Maminka.czDomácí porod

Nepohodla se s porodní asistentkou, manžel zůstal na domácí porod sám

kog 4.  6.  2020
Dvě rodiny, dva domácí porody. Markéta čeká své druhé dítě, první se narodilo také doma, ovšem za poměrně dramatických okolností, bez porodní asistentky, pouze s manželem. Lucie už má dětí pět, všechny rodila v porodnici, šesté dítě se rozhodla porodit v intimitě domova.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Markéta zkušenost z porodnice nemá, ale ani si ji neumí představit. První dcera Gabriela se narodila doma, bohužel, na poslední chvíli se nepohodli s porodní asistentkou a jinou s manželem Samuelem nesehnali. Ve chvíli, kdy porod začal, zůstali na všechno sami. 

"Já jsem si domácí porod nevybral. Přistoupil jsem na přání ženy, která nechtěla rodit v porodnici. Přesvědčila mě a já jsem se to rozhodl respektovat," říká Samuel. On sám by se prý cítil líp v nemocnici, s lékaři a přístroji za zády. A vzpomínka na porod? "Byl to takový potlačovaný šok!" přiznává Markétin manžel, i když jeho žena to vnímá jinak, pro ní je to krásná vzpomínka. 



Samuel si musel poradit s miminkem, s pupečníkem a třeba i s tím, že jeho žena ztratila hodně krve, v obličeji byla fialová a cítila se velmi slabá a vyčerpaná. Nedokázala se udržet na nohou. "Co teď? Budeme volat záchranku? Do poslední chvíle nechtěla do nemocnice," vzpomíná na první domácí porod Samuel. Nakonec všechno zvládli doma, přivolaná porodní asistentka zkontrolovala Markétu i miminko a vše dobře dopadlo. V totéž doufal Samuel i u druhého domácího porodu. Ovšem na videu je na něm vidět značná nervozita. 

Aneta Krejčíková: Antonii jsem rodila doma, ale není to pro každou ženu

Lucie rodila v porodnici všech pět dětí, první tři děti se narodily v Motole, čtvrté v Hořovicích, pátý potomek přišel na svět v Rakovníku. Její zkušenosti se měnily v průběhu času a hodně záleželo i na zvolené porodnici. "Úplně děsivé zkušenosti nemám, když pominu nástřih u prvního porodu, který mě trápí i dnes," říká. U třetího potomka se rozhodli pro ambulantní porod, na který personál nereagoval moc vstřícně. "Seznámili nás s riziky, ne moc hezkou formou. Spíš nám řekli, že jakmile opustíme porodnici, tak nám pomalu miminko zemře v náručí," vzpomíná.

U většiny porodů to podle Lucie probíhalo podobně: Miminko na pár vteřin na hruď, vyfotit a do inkubátoru na prohřátí. I ona se proto rozhodla rodit doma. Porod probíhal v poklidné domácí atmosféře, Lucie rodila ve vaně a po narození miminka se s ním přivítali téměř všichni členové domácnosti. Na průběh obou domácích porodů se můžete podívat ve videu

Matka rodila na zahradě, kde si hrály děti. Porod natočila a zveřejnila

Proč ženy chtějí rodit doma? 

Ženy, které upřednostňují domácí porod, se dělí do dvou skupin. Pro jedny je péče v prostředí domova intimnější a díky tomu se dokáží víc uvolnit, a porod je tak přirozenější. Zároveň si mohou vybrat svou porodní asistentku, což bývá v porodnicích spíše výjimečné (i když už to samozřejmě také jde). Druhá skupina žen má předchozí špatnou zkušenost s péčí v porodnici, byly nuceny do zákroků, se kterými nesouhlasily. Po porodu byly odděleny od dětí. 

Domácí porody jsou stále šedá zóna, ženy si sice mohou vybrat místo svého porodu, tedy i domov, ale porodním asistentkám hrozí za přítomnost u domácího porodu vysoká pokuta a odebrání licence. Doma rodící ženy se zase často setkávají s odsudky. Jak rodičky, tak asistentky spojuje strach. 

Co si myslíte o domácích porodech? Jsou zbytečným hazardem? Neměl by s nimi stát začít počítat? Napište nám do diskuze. 

A pro připomenutí porodní atmosféry se můžete podívat do naší galerie fotek o specializovaných porodních fotografů, většinou zámořských. 

Doma porodila pětikilové dítě! Byli u toho manžel, syn i dcera
Pro lékaře je ambulantní porod přijatelnější než porod domácí
Témata: Porod, Porodnice, Vaše příběhy, Životní příběh, Domácí porod, Sam, Porodní asistentka, Chci si rodit po svém, Colorado, Ambulantní porod, Nápis, Maverick, Reportáž, Asistentka, Hořovice, Nervozita, Manžel, Torres, Děti, Regina, Lucie, Fialová, Dom, Rakovník, Motol