Maminka.czMaminka v porodnici

Neonatolog Pánek: Ve střevním mikrobiomu dítěte po přirozeném porodu a po císařském řezu je zásadní rozdíl

Vanda Stöckbauerová 12.  12.  2022
Se seriálem Maminka v porodnici jsme navštívili Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem, kde nám téma střevního mikrobiomu a probiotik vysvětlil neonatolog MUDr. Ing. Martin Pánek, který se v místním perinatologickém centru stará o předčasně narozené děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se změnila medicína u předčasně narozených dětí?

Když vezmeme stav před deseti patnácti lety, tak neexistovalo dítě ve čtyřiadvacátém pětadvacátém týdnu, které by nebylo ventilováno. V současné době jsou i tyto děti schopné dýchat samy, jen s nějakou mírnější podporou neinvazivní ventilace. Je to pro ně šetrnější.

VIDEO: Maminka v porodnici: Reportáž z Ústí nad Labem 

Péče o předčasně narozená miminka je v mnohém speciální. Co jim například může pomoct?

Potřebují pomalu „vtáhnout“ do života, protože u nich nemůžeme očekávat totéž jako u donošených miminek. Potřebují i speciální výživu a v tomto ohledu nám pomáhá například používání probiotik. Dodáváme je předčasně narozeným dětem, protože jejich střevní trakt není posílen bakteriemi, které bychom potřebovali. A je prokázáno, že to je pro ně zdravotně určitě lepší a mají pak menší infekční komplikace. Donošeným miminkům je nepodáváme.

Jaký je rozdíl ve střevním mikrobiomu dítěte po přirozeném porodu a dítěte po císařském řezu?

Rozdíl je poměrně zásadní, protože po přirozeném porodu je ovlivněn průchodem porodním kanálem. To znamená, že děti mají ve svém mikrobiomu laktobacily a bifidobakterie, které působí pozitivně. Zatímco když se rodí císařským řezem, tak střevo osidlují většinou stafylokoky a jiné bakterie, které máme spíš na kůži. Tyto bakterie sice taky umějí fermentovat cukry, ale ne tak dobře jako bakterie mléčného kvašení.

V čem tedy může podávání probiotik pomoct?

Probiotika slouží k tomu, abychom navodili správné osídlení střeva, a tím pádem umožnili snazší vstřebávání a rozklad některých živin. Samozřejmě se používají nejen v novorozeneckém věku, ale i později u kojenců, batolat i u dospělých třeba po antibiotické terapii, kdy pomáhají navodit rychlejší regeneraci mikrobiomu ve střevě. Jejich podávání je vhodné i při průjmových onemocněních.

Maminka v porodnici v Ústí nad Labem: Jak tu probíhá péče o předčasně narozené děti a maminky po porodu?

Slouží i k celkovému posílení imunity?

Určitě ano, protože střevní sliznice se bere jako jeden z velkých orgánů imunitního systému. Nezachrání samozřejmě všechno. Nemůžeme říct, že děti po jejich užívání nebudou mít atopie, astmata a podobně, ale určitě je to může ovlivnit v pozitivním smyslu, že nebudou mít tak těžké průběhy některých onemocnění.

Jak správně vybrat probiotika?

Záleží na tom, co od jejich podávání očekáváme a v jaké fázi se užívají. U nedonošených dětí používáme laktobacily, protože nejlépe štěpí složené cukry bez vzniku vedlejších produktů, jako je oxid uhličitý, takže miminka po nich nebolí bříško. A hlavně snižují riziko vzniku nekrotizující enterokolitidy, což je vážná nemoc, která může dítě ohrozit na životě. Avšak u některých typů průjmů nebo po antibiotické terapii a u větších dětí se už doporučuje směs bakterií. Nejen laktobacily, ale i bifidobakterie a saccharomyces, které lépe navodí imunitní odpověď a regeneraci střeva. Pokud mají probiotika pomoct kojencům proti kolikám a bolestem bříška, jsou dobré tři kmeny: Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium animalis lactis. Je vždy potřeba vybrat vhodné kmeny, protože produktů je na trhu spousta a každý je zaměřen trochu jiným způsobem.

Klepněte pro větší obrázek

Neonatolog MUDr. Ing. Martin Pánek

Těhotenství a porod: Jednou císař, vždycky císař? Nemusí to tak být

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Miminko, Po porodu, Imunita, Císařský řez, Ústí nad Labem, Zásadní rozdíl, Antibiotika, Narozené dítě, Ventilace, Střevo, Martin Pánek, Bakterie, Stafylokok

Video