Maminka.czKoronavirus

Nespavost, výbuchy vzteku nebo zlé sny? Takhle ovlivňuje pandemie život batolat

Simona Procházková 3.  3.  2021
Dvouleté děti prožívají v době koronavirové pandemie v podstatě polovinu svého dosavadního života. Jak moc se na nich tato výjimečná situace „podepisuje“? Jaký vliv na ně bude mít dlouhodobá sociální izolace? A poznamená jejich vývoj?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Než před rokem začala pandemie, byla moje téměř dvouletá dcera zvyklá na rušný společenský život. Nastoupila do dětské skupinky, navštěvovala kurzy tanečků, téměř denně řádila s kamarády na hřišti nebo v herničce. Každý týden jsme chodili do bazénu plavat, o víkendech pak do dětského divadélka, které zbožňovala. Každé ráno se s kamarády ve školičce objímali a výskali radostí, že se zase vidí. Přesto, když se loni v březnu přihnala epidemie a vše se uzavřelo, byla naše holčička dál šťastná a veselá. Každý den byla najednou doma se svými rodiči a starším bratrem. Zatímco my dospělí jsme se snažili s vypětím sil přizpůsobit novému režimu, ona si užívala společně tráveného času s celou rodinou. Jenže teď je s námi doma celé dny v podstatě už celý rok, tedy vlastně třetinu svého života a já se začínám obávat, jaké dopady na ni bude mít ta dlouhá domácí izolace bez dalších sociálních kontaktů? Její dny nejsou plné zábavy, her a obohacujících výletů. Nemáme na ni tolik času, jak bychom si přáli, jelikož oba  s manželem pracujeme z domu. Začíná mít problémy se spánkem a zlé sny, hodně se stydí před cizími lidmi a občas se u ní projevují podivné úzkosti, je zamlklá,“ popisuje maminka Andrea (34).

Očkování proti Covidu se nejspíš nevyhnou ani děti. Kdy to bude a za jakých podmínek?

Domov je bezpečný hrad

Záchvaty vzteku, křik a nepředvídatelné vyhrocené „scénky“, výbušnost, vzdorovitost, uražené trucování, rvačky mezi sourozenci, potřeba strhávat na sebe pozornost, vehementní prosazování vlastní vůle…souvisí podobné chování batolat s pandemií nebo jde prostě o přirozenou vývojovou fázi? Výzkumy ukazují, že koronavirová krize narušila duševní zdraví a emoční vývoj velkého počtu dětí. Některé studie zjistily, že více než 60 % teenagerů se cítí osaměle a trpí stavy úzkosti a odbornou pomoc v oblasti psychického zdraví muselo vyhledat 24 % dětí mezi pěti a jedenácti lety. Odborníci varují před negativním dopadem pandemie na zdraví dětí, v případě těch nejmladších jsou ale jejich tvrzení přeci jen o něco uklidňující. Děti v batolecím věku, pokud vyrůstají v harmonickém rodinném prostředí, nevnímají sociální izolaci v takové míře, jako ty starší. Pro školáky a dospívající je skutečnost, že se nesmí potkávat s vrstevníky, chodit do školy a věnovat se koníčkům, několikanásobně více frustrující. „Mezi základní potřeby batolat patří pocit bezpečí a důvěry. Ve svém světě potřebují pohodlí a zájem pečující osoby. Pohlazení, přitulení k mamince večer před usnutím, objetí. Pokud jsou tyto jejich potřeby uspokojovány, nic jim nechybí a vývoj probíhá harmonicky,“ uvádí Aubrey Hargis, rodinná terapeutka a koučka.

Žádný strach, batolata si vystačí!

U batolat nemusí proces „socializace“ nutně fungovat tak, jak si mnozí rodiče myslí. „Veškeré zásadní věci, které batole k životu potřebuje, a jejichž prostřednictvím rozvíjí jednotlivé dovednosti a poznává okolní svět, má zpravidla na jednom místě, tedy doma: hračky nebo jiné předměty, se kterými si může hrát, postýlku, do které se večer co večer zakutá nebo si v ní postaví bunkr, nábytek, na který může šplhat, ponožky, které se bude učit oblékat a tak dále. Smyslové vnímání může trénovat v kuchyni, komunikační dovednosti si osvojuje dnes a denně při povídání s rodiči a sourozenci, případně babičkami a dalšími příbuznými prostřednictvím online video hovorů,“ říká Aubrey Hargis.

Takhle Covid mění partnerské a rodinné vztahy. Ubráníte se?

O zdravý vývoj a duševní pohodu svých batolat se nemusíte obávat, vzkazují odborníci. Jedním z důvodů, proč jsou přesvědčeni, že pandemická opatření jim nijak zásadně neublíží, je fakt, že děti mezi jedním a třemi lety se rozvíjejí v první řadě hrou. Ovšem jejich hra v této vývojové fázi nevyžaduje mnoho kamarádů. „V tomto věku se batolata obecně věnují spíše „paralelní hře “než té, při které kooperují s ostatními. Dvě batolata si mohou spolu užít spoustu legrace, hrají si ale s hračkami každé samo. Fungují vedle sebe, hrají si bok po boku, nikoli společně. Neumí ještě spolupracovat a domlouvat se spolu,“ vysvětluje Aubrey Hagris a pokračuje: „Není třeba propadat panice, že by děti v batolecím věku nějak výrazně strádaly nedostatkem společenských kontaktů a vzájemné interakce s vrstevníky.“

Objímejte, naslouchejte, zakažte si strach!

„Domnívám se, že rodiče často podceňují možnosti, co všechno mohou doma s dětmi dělat a jak moc dokážou svým jednáním ovlivnit jejich osobnost,“ říká Becky Kennedy, klinická psycholožka z New Yorku a dodává: „Dlouholeté průzkumy ukázaly, že psychický stres a deprese rodičů mohou brzdit emoční a behaviorální vývoj dětí. Přestože obecně nemáme obavy, že batolatům během pandemie chybí hlavní vývojové milníky a podněty pro osobnostní rozvoj, jsme přesvědčeni, že rodiče mnohdy na své děti nechtěně přenášejí své strachy, napětí a úzkosti.“

Ano, i hodně malé děti si opravdu všímají a vnímají pocity rodičů a jejich nejistotu a stres. Tím hlavním, co vaše batole potřebuje, je váš čas, zájem a pozornost. A pocit bezpečí a jistoty. „Mnohem více, než to, že se nemůže vídat a hrát si s kamarády, ovlivňuje dítě prostředí a nálada, jaká panuje doma. Zda jsou rodiče v pohodě, zachovávají klid a rozvahu. Mluvte s dětmi o všem, co se děje, vysvětlujte změny, které nastaly ve vašem každodenním životě, proč musíme nosit roušky a nemůžeme se potkávat s prarodiči, sousedy a kamarády, odpovídejte pravdivě na otázky a zdůrazněte, že to není navždy,“ uzavírá Becky Kennedy.

Podívejte se na video, jak si rezervovat termín u očkování proti koronaviru.

Covid může u dětí postihnout srdce, ledviny či mozek. Jak syndromu předejít?
Stres, sociální izolace i alkohol: Karanténa bohužel přála domácímu násilí
Zhoršuje Covid-19 potíže malých alergiků a astmatiků? Tohle byste měli vědět!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Rodina, Batole, Rodina a vy, Rodiče, vztek, izolace, pandemie, Sny, Pán, Koronavirová krize, TAK, Nespavost, Kennedy, Zlý sen, Kamarád, Výbuch, Veselá, Sociální izolace, New York, Živo, Zdraví na Heureka.cz