Maminka.czBatole

Neštovice ve školkách a školách: Nebojte se!

redakce 24.  8.  2010
Konec prázdnin a nástup do škol a školek znamená velkou změnu pro celou rodinu, nejvíce se však týká dětí. Zatímco se některé děti mezi kamarády vrací, pro mnohé se jedná o velkou premiéru. Přechod z rodinného zázemí do kolektivu s sebou přináší nové situace, na které je dobré se připravit. Mimo jiné by si rodiče měli uvědomit, že kvůli pobytu ve velké skupině dětí se zvyšuje riziko nakažení infekcemi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plané neštovice jsou infekční virové onemocnění

Vypukne-li například ve škole či školce epidemie planých neštovic, je velmi pravděpodobné, že si toto svědivé virové onemocnění donese domů každý, kdo proti němu není očkovaný, či nemoc v minulosti neprodělal.

Plané neštovice jsou infekční virové onemocnění, které patří mezi běžné nemoci dětského věku. Kvůli vysoké infekčnosti se plané neštovice velice snadno přenáší. Onemocnění vyvolává herpetický virus, který se šíří vzduchem kapénkovou infekcí.

Plané neštovice mají poměrně dlouhou inkubační dobu, která se pohybuje okolo dvou až tří týdnů. Dítě nakažené virem je navíc již dva dny před výsevem neštovic infekční a může nakazit další své kamarády ještě před tím, než se u něj nemoc projeví.

Pokud se ve škole či školce objeví neštovice, informuje o tom obvykle učitel všechny rodiče, kteří se následně rozhodnou, zda dítě ve školce nechají či nikoliv. Nepříjemná je dlouhodobá izolace dítěte a komplikované mnohdy bývá i zajištění hlídaní.

Plané neštovice jsou v současnosti jedním z nejčastějších infekčních onemocnění na celém světě, kterému však lze předejít očkováním. V České republice očkování proti neštovicím není v současné zařazeno do povinného očkovacího kalendáře.

Poznáte plané neštovice od pásového oparu?

Chránit dítě můžete očkováním

Rodiče proti této infekci mohou děti chránit v rámci tzv. nadstandardního očkování a zvolit alternativu k hrazené vakcíně proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám. Místo této vakcíny mohou dětem připlatit za čtyřsložkovou vakcínu např. Priorix Tetra, která navíc chrání i proti planým neštovicím.

Velký lexikon dětských pupínků 2: Meningitida, neštovice, opar a opruzení
Plané neštovice: Nepříjemnost, které můžete předejít
Plane nestovice - ockovani, kdyz se jiz vyskytly v kolektivu
Témata: Děti, Batole, Jen pro maminku, školka, Priorix, neštovice, Priorix Tetra, NEST, Nést, Škola, Herpetický vir, Nadstandardní očkování