Maminka.czZdraví

Neroste? Problémy s růstem řešte včas! Mohou upozornit i na nemoc

Michaela Láchová 12.  5.  2019
Ať vám hezky roste! Přejí vám vaši blízcí poté, co jim sdělíte radostnou novinu o narození miminka. Nemusí to totiž být samozřejmostí. To, z jaké výšky se na vás bude vaše ratolest dívat, záleží na mnoha okolnostech. A pokud případnou poruchu odhalíte včas, dá se poměrně snadno řešit. Co všechno musíte „hlídat“?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli bude vaše dítko v dospělosti menší, nebo naopak větší, než bývá pro holku či kluka obvyklé, samozřejmě není jeho určující hodnotou ani ničím, co by zásadně zrcadlilo jeho schopnosti. Může to ale zamávat s jeho sebevědomím. „Ty se máš, že jsi taková normální,“ povzdechla si občas spolužačka z gymplu, když jsme kráčely vedle sebe cestou ze školy. Upřímně jsem to moc nechápala. „Vždyť můžeš z fleku dělat modeling! Oponovala jsem. „To ano, ale jsem vyšší než všichni kluci, kteří se mi líbí. A to mi vadí…“ Tenhle případ mojí kamarádky rozhodně není tím, který by se měl jakkoli řešit. Zkrátka jen trošku víc povyrostla. A není se čemu divit – její rodiče by mohli bez problémů nastoupit do basketbalové extraligy. 

Chcete vědět, jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké? Spočítejte si to!

Nejvýznamnějším faktorem pro odhad budoucí výšky jedince jsou totiž dědičné vlivy. Tělesnou výšku v dospělosti může ale ovlivnit řada dalších faktorů, jako jsou výživa, zdravotní i psychosociální stav jedince. Na růst a dosažené centimetry má vliv samozřejmě i pohlaví – průměrný rozdíl mezi výškou mužů a žen v dospělosti je, jen tak pro zajímavost, 13 centimetrů. 

Hlídáme už od miminka! 

Většina novorozenců měří mezi 48 a 53 centimetry a má průměrnou tělesnou hmotnost 3 až 3,8 kila. Po narození se postupně rozvíjejí tři fáze růstu – kojenecký a batolecí věk, střední dětství a puberta, které mají různé způsoby regulace růstu. Během prvních tří let života je růst dítěte nejrychlejší, během druhé fáze se naopak zpomaluje. Ve třetí, tedy v pubertě, se opět přechodně urychlí. Tehdy nastává také vrchol růstu. U dívek obvykle končí mezi 14. a 15. rokem a u kluků mezi 15. a 17. rokem. Výšku vašeho dítěte by měl už od narození hlídat především váš pediatr. Jako pomoc mu k tomu slouží růstové tabulky. Ty se liší pro dívky a chlapce a stejně tak mohou být v něčem odlišné v jednotlivých zemích. 

„Správně naměřené hodnoty tělesné délky do dvou let měřené vleže a tělesné výšky od dvou let měřené vestoje se zaznamenávají do percentilových grafů. Spojením jednotlivých hodnot tělesné délky a výšky vznikne růstová křivka dítěte. Percentilové grafy umožňují porovnat tělesnou výšku dítěte a jeho vrstevníků stejného pohlaví,“ vysvětluje MUDr. Eva Al Taji, Ph. D. z Kliniky dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV Praha. Normální růst je tedy takový, kdy křivka vaší ratolesti vypadá podobně jako u většiny ostatních dětí, s ohledem na pohlaví.

Růstový spurt: Během noci může dítě povyrůst skoro o centimetr

Samozřejmě existují jisté odchylky a nemusí to znamenat nic dramatického. Jestliže je ale růstová křivka výrazně odlišná od většiny dětí, například je plošší, může to být známka toho, že se růst vašeho dítěte zpomaluje. Váš dětský lékař by měl tyto odchylky náležitě ohlídat. Dále je důležité zjistit, co způsobuje poruchu růstu, jen tak může být zahájena včasná léčba. Pokud by se problém neřešil včas, mohl by se růst dítěte i plně zastavit. 

Věděla jste, že...

Ve spodní části mozku se nachází hypofýza neboli podvěsek mozkový, což je žláza velikosti kolem jednoho centimetru, která vytváří růstový hormon. Tento hormon působí jako přenašeč informací a je zvláště aktivní v dětství. Přenáší zprávy k buňkám růstových zón dlouhých kostí a informuje je, aby rostly a dělily se. Když kosti dítěte rostou, zvláště kosti nohou a páteře, tělesná výška dítěte se zvyšuje. Výšku dítěte si můžete vypočítat na denrustu.cz

Já si tě změřím! 

Když ale poruchu růstu včas odhalíte, dá se řešit. Pokud má lékař vašeho dítěte podezření na poruchu růstu, měl by vás odeslat na další vyšetření. „Malý vzrůst nebo zpomalení růstu vyžaduje celkové vyšetření dítěte, které provede praktický lékař pro děti a dorost obvykle ve spolupráci s endokrinologem, případně s dalšími specialisty,“ doplňuje lékařka. Při prokazování, zda nemá dítko málo růstového hormonu, jej čeká několik vyšetření, například rentgen ruky nebo magnetická rezonance hlavy. Neobejde se také bez odběrů krve. Jestliže se skutečně prokáže porucha růstu, měla by být léčba komplexní, tedy lékař by se měl zaměřit na léčbu základních onemocnění, snažit se také upravit stav výživy, protože může mít na tomto problému podíl. Někdy je také vhodné usměrnit pohybový režim, a to zejména při nadměrném energetickém výdeji. V některých případech se pak přistupuje k léčbě růstovým hormonem. 

Čím to je? 

Porucha růstu znamená stav, kdy děti nezískávají tělesnou výšku a hmotnost tak jako jejich vrstevníci a jejich kosti nedosáhnou při růstu pevnosti. Může se rozvinout ale nejenom vlivem nedostatečné výživy, příčinou můžou být také chronická nemoc, onemocnění štítné žlázy, nadledvin, střev, krve, ledvin, jater nebo mozku, ale i psychosociálního strádání či hormonální poruchy. Právě posledně zmíněné hormonální poruchy jsou většinou dobře léčitelné. Pokud je včas stanovena diagnóza a zahájena léčba, je velká naděje, že dítě dosáhne normální výšky. „Mnohé z těchto dětí je dnes možné léčit růstovým hormonem. Ten je v současnosti aplikován buď formou každodenních injekcí, nebo šetrnější ‚bezinjekční‘ tryskovou aplikací, takzvanou transjekcí,“ doplňuje doc. RNDr. Hana Krásničanová, CSc., z FN v Motole. 

Růst se podáváním růstového hormonu zlepší i u dětí, které si sice růstový hormon samy tvoří, ale pro normální růst ho potřebují ještě více v nadbytku. Jsou to děti, které se narodily moc malé a během prvních dvou let života růstovou ztrátu nezačaly dohánět, a také děti s těžce nemocnými ledvinami nebo vrozenými onemocněními, jako jsou Turnerův syndrom či Prader-Williho syndrom. Léčba růstovým hormonem je bezpečná, což potvrzují zkušenosti s několika desítkami tisíc dětí na světě léčených růstovým hormonem po dobu mnoha let. Není proto čeho se obávat. 

Osmiletá Lily touží být chlapcem. Jak se žije s dítětem, které chce jiné tělo?

Prevence nade vše! 

Pokud máte jakékoli podezření, že vaše dítko roste pomalu nebo naopak příliš rychle, zamiřte neodkladně ke svému dětskému lékaři. Preventivní kontroly u něj jsou pravidelné hlavně zpočátku, kdy má dítě relativně pod kontrolou, s postupujícím věkem se ale snižují, a pediatr tak často nemá možnost problém včas odhalit. Někteří dětští lékaři také určitým odchylkám nepřikládají velkou váhu. Pokud tedy máte obavy, že něco není v pořádku, zkuste se poradit s jiným odborníkem, druhý názor se vždycky hodí. Raději proto k němu, byť preventivně, při sebemenším podezření zajděte. Ať vám hezky roste! 

Náš tip!

Pořiďte si domů metr, pravidelně svou ratolest měřte a údaje zaznamenávejte. Můžete si v lese najít „svůj strom“, do kterého budete dělat pravidelně zářezy a postupně sledovat, o kolik centimetrů dítko vyrostlo. 

Kolik spánku potřebují děti? Podle věku!

Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Batole, Praktické rady, Nemo, Nemocný, Try, Ratolest, Prader Willi, Porucha, FN v Motole, Odběr krve, Růst, Léčba, Hormon, Křivka, Nero, Rentgen, LF UK a FN, Výška, Růstový hormon, Desítka, LF UK, Zdraví na Heureka.cz