Maminka.czMiminko

Nenechte se vystrašit! Toto je 9 nejčastějších těžkostí mateřských začátků

Lenka Brožová 18.  5.  2022
Spolu s tím, jak přivedeme na svět nový život, přebíráme i obrovský balík zodpovědnosti. A ten se docela pronese. Takže není divu, že při nějakém tom zádrhelu občas vyšilujeme. Hlavně ze začátku, než se v mateřské roli jaksi zprofesionalizujeme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Maminkám se často zdůrazňuje, že to ony jsou přece odbornicemi na své dítě. Což určitě jsou. Nebo aspoň brzo budou, jen prostě ze začátku je může spousta věcí zaskočit a v té nejistotě z nové role až vystrašit. Poprosili jsme proto porodní asistentku Kristinu Zemánkovou o seznam úskalí, na něž ženy v prvních dnech péče o miminko nejčastěji narážejí. A také o radu, jak si s nimi (nebo možná spíš se sebou) poradit. Navrch jsme dostali další hromadu tipů z její bohaté praxe trojnásobné maminky. 

Video: Martina Pártlová pro časopis Maminka: Nejsem režimová máma

Zadek jako pavián 

Opruzeniny vznikají, pokud dítě zůstane příliš dlouho v mokré nebo pokakané plence. Vnímejte projevy miminka, jakmile se vyprázdní, ihned ho přebalte. Doporučuji také vybrat vhodnou mastičku na zadeček. Já pro své děti používala měsíčkový krém na opruzeniny od Weledy, který funguje doslova zázračně. Pokud už je miminko opruzené, hodně ho takzvaně větrejte, tedy nechte v teple rozbalené bez plenky.

Na zarudlá místa si mnoho žen chválí používání mateřského (nikoli umělého) mléka. Stačí nakapat pár kapek. Pokud vaše miminko trpí na opakující se opruzeniny, zjistěte si více o bezplenkové kontaktní metodě. Je skvělá i pro děti, které bolívá při vyprazdňování bříško. Žádný strach, není to výkřik mateřské módy, naopak jde o staletími prověřenou metodu. A pro miminka je nejpřirozenější, vždyť dříve plenky neexistovaly. Ostatně domorodé národy ji praktikují dodnes. 

Je normální, že pořád trochu blinká? 

Ublinkávání je opravdu do určité míry normální. Pokud miminko hezky přibírá, není potřeba to řešit. A určitě to není důvod pro omezování kojení nebo umělé prodlužování rozestupů mezi kojeními, jak bohužel ještě dnes někteří pediatři mylně doporučují. Důležité je, aby dítě blinkání nevdechlo.

Bolí ho často bříško nebo blinká? Možná trpí alergií na mléko!

Pokud je tedy – byť chvíli – bez dozoru, mělo by být na boku, nikoli na zádech, aby ublinknuté mlíčko vyteklo ven z pusinky. Ublinkávání se většinou postupně samo upraví, jak dozraje záklopka mezi žaludkem a jícnem. Pokud však takzvaně „hází šavle“, tedy zvratky tryskají proudem, může se jednat o reflux, alergii či virózu. V tom případě je na místě kontaktovat lékaře. 

Kůže na souši 

Kojenecký ekzém, jinak zvaný kontaktní dermatitida, bývá reakcí na přechod z prostředí plodové vody v děloze na „souš“. Miminko může mít na kůži různé pupínky a zarudlé oblasti. Jako metodu první volby doporučuji nakapat na postižená místa mateřské mléko, které je velmi hojivé, protizánětlivé a má optimální pH. Někdy pomůže koupel v heřmánkovém čaji. Určitě se zamyslete nad tím, zda miminko nedráždí například kosmetika.

Ta pro novorozence by měla být přírodní a ideálně i jedlá, to znamená mazat jemnou dětskou pokožku například mandlovým olejem a podobně. Prací prostředky volte eko a neparfémované. Podobně vybírejte i oblečení, mělo by být hlavně přírodní, takže bavlna, len, merino vlna či konopí. Někdy má dítě zarudlá opocená místa, tzv. potničky. V tom případě pohlídejte, aby bylo adekvátně oblečené – tedy ani moc, ani málo. 

Zatrápené prdíky 

Kolika může mít více příčin a jsou i odborníci, kteří tvrdí, že jde spíše o únavu a přehlcení podněty než o bolest bříška. Jako první bych zkontrolovala kojení, tedy to, zda miminko přijímá dostatek mléka a zda je to tak často, jak potřebuje. Kolem koliky totiž panuje spousta mýtů, například ten, že je potřeba dělat mezi jednotlivými kojeními delší pauzu, aby se nesmíchalo natrávené a čerstvé mlíčko – to je úplný nesmysl! Dále bych prověřila, zda miminko kolikovitou bolestí bříška nereaguje na podávání vitaminu D v přípravku Vigantol.

Nejčastější příčiny bolestí břicha u dětí: Zažívací potíže, alergie i starosti

Ten je u nás hojně předepisován, ačkoli obsahuje o 25 % větší dávku (500 IU v jedné kapce), než je maximální doporučená dávka pro novorozence uznaná Americkou pediatrickou společností (ta přímo varuje, že vyšší dávky vitaminu D způsobují u novorozenců koliky). Zkuste proto sáhnout po jiném přípravku, který obsahuje maximálně 400 IU v jedné kapce. Pokud miminko trápí bolení bříška před tím, než se vyprázdní, zkusila bych bezplenkovou komunikační metodu, při níž sledujete signály miminka.

Ve chvíli, kdy se potřebuje vykakat, ho zvednete do vzpřímené polohy a nožičky mu přitáhnete k bříšku. Takové vyprazdňování v podstatě v podřepu je nejpřirozenější. A někdy ze všeho nejlépe funguje vychytat čas, kdy na miminko kolika přichází, a tak půl hodiny předem ho dát do šátku či kočárku a jít s ním na procházku, kde usne. 

Chrčí mu v nosánku 

Ucpaný nosík může být důsledkem přechodu z prostředí plodové vody do vzdušného prostředí. Miminko začne dýchat nosem a jemné sliznice mohou vysychat, otéct, takže mu pak v nosánku chrčí. Nejlepší řešení je opět nakapat do něj pár kapek mateřského mléka, což nosní sliznice zklidní a zvlhčí. Pokud nekojíte, prodávají se v lékárně přípravky na bázi fyziologického roztoku, které slouží k navlhčení sliznice. 

Tečou mu očička 

Zánět slzných kanálků v prvních dnech po narození se někdy objevuje, když dětem slzí očička a zahnisávají oční koutky. Zde se mi (ano, opět) osvědčilo vykapat do očí miminku pár kapek mateřského mléka a oči jím vyčistit. Posloužit mohou i světlíkové kapky (z bylinky světlíku lékařského). Rozhodně se ale vyhněte proplachování slzných kanálků u lékaře. Tato metoda je pro děti hodně bolestivá a traumatizující a velmi málo efektivní – z mé zkušenosti problém spíše zhoršuje. Ačkoli se do dvou měsíců věku vůbec nedoporučuje, přesto ji někteří lékaři předepisují zcela nepochopitelně i novorozencům. 

Škytá a škytá 

Škytavka je úplně normální projev. Škytá přece už dítě v bříšku – však si pamatujete, jak vám v něm cukalo. Důležité je zkontrolovat, že je miminko v teple a neškytá ze zimy. Někdy pomáhá, když se napije, někdy nepomáhá nic. Ale rozhodně není čeho se bát. 

Škytavka u miminek: Proč se objevuje a jak se jí zbavit?

Divně dýchá 

Nepravidelné dýchání hodně maminek vyděsí, ale podobně jako u škytání je to normální projev. Zkontrolovala bych, zda děťátku není zima. Pokud se jinak chová normálně, hezky se hlásí o prso, aktivně saje a v pohodě u sání dýchá, pravděpodobně to není nic, co by bylo potřeba řešit. Pokud ovšem dýchá nepravidelně a do toho ztrácí barvu nebo nezvládá koordinovat dýchání a sání, kontaktujte lékaře. 

Kojím dobře? 

Potíže s kojením – nebo možná spíš s mateřským kojicím sebevědomím – je téma na samostatný článek! Ať už se jedná o bradavky bolestivé vlivem nesprávného přikládání k prsu nebo o pocit, že miminko nepřijímá dostatek mléka, ale i o jiné potíže, vždy doporučuji obrátit se na zkušenou porodní asistentku či laktační poradkyni. Přijede přímo k vám domů, na kojení se podívá a řekne vám, co a jak. 

Témata: Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojení, Po porodu, Mateřství, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Šestinedělí, Martina Pártlová, Weledy, Přikládání, Mateřská role, Kristin Zemánková, Lékař, Mater, Kapka, Mléko, Bříško, Šavle, Mateřské mléko, Škytavka, Dermatitida