Maminka.czBatole

Nepodceňujte laryngitidu

Judita Traubová 8.  1.  2009
Nepodceňujte laryngitidu
Někdo se s touto nemocí nikdy nesetkal, zatímco jiní jí trpí opakovaně. Je to virové onemocnění postihující především batolata a předškolní děti a ačkoli ve většině případů probíhá bez závažnějších komplikací, může malého pacienta dokonce ohrozit na životě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Laryngitida je zánět hrtanu, který se projevuje obvykle zvýšenou teplotou a tzv. štěkavým kašlem, přepadajícím postiženého zejména v noci. Situace může vypadat velmi dramaticky. Olga Vacová, matka čtyřletého Martina, vypráví: „S laryngitidou bojujeme odmalička. Nejhorší bývají noční záchvaty kašle.

Občas mám telefon v ruce a říkám si, že musím volat záchranku, protože Martin se takřka dusí. Jenže pak si řeknu, že by mi asi vynadali, že přece má „jen“ kašel. Ale ten pocit strachu, co zažívám, bych nikomu nepřála...“ MUDr. Jiří Belej, pediatr a alergolog, však její obavy vůbec nebagatelizuje. Tvrdí: „Laryngitida z 99 % probíhá naprosto bezpečně a divoce pouze vypadá, ale v jednom procentu případů mívá průběh natolik nebezpečný, že se dítě může začít dusit a zemřít...“

ČERSTVÝ VZDUCH

Má-li dítě laryngitidu a začnou ho obtěžovat její příznaky, měli byste mu především zabezpečit dostatek chladného a vlhkého vzduchu – v okolí postele rozvěste vlhké pleny či prostěradla, použijte zvlhčovače vzduchu, otevřete okna. Dobré zkušenosti mívají rodiče i s tzv. Priessnitzovým obkladem – přímo na krk přiložte nemocnému chladnou mokrou látku a překryjte ji suchou. Po čtvrthodině je vhodné proceduru zopakovat.

Olga Vacová si už za léta zkušeností se zvládáním laryngitidy vypěstovala „nouzová“ řešení: „Protože nás nemoc přepadá obvykle na podzim a na jaře, kdy je venku chladno, ale otevřít okna často nestačí, tak někdy Ondru uprostřed noci obléknu a jdeme se procházet kolem domu... A když je hodně unavený, vezmu ho alespoň do auta, otevřu okénka a objedu s ním blok...“ Přepadne-li vás pocit, že projevy choroby jsou již příliš ohrožující, neváhejte kontaktovat lékaře. MUDr. Belej říká: „Důvody, které by měly vést k bezpodmínečně rychlému vyšetření lékařem, jsou: vysoká teplota nad 39,5 stupňů, potíže při polykání, vytékání slin z úst, snížená pohyblivost krku.

Lékař ošetřující vaše dítě může rozhodnout o podání léků a ponechání dítěte doma nebo o vhodnosti hospitalizace. Ta však většinou netrvá déle než tři dny, během nichž se stav dítěte stabilizuje a může být propuštěno do domácí léčby. Je velmi vhodné, aby jeden z rodičů zůstal s dítětem v nemocnici, protože se tím doba hospitalizace často zkrátí.“ Stejně jako v případě mnohých dalších nemocí, i u laryngitidy bývá důležitý psychický stav malého pacienta.

Odborníci doporučují snažit se dítě uklidnit pochováním, rozhovorem, vyprávěním pohádky. Můžete mu podle chuti podávat vlažné tekutiny a pro zmírnění kašle podložit záda polštáři. Při poloze vsedě či polosedě totiž bývají nejlépe zabezpečeny volné dýchací cesty.

PROČ ZROVNA MY?

...ptají se mnozí rodiče dětí, které laryngitidou trpí opakovaně. Odpověď prý není jednoduchá. Na vzniku onemocnění se podílí snížená obranyschopnost, velké množství alergenů a škodlivých látek v ovzduší, kouření v domácnosti (odcházet kouřit do jiné místnosti nepomůže!), suchý a teplý vzduch v bytě.

V méně častých případech bývá na vině nedostatek vápníku a hořčíku či vrozená porucha stavby hrtanu. Vzhledem k tomu, že laryngitida je viróza, jde o nemoc nakažlivou a může ji dostat třeba sourozenec.

Na druhou stranu je výskyt této nemoci nejčastější u dětí do pěti let a u starších tak častý nebývá; mají větší dýchací cesty, takže otok sliznic již tolik neomezuje jejich dýchání. Nicméně riziko virózy nepodceňujte ani u odrostlejších pacientů a při jakémkoli podezření na zhoršování stavu kontaktujte lékaře. Vzhledem ke svým zkušenostem dokonce někteří lékaři ani nedoporučují v těžších stavech použít pro odvoz dítěte na pohotovost vlastní auto. Jednak proto, že nemusíte odhadnout vážnost situace a během jízdy se může stav dítěte výrazně zhoršit, jednak i pro riziko nehody v důsledku nervozity a rychlé jízdy...


Maminčin odborník MUDr. Jiří Belej alergolog a imunolog působící na dětském oddělení nemocnice v Pardubicích

DOPORUČOVANÁ PREVENCE

Upravte domácí prostředí
V topné sezoně bývá často hlavně v panelákových bytech hodně teplo a sucho, což vede samo o sobě k podráždění dýchacích cest. Uzavíráním topení a využitím zvlhčovačů vzduchu je možno odstranit tento nepříznivý faktor.

Nekuřte
Chodit kouřit do vedlejšího pokoje nemá prakticky žádný efekt. Pokud chodíte kouřit ven z bytu, je vhodné se před příchodem do bytu převléknout a řádně se vydýchat. Pokud nemůžete bez minimum. Nekuřte dětem při jízdě autem. kouření být, udělejte alespoň tato opatření a omezte kouření na

Snižte co nejvíce domácí prašnost
Uklízejte doma prach „namokro“, a to vždy bez přítomnosti dítěte, luxujte rovněž bez přítomnosti dítěte. Odstraňte z bytu peří, koberce s dlouhým vlasem, nevystavujte hračky, na které rostliny, o které víte, že nealergizuje. může sedat prach. Omezte květiny v bytě a vybírejte pečlivě typ

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Noční záchvat, Snížená obranyschopnost, Vrozená porucha