Maminka.czGynekologie a porodnictví (poradna)

Nepodceňujte prevenci u gynekologa! Jaká vyšetření byste měla podstoupit?

Simona Procházková 22.  3.  2021
Proč je důležité nezapomínat na každoroční preventivní gynekologické prohlídky a co vše dokážou odhalit, vysvětlí MUDr. Aleš Skřivánek, Ph.D., vedoucí lékař olomoucké gynekologické kliniky G-centrum.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá žena od 15 let výše má nárok jednou ročně na preventivní prohlídku u gynekologa hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Na jaká vyšetření máte nárok a co vás čeká?

Při každoroční gynekologické prohlídce provádí lékař stěr na onkologickou cytologii z děložního hrdla, laicky nazývaný „stěr z čípku“, a také vyšetření pohmatem. Pacientky mnohdy podstupují také vaginální ultrazvuk. Ačkoliv není rutinní součástí preventivní prohlídky, často je indikován z různých zdravotních důvodů (bolest v podbřišku, poruchy menstruačního cyklu, pohmatový nález).

Zásadní novinkou pro tento rok je v oblasti preventivních gynekologických vyšetření provedení HPV DNA testu, který dokáže detekovat přítomnost pohlavně přenosné infekce vysoce rizikovými typy lidských papilomavirů (HPV). Tyto viry mohou způsobit rakovinu děložního hrdla.

Umíte si zkontrolovat prsa? Naučte se to krok za krokem podle rad lékařky!

Test, jenž jejich přítomnost na děložním hrdle umí prokázat s vysokou přesností, je od ledna 2021 hrazen z veřejného zdravotního pojištění pro ženy ve věku 35 let (+364 dní) a 45 let (+364 dní), a to i přestože nemají patologický nález. Cílem tohoto rozšíření screeningu je zavčasu zachytit závažné předrakovinové změny, které mohou vést k rozvoji zhoubného onemocnění, ale také určit míru rizika vzniku onemocnění v budoucnu.

Negativní stěr na HPV viry dává do jisté míry predikci, že minimálně 5 let pacientka nádor neutrpí. Naopak pozitivní výsledek neznamená, že je žena nemocná, jen je tam přítomnost viru a měl by na to být brán zřetel. Ženy, které nespadají do uvedené věkové kategorie, si mohou test u gynekologa vyžádat a za cenu zhruba 1000 Kč si jej zaplatit jako nadstandardní výkon.

S přibývajícími roky stoupají rizika různých onemocnění, proto jsou v určitých věkových kategoriích standardní gynekologické prohlídky doplněny o další screeningová vyšetření. Od 45 let vypisujeme žádanky na mamografický screening, většina žen odeslaných na mamografii je od gynekologů. Už pár let jsme také zapojeni do distribuce testů na skryté krvácení ve stolici, které se provádí od 50 let. Díky tomu lze včas odhalit adenomový polyp ve střevu, který je v mnoha případech předchůdcem budoucího kolorektálního karcinomu. Mnoho gynekologických zařízení ženu rovnou vyšetří, a pokud jsou nalezeny stopy krve ve stolici, odesílají pacientky na kolonoskopii.

Vše o preventivní onkologické cytologii. Chodíte pravidelně?

Charakter gynekologických obtíží se u žen mění v závislosti na věku, proto preventivní prohlídky nepodceňujte. Pozorné buďte v případě, že pozorujete změny, jež mohou signalizovat zdravotní problém. V plodném věku jsou zásadní jakékoliv nepravidelnosti cyklu, dále jsou to bolesti v podbřišku, výraznější výtoky či špinění mimo cykly. To vše by mělo ženu přivést k lékaři. Po přechodu by potom mělo být varovným ukazatelem každé krvácení.

Za bolestivou menstruací mohou být zablokovaná záda, myomy i zánět!
Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?
Témata: Zdraví, Gynekologie a porodnictví (poradna), Plodnost, Zdraví žen, Menstruace, Bolesti břicha, Prohlídka, Gynekologická prohlídka, Klinika, Provedení, Vyšetření, Preventivní prohlídka, Zařízení, Přívěs, Prevence, Vir, Mela, Gynekolog, Lékař, Mamograf, Zdraví na Heureka.cz