Maminka.czPředškolák

Nepořádek vnímají děti jinak. S úklidem jim pomozte.

Martina Machová 4.  5.  2015
Uklidit si pokojíček je pro malé děti nepředstavitelný úkol. Zahrnuje totiž více činností a to ještě nejsou schopné pochopit. Zkuste však uklízení změnit v hru a uvidíte, že to půjde snadněji.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malá Simonka si má uklidit nepořádek v pokoji: „Mamince se můj pokoj nelíbí, je v něm velký nepořádek. Maminka chce, abych ten nepořádek hned uklidila, a pak prý bude svačina. Mňam, maminka upekla banánovou bábovku! Jé, pod stolem leží panenka Klárka, chudinka, asi má hlad, dám jí nejdřív svačinu a pak mi bude pomáhat. Ale kde mám nádobíčko?“

A Simonka hledá nádobíčko, otvírá další krabici a vysypává její obsah. Na dně nachází miniaturní talířek a hrníček. Servíruje Klárce svačinu, vtom vchází maminka, rozhlédne se a hubuje. Proč holčička neuklízí!?

„Musela jsem dát svačinu Kláře!“ říká dotčeně Simonka, sbírá kostky a nosí je do velké krabice. Pak sbírá fixy a pastelky, ale neví, kam dala krabičku, do které patří. Maminka jí za to určitě vyhubuje. Schová tedy fixy pod postel – tam se toho vejde! K fixům rychle hrne vše, co je v dosahu. Ale co dál? Je tu ještě tolik neuklizených věcí! Simonka sedí bezradně na zemi u postele.

V tom se ve dveřích opět objevuje maminka a hubuje: „Simono, takhle to nejde! Před půl hodinou jsem ti řekla, ať uklízíš a ty tu jen sedíš a hraješ si. Na bábovku zapomeň a ven nepůjdeme, dokud to neuklidíš!“ Holčička pláče, vždyť uklízela! Je bezradná, a neví, proč to maminka nechápe. Uklízení je strašně těžké…

Hry a úklid: dva světy, které si nerozumí

Simonka a její maminka vnímají situaci naprosto odlišně. Simonka je ani ne čtyřletá holčička žijící ve světě her a fantazie, maminku má moc ráda a chce jí dělat radost. Dokonce s ní souhlasí, že má v pokoji velký nepořádek a dle svých možností se jej snaží uklidit.

Simony maminka je úplně normální maminka dvou dětí, která má občas všeho nad hlavu. Momentálně se jí srazil piškotový korpus na narozeninový dort pro manžela. Oslava je zítra, nemá nic nakoupené ani připravené, mladší syn je nemocný a dcerka má v pokoji neskutečný nepořádek. A místo aby holčička uklízela, tak klidně hraje s panenkou! To bude mít tchýně řečí!

Hranice najdete na obou stranách

„Malé dítě se dokáže přinutit vykonávat jeden úkol pouze krátkou dobu. Uklidit pokoj, v němž vládne velký nepořádek, mu může připadat jako nezvládnutelný úkol. Jeho zájem opadne, a je-li na takovou práci, kterou navíc neprovádí metodicky, samo, brzy to vzdá.“ tvrdí skvělá francouzská psycholožka a rodinná terapeutka Emmanuele Rigonová.

Všechna batolata a většina předškoláků tedy potřebují při úklidu pomoc dospělých, bude-li uklízet rodič spolu s dítětem, eliminuje dle Rigonové vzdor (alespoň u některých dětí). Navíc se v očích dítěte vzdá pozice svrchovaného vládce, který kategorickým tónem proklamuje věty typu: „Okamžitě to všechno ukliď, nebo uvidíš!“  Děti se musí úklidu teprve naučit.

Potřebují pomoc s organizací a pomáhá jim povzbuzení a motivuje pochvala. Potřebují vidět, že je uklizení normální, že tuto činnost nemusí vždy provázet hubování a povzdechy maminky. Když navíc uvidí radost rodičů z pěkně uklizené domácnosti, dá jim to do života víc, než dodržování rozpisu domácích prací. Skvělé je, pokud rodiče umí využít dětského nadšení pro hru, a úklid s dítětem pojmou jako další příležitost pro hraní: auta jedou do garáže (krabice), panenky jsou spát, pastelky jsou z kreslení už unavené a jsou odpočívat…

Děti jsou pragmatické

„Ve věku 3 až 4 let si dítě jen zřídka uvědomuje, co v sociálním životě může být těm druhým na obtíž. Reaguje jen na to, co je konkrétní a praktické. Dokáže tedy pochopit, že uklízet se musí, protože ten či onen předmět znemožňuje průchod místností apod.“ upozorňuje rodiče psycholožka Rigonová. I s tímto typicky dětským (a v některých případech i mužským) uvažováním bychom měli počítat a brát jej jako fakt, ze kterého jasně plyne, že bez pomoci dospělých se málokdy hnou v úklidu z místa.

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Chování a vztahy, Hračky pro děti, Úklid, nepořádek, Talířek, Pomoc dospělý, Vládce, Velký nepořádek, Narozeninový dort, Chudinka, Rodinná terapeutka, Čtyřletá holčička, Simonka, Hračky na Heureka.cz