Maminka.czChování a vztahy

Nenechte si dovolenou zničit vztah

Dagmar Ferahli Süsser 10.  6.  2012
Jak předejít katastrofě na dovolené? Letní dovolená je nejen časem oddechu, ale i zkouškou partnerského vztahu. Jste spolu 24 hodin denně, a tak se místo příjemného relaxu mohou objevit hádky a ponorková nemoc. Jak tomu předejít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O vzácných dnech dovolené jste vytrženi ze svých každodnodenních rituálů, kde jste se již naučili si navzájem nevadit. Víte, v kolik kdo má kam jít a kdy se vrátí. Víte, v jaké situaci partner potřebuje klid a kdy si rád povídá. Váš domov je jistotou, kde můžete být pohodlně sami sebou. Ale dovolená? To je velká neznámá. Cizí prostředí, které znejišťuje. Cizí jídla, cizí lidé a žádné důvěrně známé rituály, které by našemu najednou tak bezbřehému času dávaly řád.

Navíc málokdo dneska umí odpočívat. To, že se nemůžeme zabývat věcmi, na něž jsme zvyklí, nás zviklává. A také je třeba vidět, že pouhý týden k odpočinku nestačí. Psychologové tvrdí, že první týden se vzpamatováváme ze stresu balení a opuštění domova a zaměstnání, dospáváme a všechno nás bolí. Druhý týden jsme v depresi z bezradnosti, co si najednou počít s volným časem. Teprve třetí týden jsme schopni smysluplně odpočívat, nabírat síly a regenerovat.

Dovolená dokáže být pro vztah opravdu těžkou zkouškou. Zvlášť, pokud na sebe doma nemáte čas, v práci jste od rána do večera, pak se postaráte o děti a vyčerpaná padnete do postele. Partnera vidíte jen pozdě večer, a když si náhodou udělá alespoň jeden den o víkendu volno, jste v sedmém nebi. Jenomže o dovolené je to jiné – trávíte spolu 24 hodin denně, a tak zažíváte něco, na co nejste zvyklá. Navíc se můžou objevit nejrůznější potíže – hádky o sebemenší maličkost a ponorková nemoc. Jak tedy úspěšně přežít dovolenou?

1. Dovolenou vybírejte společně

Jen málo párů má to štěstí, že si oba představují dovolenou stejně. Ženy se většinou rády opalují u moře a večer se procházejí rušnými obchodními uličkami, kdežto muži dávají často přednost poznání, horám, anebo i chatě u rybníka, avšak s partou kamarádů. Abyste předešla problémům, dohodněte se na dovolené společně, vyberte místo, kam pojedete. Jinak se také může stát, že se dovolená změní ve smršť výčitek typu: „Cos to zase vybrala? To kdyby bylo na mně…“

2. ZÁKAZ - neberte si s sebou práci

Dovolená je od toho, abyste si odpočali. Zkuste tedy vypnout, relaxovat a bavit se. Pokud si chcete užívat volna a partner sedí u notebooku a vyřizuje pracovní hovory, na příjemné atmosféře vám to nepřidá a povede to akorát k hádkám. Zařiďte si proto vše potřebné před odjezdem a práci si neberte s sebou.

3. Dovolená musí být zábava

Právě nuda vede často na dovolené k tomu, že do sebe partneři začnou rýpat a pohádají se. Pokud se vám tedy bude zdát, že se pokouší nuda i o vás, zasáhněte. Nemusíte přece ležet každý den na pláži, půjčte si auto a vyrazte na výlet. Romantická může být i projížďka na loďkách. Zapojte se do sportovních aktivit, které okolí nabízí – zahrajte si volejbal, badminton anebo třeba minigolf. U moře zkuste třeba paragliding. Vezměte si s sebou karty a stolní hry – doma na ně čas nemáte, ovšem tady si spolu můžete zahrát a pobavit se.

4. Čas na chvíli pro sebe

Pokud netoužíte trávit každou minutu dovolené po boku partnera nebo máte každý jiný zájem, udělejte si i v rámci dovolené chvíli pro sebe. On může jet na výlet ponorkou anebo na kurz potápění, a vy nakupovat na trhy. Každý si tak přinesete nové zážitky a večer si budete mít o čem povídat. Navíc budete oba spokojení a vaší dovolené to jen prospěje.

5. Každý svoje balení

Už docela malé děti mohou shromáždit, co by si s sebou na dovolenou chtěly vzít (ovšem v rámci daných možností). Natož ty velké! Nebo jejich otec!

Co nejrychleji předejte každému zodpovědnost za jeho vlastní zavazadlo. Nebudete tak muset čelit věčným útokům typu: „Tys mi nevzala to červené tričko?", „Zabalila jsi mi kartáček na zuby?" Nechte pěkně rodinu, aby si zapomněla některé „nepostradatelnosti" sama.

Pamatujte - dovolená je od toho, abyste si odpočinuli, relaxovali a byli jeden na druhého milí. Vytvořte si krásné vzpomínky, ze kterých budete čerpat celý rok.

Témata: Láska a vztahy, Chování a vztahy, Dov, Nejrůznější potíže, Loďka, Velká neznámá, Cizí prostředí, Badminton, Pouhý týden, Třetí týden, Vztah