Maminka.czTěhotenství

Neplodnost je nemoc

Jana Potužníková 17.  7.  2009
Neplodnost je nemoc
Když jsem připravovala tenhle článek, začala jsem si říkat, jestli místo antikoncepce nebudou ženy toužící po dítěti brzy potřebovat všechny do jedné absolvovat minimálně nějaký ozdravný program. Zdá se totiž, že neplodnost je další rychle se šířící civilizační nemoc...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Já i mé kamarádky ve věku okolo třiceti žijeme v přesvědčení, že ve chvíli, kdy se rozhodneme pro dítě, stačí vysadit antikoncepci, a bude to. Jenže zdá se, že otěhotnět není vůbec snadné. Jen u sebe jsem napočítala tolik faktorů, které početí potenciálně znemožňují, až mě začalo udivovat, že se vůbec děti rodí! Nepovažuji se totiž za výjimku: mám pár kilo navíc (ano, kovářova kobyla...), pohyb zvládám jen občas, miluju sladké, dobré víno a slovo stres je mi důvěrně blízké. A to jsem právě vyjmenovala faktory zvyšující riziko neplodnosti. Také jsou vám povědomé?

NEPLODNOST JE, KDYŽ...

„Otěhotnění skutečně nemusí být samozřejmostí, za jakou se považuje,“ říká primářka oddělení Asistované reprodukce z pražské kliniky Gennet MUDr. Milada Brandejská a pokračuje: „I u zdravých, plodných partnerů může splnění přání trvat několik měsíců až rok. Proto je také neplodnost definována jako neschopnost otěhotnět po roce pravidelného nechráněného pohlavního styku.“ Statistiky uvádějí, že se s takovými potížemi potýká každý sedmý pár, jenže „bude hůř“. „Jsou to přednosti civilizace, které reprodukci neprospívají. Příčin neplodnosti je řada, ale všechny jsou potencovány negativními faktory, jež s sebou nese civilizace. Za nejzávažnější se považují: věk, problémy s hmotností ve smyslu nadváhy i nízké hmotnosti, kouření, alkohol, drogy, málo pohybu nebo nadměrná zátěž, nárůst výskytu pohlavně přenosných nemocí,“ vyjmenovává MUDr. Milada Brandejská.

KDO ZA TO MŮŽE?

Když se problém neplodnosti objeví, vina se nejčastěji hledá u ženy. Ale...

Třetina případů je způsobena mužem (špatná kvalita spermií nebo jejich nedostatečná pohyblivost), stejný díl ženou a v té poslední třetině se najde „chyba“ u obou nebo se nepodaří vůbec objasnit. U žen je každopádně spektrum příčin neplodnosti širší: bývají to potíže s dělohou, srůsty vaječníků i problémy s produkcí zdravých vajíček. Přesto je tu dobrá zpráva - řada negativních faktorů se dá vyloučit včas.

Tady jsou:

VĚK

Už jsme si všichni zvykli, že i my ženy se věnujeme kariéře. A jde nám to, jen při tom zapomínáme na, řekněme biologicky dané „poslání“, mateřství.

Nemáme na něj čas a až pozdě zjišťujeme, že nám ujíždí vlak. „U ženy je optimální reprodukční období mezi 23. a 26. rokem života. Pravděpodobnost dosažení těhotenství v této době a za ideálních podmínek není vyšší než 25 % v každém měsíci. S přibývajícími lety se pravděpodobnost snižuje a po 40. roce otěhotní přirozeně pouze 5 % žen. Důvodem je zvyšující se počet cyklů bez ovulace, nárůst získaných tvarových odchylek dělohy, větší incidence zánětů, jež mají za následek nedostatečnou průchodnosti vejcovodů,“ říká MUDr. Milada Brandejská. A muži?U těch se věk projevuje zhoršením hodnot spermiogramu, poruchami erekce a ejakulace.

KOUŘENÍ

„Kouří asi 30 % dívek a žen. A právě u nich klesá hladina estrogenu a zhoršuje se kvalita vajíček. Důvodem je toxický vliv zplodin kouření na buňky, jež hormony produkují. A protože se filtrují do tekutiny kolem vajíčka, je zhoršení kvality těchto buněk nasnadě,“ varuje MUDr. Brandejská. Důsledky?

Porucha menstruačního cyklu, zvýšení počtu cyklů bez ovulace a snížená kvalita vajíček, jež můžou být příčinou špatné kvality embrya, a tím snížením šance otěhotnět, nebo důvodem potratu v časných fázích těhotenství.U mužů kuřáků je to podobné. Mívají zvýšený počet poškozených spermií s nižší pohyblivostí. Takové vajíčko oplodnit nedokážou, a pokud přece jen, můžou nést genetické vady, jež ohrožují těhotenství a zdraví budoucího dítěte!

STRES A VYČERPÁNÍ

Krátké vypětí nevadí, ale problémy nastávají při kumulaci stresu, jež ústí ve vyčerpanost až poruchu imunitního systému a bludný kruh stres-porucha plodnosti-stres. „Máme k dispozici léčebné možnosti od nenáročných až po metodu radikální, kterou je mimotělní oplodnění. Ale protože reprodukční problém má multifaktoriální podklad, je třeba léčebu kombinovat,“ říká Milada Brandejská a vyjmenovává: „K takovým metodám patří cvičení podle Mojžíšové, akupunktura či psychologické poradenství.“

PROBLÉMY S HMOTNOSTÍ

Optimální hmotnost se, jak jistě víte, pohybuje při BMI mezi 20-25. BMI pod 20 znamená podváhu, 25 a víc nadváhu, při BMI 30 a více mluvíme o obezitě. „Obě krajnosti vedou k hormonální nerovnováze, ta k nepravidelnosti menstruačního cyklu a poruchám ovulace. Také ženy, jež příliš zhubnou, mohou snížit svou šanci na těhotenství. Tuková tkáň je místem produkce hormonů a místem, kde jsou hormony vázány. U mužů není nízká hmotnost tak zlá jako obezita, při níž se snižuje hladina testosteronu, což vede až ke ztrátě libida,“ uzavírá MUDr. Brandejská.

A CO VAŠE SVĚDOMÍ?

Výčet negativních faktorů by mohl být delší, nicméně uvedené máme všechny možnost ovlivnit. Když je totiž shrneme, je to vše vlastně o zdravém životním stylu, a toho se přece snažíme krok za krokem (a třeba s Dietou po ruce) dosáhnout tak jako tak. Jen nám možná chybí motivace, jíž se od teď může stát větší šance přirozeně otěhotnět...

CHCETE MIMINKO?

Pak minimálně tři měsíce před plánovaným otěhotněním:

  • přestaňte kouřit
  • ozdravte jídelníček a začněte pracovat na ideální váze
  • omezte stres
  • pravidelně se hýbejte

--------------------------------------------------------------------------------

PTALI JSME SE MUDr. Milady Brandejské, Brandejské primářky oddělení Asistované reprodukce pražské kliniky Gennet (www.gennet.cz)

x

Témata: Těhotenství, Neplodnost a IVF, Nemoc, Časopis Dieta, Kobyla, Milada Brandejská, GENNET, Nemo, Špatná kvalita, Snížená kvalita, Nízká hmotnost, Třetí případ, Stejný díl, Nadměrná zátěž, Dobré víno, Kvalita spermií, Ejakulace