Maminka.czNovorozenec

Nestíháte? Upečte si cukroví za jeden den!

Irena Forejtová 17.  12.  2013
Nestíháte? Upečte si cukroví za jeden den!
Máte málo času? Abychom vám usnadnily výběr vánočních receptů na cukroví i práci s pečením, vybrali jsme jednoduché ale různorodé recepty na vánoční cukroví, vhodné i pro začátečníky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snad žádná kuchyně ve světě nemá tolik druhů a receptů na vánoční cukroví jako ta naše, česká. Proto se není co divit časově vytíženým ženám, že ztrácejí chuť plnit sváteční mísu doma pečeným cukrovím, když je jednodušší je koupit, než hledat insipraci v kuchařkách .

Před pečením si vyberte recepty a kupte všechny potřebné suroviny a nezapomeňte do košíku přidat barevný máček, perličky nebo jiné dekorativní zdobení. Čas ušetří již nastrouhané ořechy, mandle a kokos, které jsou běžně na trhu. Piškoty, ovesné vločky a sušené ovoce si umelte nebo nakrájejte den předem. Aby ovoce neoschlo, dejte je do sklenice nebo plastové dózy s víčkem.

Také si připravte formičky na plnění a vykrajování, rendlík na rozehřátí polevy a tuku, štětec nebo peroutku na potírání plechů, váleček, silikonovou podložku na vyvalování a papírové košíčky. S pečením začněte u cukroví plněného do formiček a pokračujte vykrajovaným, které se peče v troubě na vyšší teplotu.

Pracny z tatranek

Potřebujeme: 2 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 4 tatranky, kostka ztuženého tuku, tuk na vymazání formiček.

Mouku promícháme s cukrem a nastrouhanými tatrankami. Přidáme nastrouhaný ztužený tuk a vypracujeme těsto. Kousky těsta vtlačujeme do tukem vymazaných formiček, klademe je na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Ještě teplé pracny vyklopíme.

Trampolínky

Potřebujeme:1 1/2 hrnku moučkového cukru, bílek, lžíce. kakaa, nastrouhaná ořechová jádra a cukr na posypání válu, tuk na vymazání a mouku na vysypání.

Cukr promícháme s kakaem, přidáme bílek a vypracujeme tuhé těsto. Na válu posypaném cukrem a nastrouhanými ořechy vyválíme plát silný asi 6 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme malé hvězdičky, kolečka a oválky. Klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, který vložíme do velmi horké trouby. Cukroví rychle vyskočí a uvnitř zůstane duté. Poté teplotu zmírníme a trampolínky zvolna dopečeme. Při pečení zpočátku troubu neotevíráme, aby cukroví neskleslo. Vychladlé tvary zdobíme linkami z rozpuštěné čokolády.

 


 

Rady k nezaplacení pro začátečnice, a nejen pro ně

* Máslový krém rychle žlukne. Chcete-li jím naplnit cukroví, přidejte do krému trochu koňaku nebo jiného dobrého alkoholu. Lihovina přece jen trochu proces žluknutí zpomalí. A pokud se vám s alkoholem utrhne ruka a krém zřídne nezoufejte, chyba se dá lehce napravit přidáním sladkých drobečků nebo strouhankou z piškotů.

* Cukráři na čokoládovou polevu používají jednoduchý „fígl“, aby byla pěkně hladká a lesklá - do polevy zašlehají žloutek.

* Bílkovou polevou se nejčastěji zdobí perníčky. Účinným trikem pro bílkovou polevu, aby tak rychle netuhla je přidat dvě kapky oleje nebo citrónové šťávy. Poleva na pečivu dobře drží a neloupe se. Základem úspěchu je moučkový cukr dvakrát prosít a pak jej teprve zašlehat s bílkem. Správný poměr je 150 g cukru na jeden bílek.

* Pro pevný bílkový sníh je důležité nechat vejce při pokojové teplotě. Skladujete-li je v lednici, nechte je asi hodinu před použitím aklimatizovat. Pevnost sněhu zvýší pár zrnek soli před šleháním.

* Čokoládu na polevu nikdy nerozpouštíme přímo v rendlíku na plotýnce, protože by se srazila a připálila. Rendlík s nalámanou čokoládou vložíme do širšího kastrolu s horkou vodou, kterou však nevaříme! Pokud vlastníte hrnec s dvojitým dnem na vaření dětské kaše, s rozehřátou čokoládou pak můžete pracovat déle, případně ji znovu krátce nahřát.

* Na vymazání plechu je vynikající palmový tuk, který se nepřepaluje. Je k dostání v prodejnách s biopotravinami.

 


 

Nepečené cukroví má jednu velkou výhodu. Suroviny si můžete kdykoliv připravit a vlastnímu „pečení“ věnovat čas jindy, třeba i s přestávkami. Kromě toho, nepečené dobroty nepotřebují čas na uležení, takže je můžete udělat klidně až těsně před vánočními svátky.

ČTĚTE TAKÉ: 6 slavnostních vánočních dobrot, na kterých si pochutnáte

Datlové řezy

Potřebujeme:Umeleme 75 g sušených datlí, 75 g rozinek, 50 g sušených meruněk nebo banánů a 50 g lískových oříšků, vmícháme 1-2 lžičky medu, 2-3 lžíce pomerančové šťávy, 40 g mletých mandlí.

Mícháme tak dlouho, než se směs dobře spojí, přidáme 40 g ovesných vloček a směs napěchujeme do čtvercové formy vyložené alobalem a dáme do chladničky. Dostatečně ztuhlou směs vyklopíme a nakrájíme řezy.

Čokoládové špičky

Potřebujeme: 2 balíčky mletých dětských piškotů, 100 g strouhaných ořechů, 100 g sušeného mléka, 50 g čokolády, 80 g moučkového cukru, 3 dl vody, 2 lžíce rumu.

Ve vodě rozmícháme cukr, mléko, rum a zahříváme ve vodní lázni. Nakonec přidáme nastrouhanou čokoládu, promícháme, přidáme ořechy a piškotovou strouhanku. Směs naplníme do sáčku s trubičkou a na kulaté dětské piškoty stříkáme špičky. Necháme je na tácu ztuhnout v chladničce. Cukroví nakonec přeléváme čokoládovou polevou a zdobíme kouskem ořechu, plátkem mandle nebo barevným sypáním.

ČTĚTE TAKÉ: Jak to vidí astrolog: Rok 2012

Ovocné dortíčky

Na nejméně pracné cukroví potřebujeme: 1 balíček piškotů, banány, popřípadě i jiné ovoce, 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku, párátka, strouhaný kokos.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Vždy mezi dva piškoty vložíme kolečko banánu nebo plátek jiného ovoce (ananas, meruňky) napíchneme na párátko a namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme zatuhnout a posypeme strouhaným kokosem.

Nepečené košíčky s karamelovým krémem

Efektní a vynikající cukroví pro slavnostní příležitost je sice pracnější, ale výsledek stojí za to. Karamelový krém si uvaříme den předem. Slazené kondenzované mléko vaříme 2 hodiny, ve vodní lázni, do zchladlého postupně zašleháme 250 g másla a dochutíme rumem.

Do papírových košíčků dáváme po jedné lžičce rozpuštěné tmavé čokolády, necháme dobře zatuhnout, ozdobně nastříkáme karamelový krém a bílou čokoládu nalijeme okolo krému. Cukroví uskladníme v chladnu.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Cukroví, Naše tipy, Cukr, Nepečené cukroví, Jednoduchý fígl, Den, Nést, Piškotové těsto, Párátko, Ztužený tuk, Jed, Kondenzované mléko, Máslový krém, NEST, Strouhaný kokos, Tuhé těsto