC