Maminka.czKoronavirus

Neodkládejte povinné očkování dětí kvůli koronaviru, radí rodičům lékaři

Gabriela Kolinová 16.  4.  2020
Šíření nemoci COVID-19 není rozhodně důvodem, proč by měli rodiče uvažovat o odkladu povinného očkování svých dětí. Zejména kojenců a batolat. Očkovací látky nepoškozují imunitní systém ani nezvyšují riziko nákazy koronavirem, tvrdí Česká vakcinologická společnost i americký úřad Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lékaři varují, že odklad očkování by mohl způsobit nárůst jiných infekcí, což by pro děti i pro celé zdravotnictví znamenalo velkou komplikaci. „Významné odkládání aplikace některých vakcín dětem může vést ke katastrofickým následkům v podobě rozvoje dalších souběžně probíhajících epidemií ohrožujících lidské životy, a to i životy dětí,“ varuje Česká vakcinologická společnost. Při poklesu proočkovanosti podle odborníků existuje reálná hrozba vzniku dalších epidemií, především spalniček a černého kašle.

Podle pediatričky a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové nehrozí, že by v průběhu pandemie bylo dítě více ohrožené: „Od začátku epidemie bylo zřejmé, že pokud bychom očkování přerušili, napáchali bychom víc škody než užitku. I mezinárodní zdravotnické organizace doporučují během této pandemie očkovat. Nehrozí, že by očkované dítě bylo, z hlediska průběhu onemocnění COVID-19, více v riziku. Víme, že toto onemocnění u dětí, pokud k němu vůbec dojde, probíhá v 90 % bez klinických příznaků,“ uvedla lékařka pro ČTK.

Tříletý syn Pink měl koronavirus. Plakala jsem a modlila se, říká zpěvačka

Podle názoru lékařky se musíme pomalu vracet k normálnímu životu, protože nikdo neví, kdy pandemie skončí. „Novorozenci se dále rodí, musíme je ošetřovat. Někteří rodiče s očkováním váhají, většinou ale zatelefonují svému lékaři a na vakcinaci se domluví,“ dodává Cabrnochová.

Pediatři neočkují pouze děti, které jsou v karanténě kvůli nákaze novým typem koronaviru, byly v kontaktu s někým nemocným nebo mají příznaky onemocnění. V očkování se u nich pokračuje po 14 dnech od skončení karantény nebo vymizení příznaků. „Případná nepoznaná inkubační doba onemocnění COVID-19 u dítěte bez klinických známek onemocnění nepředstavuje riziko,“ píše se v prohlášení vakcinologů. 

Odklad očkování nedoporučují lékaři zejména u kojenců a batolat. Některá očkování u starších dětí a dospělých lze odložit, vždy po předchozí konzultaci s lékařem. Odklad vakcín u vyšších věkových kategoriích o týdny až měsíce představuje jen minimální riziko. 

Školy se plně do prázdnin neotevřou. Žáci se budou vracet postupně

Stanovisko České vakcinologické společnosti:

1. Žádná očkovací látka nechrání proti nemoci COVID-19 a ani nezvyšuje riziko vzniku této nemoci.

2. Očkovací látky nepoškozují imunitní systém. Naopak velmi cíleně jej stimulují k obraně proti některým závažným a život ohrožujícím infekčním onemocněním.

3. Některá očkování u starších dětí a dospělých lze odložit, vždy po předchozí konzultaci s registrujícím lékařem. Odklad některých vakcín v těchto věkových kategoriích o týdny až měsíce představuje jen minimální riziko. Důvodem tohoto doporučení je snížení kontaktu lidí se zdravotnickými zařízeními (zdravotníky a dalšími pacienty) a tím snížení možnosti přenosu nemoci COVID-19. 

4. Česká vakcinologická společnost doporučuje neodkládat očkování především u kojenců a batolat. Benefit očkování v těchto věkových kategoriích převyšuje riziko přenosu infekce v očkujících zdravotnických zařízeních. Při odložení očkování se zvyšuje riziko závažného onemocnění pro dítě a při poklesu proočkovanosti existuje reálná hrozba vzniku dalších epidemií, především spalniček a černého kašle. Při každé návštěvě lékaře by měly být podány všechny vakcíny indikované na základě věku a rizikových faktorů. Samostatné podávání jednotlivých vakcín zbytečně zvyšuje potřebu návštěv zdravotnického zařízení, což není za současné epidemiologické situace žádoucí.

5. Česká vakcinologická společnost doporučuje respektovat doporučení registrujícího lékaře. Výše uvedená všeobecná doporučení se nemohou vztahovat na každou jednotlivou situaci a především rizikoví pacienti mohou vyžadovat individuální přístup tak, aby pro ně bylo riziko infekčních onemocnění minimalizováno.

Výbor České vakcinologické společnosti, 30. března 2020

Celé stanovisko si můžete přečíst TADY

Koronavirus: Otázky a odpovědi odborníků pro těhotné

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Batole, Imunita, Nemoci, Očkování, Hexavakcína, Česká tisková kancelář, Onemocnění, Hana Cabrnochová, Vakcína, Očkovací látka, Covid, Odklad, Povinné očkování, ÓČKO

Video