Maminka.czVaše porodní příběhy

Nestudoval jsem dvacet let medicínu, abych si k vám klekal! Šup na kozu

Radka Walerová 27.  3.  2019
Jsou české porodnice lepší, než byly, řekněme, před dvaceti, třiceti lety? Na první pohled ano, minimálně prostředí v mnoha z nich se změnilo k lepšímu. Mnohde vycházejí vstříc rodičkám a jejich představám o porodu. Ale samozřejmé to ani v roce 2019 není.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Nechám to na doktorech, oni vědí, co dělají," říká část matek, které čeká porod, a přístup řady českých porodnic jim tak naprosto vyhovuje. Proč ne? Ale co mají dělat ženy, které to vidí jinak? 

Rozhodli jsme se na našem webu věnovat i tomuto tématu – nechceme jakkoli zpochybňovat odbornou úroveň českého porodnictví, ta je v mnoha ohledech na světové úrovni. Pro představu: v roce 1986 umíralo osm dětí z tisíce narozených, teď je to jedno. Ale není to pro nás důvod k tomu, abychom přehlíželi věci, které na světové úrovni nejsou. 

"Nestudoval jsem dvacet let medicínu, abych si k vám klekal! Půjdete pěkně na kozu," říká lektorka hypnoporodu Michaela Kalusová v dokumentu z cyklu Dělníci života, který se věnuje právě možnostem, které ženy v českých porodnicích mají. 

Schválně se na tohle video podívejte, obsahuje spoustu zajímavých postřehů a názorů z různých pozic. Citace o koze, tedy o tom, že žena si nemá vymýšlet nějakou alternativní polohu a má porodit vleže na zádech a s nohama na hoře, je možná extrém. Budeme doufat, že tímhle stylem s rodícími ženami nikdo až na naprosté výjimky nemluví. 

Na druhou stranu, poloha na zádech je v českých porodnicích stále metodou první volby a člověk nemusí být žádný alternativec, aby mu bylo jasné, že tlačit dítě do kopce není úplně nejlepší. Samozřejmě, je to poloha, při níž zdravotníci mají nejlepší přístup k rodidlům. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Spousta žen proti tomu nic nenamítá, ale proč si většinou nemohou ty, kterým poloha vadí, zvolit jinou? Ať už vleže na boku nebo třeba vkleče na nějaké podložce. Tohle je jen jedna z položek toho, v čem porodnice matkám, potažmo rodičům nevycházejí zase tak moc vstříc. 

Další sporné body? Například neustálé monitorování žen během sílících kontrakcí, zbytečné zásahy do průběhu porodu – například jeho urychlování, zbytečné nástřihy, nedostatek soukromí. Jak zazní v Dělnících života, podle jednoho průzkumu jen třetina matek po porodu zažívá plný bonding, tedy přiložení dítěte k prsu, které je zásadní pro rozvoj kojení. A sporné je také prostředí některých porodnic. 

Sama mám čtyři děti, dvě z nich přišly na svět v devadesátých letech minulého století, další dvě v tomto desetiletí. Když jsem v roce 2015 přišla do jedné velké pražské porodnice, nemohla jsem uvěřit tomu, jak to tam vypadá – ženy rodily v boxech oddělených od chodby spojující jednotlivé místnosti porodního traktu pouhým závěsem. A na klystýr se chodilo skoro hromadně. To prostě nechcete, i když to dojem z novorozeného miminka za pár hodin do jisté míry přebije. 

Co vás zaujalo ve videu z porodnic? Jak se rodilo v českých porodnicích vám? O čem chcete, abychom psali? Pište nám do diskuse pod článek nebo na maminka@cncenter.cz

Lilia Khousnoutdinová: Synovu placentu jsem pohřbila pod ořech, na dceřině roste lípa
Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí
Kdo všechno je u porodu? Medici tam budou, jen když dáte souhlas
Témata: Porod, Od těhotenství k porodu, Hypnoporod, Vaše porodní příběhy, Dělníci života, Klystýr, Koza, Poloha, Porodnice, Česká porodnice, Khousnoutdinová, Dělník života, Rodička, Medicína, Nést