Maminka.czNovorozenec

Nepodceňte vyrážku u novorozenců!

Ivana Ašenbrenerová 4.  4.  2010
Atopický ekzém se ve většině případů objevuje až kolem druhého až třetího měsíce věku. Jeho léčba by měla probíhat v ambulanci specialisty, tedy dětského kožního lékaře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepříjemné ekzémy

Projevy se často zlepšují a zhoršují v souvislosti s tím, co maminka jí, jakou kosmetiku na miminko používá a jak ho obléká. Nutností je pravidelně pokožku promazávat i několikrát denně vhodným krémem (bez parfémů, ideální je krém na atopickou kůži). Někdy je nutné nasadit k léčbě kortikoidní přípravky, ale bez doporučení lékaře je sama neaplikujte. Preventivně výborně funguje kojení aspoň do šesti měsíců. Pokud nekojíte, pak používejte speciální kojenecké formule s označením HA (hypoalergenní).

TAKÉ VÁS ZAJÍMÁ: Jak pečovat o suchou a ekzematickou pokožku vašich dětí

Klasické potničky

Vznikají při nedostatečném uvolňování produkce potních žláz. Nejčastěji je uvidíte asi v hlavě, v kožních záhybech a na horní polovině trupu. K jejich léčbě patří zejména pobyt miminka v nepřetopeném prostředí. Abyste omezili pocení, samozřejmostí by mělo být také vzdušné oblečení. „Pokud dojde k infikování potniček bakteriemi, je vhodné použít dezinfekční krém nebo roztok,“ radí dr. Fedorová.

Kvasinkové infekce kůže

Jde o onemocnění, které způsobuje nejčastěji kvasinka Candida albicans. Za vhodných podmínek se pomnoží a pak působí jako patogen. Tahle kvasinka může způsobit moučnivku (soor), infekční koutky, kožní zarudlá šupinatá ložiska, zvláště v místě kožních řas, zvýšeného pocení.

Slizniční forma se objevuje na jazyku a sliznici úst a dásní. Poznáte ji podle bělavého, hrudkovitého povlaku, které lze obtížně setřít, a když se vám to povede, zůstává červená, zanícená spodina. Mírné formy můžete léčit potíráním genciánovou violetí, v průběhu léčby byste měla vyvářet dudlíky a savičky, které dítě používá.

Aby byla léčba úspěšná, měla by si kojící maminka namazat genciánovou violetí i bradavky. Pokud by moučnivka trvala déle a rozšiřovala se, je nutná celková léčba - antimykotika se podávají ve formě sirupu (Mycomas, Diflucan). Tyto léky jsou pouze na lékařský předpis. Pokud jste vyznavačkou homeopatické léčby, vyzkoušet můžete například tato homeopatika: BORAX 9CH, MUTRIATICUM ACODUM 9CH - deset granulí rozpuštěných v 50 ml vody podávat každou hodinu na lžičce s medem. Pokud postihne miminko kožní forma kvasinkového onemocnění, používají se protiplísňové léky.

Favus

Projevuje se nánosem šupin, kterými prorůstá vlas, šupinky jsou naplněny sporami a částičkami hub, připomínají medové plástve. Poškozují nenávratně vlasové cibulky a dochází k vypadávání vlasů. Léčí se antimykoticky a lokálně (Lamisil, Mycosam, Sporanox, Nizoral apod.).

Toxoalergický exantém

Na kůži se objevuje v prvních dnech života - jedná se pravděpodobně o reakci ještě nezralé, novorozenecké kůže na zevní prostředí. Na kůži po tělíčku se objeví červené flíčky, často s bílou čepičkou uprostřed. Onemocnění nevyžaduje zvláštní léčbu - většinou ustoupí samo. Pokud je ale ložisek víc, můžete miminko vykoupat v roztoku černého čaje.

Tento článek je pokračováním článku: Pupínkové trápení.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Toxoalergický exantém, Výraz, Zvýšené pocení, Vzdušné oblečení, Lékařský předpis, Candida albicans, Zevní prostředí

Video