Maminka.czTěhotenství

Nepříjemná těhotenská komplikace: Hematom trápí každou čtvrtou nastávající maminku

25.  7.  2021
Na testu se objevily dvě čárky a vy jste nejšťastnější na světě a začínáte se s partnerem těšit na miminko. Na kontrole vám však gynekolog oznámí, že máte hematom, který může vaše těhotenství ukončit. Z radosti se náhle stává strach a úzkost. Zeptali jsme se dvou gynekologů, jak moc je situace vážná, co vaše miminko ochrání a na co byste si měla dát pozor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Může vzniknout i náhodou

Hematom v těhotenství se týká zhruba každé čtvrté ženy, tedy 20 až 25 procent těhotných. „Krevní sraženina neboli hematom může vzniknout zcela spontánně bez příčiny nebo se může objevit například po pádu či úderu, v pozdější graviditě může být jako doprovodný jev některých závažných onemocnění u těhotné,“ vysvětluje gynekolog Ivan Ročárek z polikliniky Program Health Plus a dodává, že hematomu se odborně říká retroovulární nebo retroplacentární.

„Hematom v prvních týdnech těhotenství vzniká krvácením mezi děložní stěnu a budoucí placentu a není tak závažný. Mnohem závažnější je hematom v poslední části gravidity. V období porodu je velký hematom důvodem k okamžitému ukončení těhotenství císařským řezem,“ vysvětluje gynekolog Štěpán Machač z olomoucké IVF Clinic a.s. 

VIDEO: Kdy a proč jít na rizikové těhotenství

Klidový režim velmi pomáhá

O tom, že čeká miminko, se Lenka (32) dozvěděla z těhotenského testu v 5. týdnu. Zavolala tedy své doktorce, která si ji pozvala na první ultrazvuk již 6. týden, aby se přesvědčila, že nejde o mimoděložní těhotenství. Na první kontrole bylo vše v pořádku. Ale na té druhé – v 8. týdnu – ji doktorka upozornila, že musí na neschopenku a pouze ležet, protože má v děloze poměrně velký hematom, který by se mohl utrhnout a ukončit její těhotenství. Naštěstí Lenka dodržovala klidový režim, pravidelně si zaváděla předepsané léky a dočkala se prvního screeningu, na kterém jí vyšetřující lékař oznámil, že se hematom úplně vstřebal a její dítě už vyživuje placenta a ne plodové vejce.

Bohužel takové štěstí neměla Štěpánka (27), které se hematom objevil v 9. týdnu. „Začala jsem krvácet a bohužel to byl potrat. Jsem přesvědčená, že na vině byl právě hematom,“ posteskla si mladá žena, která má dnes dvě zdravé děti.

Co dělat, když se objeví?

Ne vždy je situace tak vážná. „Většina žen musí ležet a hlavně nezvedat nic těžkého, některé skončí i v nemocnici. Záleží, ve které fázi těhotenství se hematom objeví. Velká většina je diagnostikována do 12. týdne a tyto mají dobrou prognózu,“ uklidňuje nastávající maminky Štěpán Machač. 

Při nedodržení klidového stavu hrozí například odloučení plodového vejce, čímž by plod přišel o výživu (placenta se teprve vyvíjí), nebo také utržení hematomu, který by s sebou mohl vzít plod, který je před 12. týdnem ještě hodně malý. Vždy záleží na umístění, velikosti krevní sraženiny, dynamice růstu a jejím vstřebávání. 

„V rané graviditě vídáme menší hematomy relativně často, mohou být zcela bezpříznakové nebo dotyčná může krvácet. Obecně se dá říci, že čím je hematom větší a gravidita starší, tím je situace závažnější. V prvním trimestru vídáme hematom relativně častější, často dojde k jeho spontánnímu vstřebání a zachování těhotenství,“ uvádí Ivan Ročánek.

Přítomnost hematomu v děloze je často provázena špiněním nebo krvácením a bolestmi v podbřišku. Těhotné se nemusí hned lekat, že by šlo o potrat, ale je samozřejmě vhodné neprodleně vyhledat lékaře. Někdy se hematom sám odloučí, jeho barva je většinou hnědá, ale není to pravidlem.

Jaké léky gynekolog předepíše?

Pokud vám lékař oznámí, že máte během těhotenství v děloze hematom, patrně si z ordinace odnesete recept na progesteron (Utrogestan nebo Gynprodyl) a ascorutin. Pokud si v příbalových letácích přečtete, že by se tyto léky neměly užívat v těhotenství, nebojte se a věřte svému lékaři.

„Ascorutin obecně lehce podporuje srážení krve a hojivost tkání, ale je to pouze podpůrná léčba, kauzální terapie v podstatě není. Progesteron obecně má ochranný vliv na graviditu, ale může pomoci jen někdy u nezávažných případů,“ upozorňuje gynekolog Ivan Ročánek a informaci v příbalových letácích nerozumí. Oba léky předepisují lékaři po celém světě. To potvrzuje i druhý gynekolog Štěpán Machač: „Léky, které obsahují progesteron a estrogeny jsou pro zdárný průběh těhotenství velmi důležité. Oba zmiňované léky jsou v graviditě bezpečné.“

Autor: Hana Langrová

Jste těhotná a krvácíte? Nepanikařte! Víme, co v takové chvíli dělat

Jak zvládnout s bříškem horké léto? Pomůže zábal, správné prádlo, hořčík a lehký jídelníček

Témata: Těhotenství, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Nemoci, komplikace, kauza, Gravidita, IVF Clinic, Maminka, Štěpán Machač, Lékař, Čtvrt, Health Plus, Lenka, Gynekolog, Úzkost, Hematom, Lék, Štěpánek